Půsty a očisty

Očistný jarní půst

Celý rok, každý den a to i několikrát, konzumujeme maso, masné a mléčné výrobky, a také velké množství soli a prázdného cukru. Co takhle si jeden týden v roce od těchto potravin odpočinout?

Stejně tak, jako na jaře uklízíme své domácnosti, myjeme okna a jiné, můžeme očistit i svá těla. Jaro je ta nejideálnější doba na očistu organismu.
Velmi známé jsou před velikonoční půsty, hlavně tradiční masopůst. Kdo ale tyto půsty každoročně dodržuje? Tak jako bývají rizikovým obdobím konzumace velkého množství jídla Vánoce, jsou tímto zátěžovým obdobím i Velikonoce. A tak se mnohdy stává, že půst končí u konzumace bramborového salátu, beránka a alkoholu, čímž se účinek půstu ztrácí. Nyní už máme Velikonoce za sebou a nic nám nebrání pustit se do vnitřního úklidu.

Co všechno můžeme půstem získat?   

  • Zbavit se závislosti na cukru a sladké chuti
  • Snížit potřebu soli v jídelníčku
  • Odlehčit trávení
  • Očistit střeva a zlepšit vyprazdňování
  • Uvolnit játra a ledviny, které zatěžujeme konzumací živočišných bílkovin, soli, tuků a pitím kávy
  • Dopřát regeneraci slinivce břišní, která je zatížená produkcí inzulinu, potřebného ke zpracování cukru
  • Zlepšit překyselení organismu
  • Ukáznit chutě
  • Stáhnout roztažený žaludek a později tak snáze normalizovat denní energetický příjem
  • Vnímat chutě samotných potravin, nevylepšených chemickými látkami
  • Naučit se jíst pomalu a důkladně žvýkat, což vyřeší mnoho trávicích obtíží

Přesto, že je možné snížit během půstu tělesnou váhu, berte ho jako očistu organismu, ne hubnoucí kůru.

Stručné schéma půstu:

1.- 3. den – Rýže
4.- 5. den – Rýže, zelenina
6.- 7. den – Rýže, zelenina, luštěniny

K tomu každý den miso polévka a čaj bancha

Podrobnosti:

Hlavní potraviny potřebné pro půst: Rýže, miso pasta, čerstvá zelenina, luštěniny, mořské řasy kombu a čaj bancha.

Rýže → je základní surovinou celého půstu. Používá se rýže celozrnná, nejlépe kulatozrnná. Použít můžete ale i jiné druhy neloupané rýže (dlouhozrnnou, pestrobarevnou = směs indiánské, dlouhozrnné a červené rýže; basmati…) Rýže se nesolí, vaří se cca 40 – 60 minut, vždy s mořskou řasou. Jelikož se neloupaná rýže vaří přibližně hodinu, můžete její přípravu urychlit vařením v tlakovém hrnci, nebo ji před přípravou namočit přibližně na 12 hodin.

Porce rýže na každý den je v nevařeném stavu pro ženy 210g a pro může 240g. 6 a 7. Den snižte množství rýže o 30g. Celkové množství rýže rozdělte na 4 porce. Rýži si vařte každý den čerstvou.

Poznámka: Mnozí poprvé ochutnají celozrnnou rýži až se začátkem půstu a zjistí, že je pro ně nepoživatelná. I normální bílá rýže chutná bez soli jinak. Pokud tedy cítíte, že nedokážete celozrnnou rýži pozřít, můžete zvolit směs bílé a celozrnné rýže, nebo půst absolvovat jen s bílou rýží. Je tu ale velká pravděpodobnost zvýšeného pocitu hladu během půstu, jelikož bílá rýže oproti celozrnné nemá vlákninu a má tak vyšší glykemický index.

Miso pasta jedná se o fermentovanou pastu, která se vyrábí z ječmene, rýže, nebo sóji. Nejchutnější je miso ječmenné. Miso pasta je výborným zdrojem minerálů, enzymů a rostlinných bílkovin. Důležité je vědět, že miso pasta se nesmí vařit, takže se přidává po pokrmů až na konci vaření. Miso pasta se po otevření uchovává v chladničce, kde vám vydrží i půl roku.
První tři dny půstu zalijete lžičku miso pasty 250 ml horké vody. Nálev by měl být jemně slané chuti. V dalších dnech, kdy už se do půstu zahrnuje zelenina, můžete miso pastu přidat k zeleninové polévce.

Zelenina → 80% tvoří tepelně zpracovaná zelenina, 10% kvašená a 10% syrová. Vařenou zeleninu můžete jíst jen tak, nebo z ní udělat polévku, nebo zeleninovou kaši. Přidáváte ji v určené dny ke každé porci rýže. Množství vařené zeleniny, zeleninové polévky, nebo kaše na jednu porci je jedna středně velká miska o objemu cca 300 – 400 ml. Zbytečně si neroztahujte žaludek velkými porcemi. Pokud si zvolíte zeleninu vařenou, vodu z vařené zeleniny, tedy zeleninový vývar, můžete začlenit do pitného režimu. Podle období, kdy půst držíte, si vybírejte sezonní zeleninu. Lžící kvašené zeleniny přidávejte k jednomu jídlu denně. Mléčně kvašenou zeleninu (picles) si můžete doma sami připravit, ale dá se sehnat už hotová v obchodě se zdravou výživou. Čerstvou zeleninu můžete přidávat v malém množství k hlavnímu jídlu, nebo konzumovat jako odšťavněnou šťávu hodinu před snídaní.

Doporučená zelenina –  mrkev, celer, petržel, pastynák, květák, brokolice, zelí červené, bílé, nebo čínské, pórek, hlávkový salát, cuketa, ředkev, ředkvičky, červená řepa, čekanka, rukola, zelené natě, špenát, šalotka, kedlubna, dýně hokkaido nebo máslová dýně, okurka, tuřín…

Nedoporučená zelenina – brambory, rajče, paprika a všechna nesezónní zelenina.

Luštěniny → tvoří třetí součást půstu. V kombinaci s rýží dodávají komplexní rostlinné bílkoviny.

Vařené, nebo naklíčené luštěniny promíchejte s trochou sojové omáčky (Tamari, nebo johsen shoyu) a můžete je během půstu v určené dny sníst samostatně, smíchat s rýží i zeleninou, nebo pouze se zeleninou, nebo rýží. Množství luštěnin na jeden den je 30 – 50g v suchém stavu.

Vaření:
Luštěniny vložte večer do nádoby s vodou a nechte přes noc namočené při pokojové teplotě. Druhý den vodu slijte, luštěniny propláchněte, vložte do hrnce a zalijte čerstvou vodou (nikdy né vodou ve které byly luštěniny namáčené). Vodu nesolte, ale přidejte do ní bylinky (kmín, oregáno, bazalku, fenykl, majoránku – kteroukoliv z těchto bylinek nebo jejich směs ð jedná se o bylinky, které působí proti nadýmání) do vody ještě přidejte sušené mořské řasy, kvůli obsahu minerálů. Luštěniny vařte cca 1 hodinu.

Klíčení:

Výborným způsobem jak připravit luštěniny, aby byly co nejlépe stravitelné a ještě si zlepšily výživovou hodnotu, je jejich nakličování. Luštěniny dejte večer do obyčejné misky a zalijte vodou.  Ráno vodu slijte, luštěniny v sítku propláchněte a opět vložte do misky, tentokrát už bez vody. Nádobu s luštěninami nechte při normální pokojové teplotě stát kdekoliv v kuchyni, aby vám nepřekážela. Večer opět luštěniny pouze propláchněte a zase vložte do nádoby. Následující dva dny ráno a večer luštěniny propláchněte a klíčky jsou na světě. Pokud je nebudete rovnou konzumovat, je vhodné je vložit už do lednice a přikrýt, jinak začnou klíčky okorávat a hnědnout. Pokud nejste zvyklí téměř vůbec konzumovat luštěniny, můžete ty naklíčené ještě cca 20 minut povařit.

Vhodné luštěniny: fazolky mungo, fazolky adzuky, cizrna, čočka červená loupaná, neloupaná, hnědá a zelená, hrách, fazole bílé, strakaté…

Čaj BANCHA → je hlavní pitný režim. Jedná se o tříletý zelený čaj, který normalizuje pH krve, neobsahuje kofein ani tein a je vhodný na celodenní pitný režim. Denně vypijte minimálně 1,5 litru. Čajové lístky se dají na dno hrnku, nebo konvice, nechají se pár minut luhovat, poté si přes sítko můžete přelít do hrnku čistý čaj. Čajové lístky můžete takto přelívat celý den.  Pokud by vám čaj nechutnal, můžete zvolit jiný, bylinný čaj na očistu organismu. Zajděte si pro něj do speciální prodejny, určitě nevolte pytlíkový čaj, který se tváří jako bylinný, ale je plný aromat. Výbornou směsí k tomu půstu je například čaj s názvem Jarní kůra.

Ochucovadla →

  • Mořské řasy: Kombu (Laminaria Japonica), nebo Nori. Přidávají se k vaření rýže i luštěnin.
  • Sojové omáčky Tamari, nebo Johsen Shoyu: přírodně fermentované sojové omáčky bez obsahu glutamátu. Přidávají se jako dochucovadlo k vaření zeleniny. Vždy jen zakápnout. Více  informací o sojových omáčkách si můžete přečíst ZDE.

     Johsen Shoyu- její chuť není podobná běžné sojové omáčce.
    → Tamarijejí chuť je velmi blízká běžné sojové omáčce
    ll
  • Umeocet:  je slano-kyselý ocet (jediný, v těle zásadotvorný ocet). Vzniká při fermentaci švestiček umeboshi. Dodává energii, zlepšuje imunitu a činnost trávicího ústrojí. Používá se jako dochucovadlo k vaření zeleniny. Vždy jen zakápnout.

Žvýkání → DŮLEŽITÉ

Každé sousto žvýkejte až do chvíle, kdy z něj budete mít v ústech tekutinu. Když jsem půst držela poprvé, snědla jsem během prvního dne ještě o třetinu rýže více, ale jelikož jsem nekladla důraz na žvýkání, nedokázala jsme se zasytit a večer jsem půst vzdala. Tentokrát jsem ho vydržela. Každé sousto jsem rozžvýkala až do tekuta, takže jsem porci rýže jedla zhruba 20 minut.

Shrnutí:

  • Nic se nesolí, jen zelenina se při vaření zakápne sojovou omáčkou, nebo umeoctem.
  • K vaření rýže i luštěnin se vždy přidává trochu mořských řas.
  • Nepoužívají se žádná jiná ochucovadla.
  • Vše se připravuje bez tuku, jen na vodě.
  • Jídlo je rozdělené do 4 porcí – snídaně, oběd, svačina, večeře
  • Nejideálnější je jíst od 9 do 18h. Pokud vstáváte brzy, udělejte si hned ráno čaj a s jídlem začněte nejdříve až po 8h.
  • Na půst se těšte, pořád mějte na mysli, že děláte něco pro své tělo.
  • Když na Vás přijde krize, snažte se něčím zabavit a nemyslete na jídlo. V případě největší nouze mějte po ruce pufované rýžové chlebíky a 1 – 2 snězte.
  • Hodně pijte.
  • Nežvýkejte ani žvýkačku. Obsahuje chemické látky, hlavně umělá sladidla, která jsou nepřítelem zdraví i hubnutí. Pokud Vás zajímá, jak působí umělá sladidla na naše tělo, přečtěte si tento článek → Proč umělá sladidla nejsou vhodným pomocníkem při hubnutí a proč je dobré se jim vyhnout.
  • Velkou chybou a také důvodem, proč je pro mnohé první den půstu i ten poslední je, že lidé mají tendenci se den před započetím půstu přejíst. Jenže tím více jsou posléze hladoví, protože druhý den tělo očekává opět velkou energetickou nálož. Proto je lepší, snažit se už několik dnů před půstem omezit nadbytečné množství tuku, cukrovinek a sladkostí, uzenin a jiných nezdravých jídel, omezit pití kávy a také upravit velikost porcí, hlavně večer.
  • Během půstu dělejte všechno, jak jste zvyklí, jen to nepřehánějte se sportovními aktivitami. Výborné jsou procházky v přírodě na čerstvém vzduchu. Také si můžete dopřát odpočinek ve formě uvolňující masáže.

 

Pokud si nedokážete představit, jak takový půst zrealizovat, čtěte dál. Tento půst mám již několikrát za sebou. Ten první jsem si podrobně zapisovala, abych Vám ho mohla poskytnout jako vodítko, jak si s půstem poradit →

1. – 3. den  → rýže

Snídaně: miso polévka, rýže
Oběd: miso polévka, rýže
Svačina: rýže
Večeře: miso polévka, rýže

Mé poznámky:
Celé tři dny jsem jedla rýži kulatozrnnou. Třetí den jsem odpoledne cítila slabost, proto jsem k odpolední svačině a večeři snědla více rýže. Pokud se budete cítit dobře, porce udržujte stejné jako u prvního dne. Pravděpodobně za mou slabost mohl úterní trénink. Chtěla jsem se šetřit, ale měla jsem velkou chuť cvičit, tak jsem cvičila intenzivně jako obvykle. Během prvních dnů půstu je ale dobré se šetřit.

4. den → rýže, zelenina

Snídaně: zeleninová polévka s miso pastou, rýže, zelenina
Oběd: zeleninová polévka, rýže, zelenina, picles
Svačina: miso polévka, rýže
Večeře: zeleninová polévka, rýže, zelenina

Mé poznámky:
Rýže: tříbarevná
Zeleninová polévka byla z rozmixované brokolice a mrkve s trochou sojové omáčky tamari. K snídani jsem si do polévky přidala lžičku miso pasty. Jako doplňkovou zeleninu jsem měla na páře vařenou cuketu, pórek, mrkev a rukolu. Zeleninu jsme vždy podlila vodou, zakápla jen lehce sojovou omáčkou a dusila do měkka. Vodu jsem slila do hrnku a vypila, zeleninu snědla zvlášť. Jako picles jsem měla bílou ředkev s umeoctem. Večer ve 21:30 jsem cítila velký hlad, tak jsem si uvařila čaj a bylo to lepší, takže jsme pak v klidu usnula.

5. Den → rýže, zelenina

Snídaně: miso polévka, dýňové pyré, rýže, zelenina
Oběd: dýňové pyré, rýže, zelenina, picles
Svačina: miso polévka, rýže, zelenina
Večeře: rýže, zelenina

Mé poznámky:
Rýže: dlouhozrnná
Zelenina: Dnes jsem si začala část uvařené zeleniny mixovat na hrubo s rýží, protože se přiznám, že rýže samotná už mi moc nechutnala. Jako zeleninu jsem dnes měla květák, brokolici, pastynák a mrkev. Také jsem dávala k zelenině při vaření větší množství vody a vývar vždy vypila, abych se více zasytila.
Dýně Hokkaido:  Výborná máslová chuť, sklízí se na konci léta a na tržištích je k odstání přibližně do konce října. Pokud ji dobře uskladníte, vydrží až do jara. V zimním období je k sehnání v Globusu, někdy v Bille. Pokud dýni nemáte rádi, nebo ji neseženete, můžete použít mrkvové pyré, nebo pyré z máslové dýně, ta je ale velmi sladká, takže pokud ji použijete, smíchejte ji ještě s jiným druhem zelené zeleniny. Příprava dýně:  Omytá dýně se rozkrojí na půl, lžící se vydlabe dužina se semínky a dýně se neloupaná pokrájí na větší kosičky. Poté se podlije vodou a vaří do změknutí, přibližně 20 minut. Jako picles jsem měla bílou ředkev s umeoctem.

6. den → rýže, zelenina, luštěniny

Snídaně: hráškový krém, rýže, zelenina
Oběd: květáková polévka, natto s pórkem, rýže, picles
Svačina: rýže, zelenina
Večeře: květáková polévka

Mé poznámky:
Půl hodiny před snídaní jsem si dala 2 dcl šťávy z mrkve, řapíkatého celeru a červené řepy.
Rýže: směs dlouhozrnné a basmati.
Zelený hrášek nepůlený jsem namáčela v úterý a do pátku klíčila. Dnes jsem ho uvařila do měkka a poté rozmixovala na pyré.
Květák jsem uvařila a poté i s vodou rozmixovala. Ještě jsem přidala lžičku miso pasty.
Natto: jedná se o sojové boby se speciální fermentační kulturou. Doporučuji jen v případě, že už s ním máte zkušenost. Nevábně voní i vypadá a na první zkušenost i nedobře chutná. Je ale velmi zdravé, zvláště přínosné je pro sliznici střev. Podusila jsem pórek s tamari omáčkou, nechala vypařit vodu a poté přimíchala natto. Natto by se mělo před zpracováním několik minut důkladně promíchat vidličkou. Na přípravu jsem použila jeden středně velký pórek a koupila 120g mističku natto. Jídlo jsem rozdělila na tři porce. Jednu si dala dnes k obědu a zbylé 2 porce si nechala na zítra.
Polévka: když je polévka jako předkrm před obědem, dejte si menší porci, ale v případě večeře,  kdy je polévka samotným jídlem, si dejte porci větší.
Jako picles jsem měla bílé zelí s cibulí.

7. den → rýže, zelenina, luštěniny

Snídaně: cizrnový krém, rýže, zelenina
Oběd: květáková polévka, rýže, červená čočka loupaná, picles
Svačina: naklíčené mungo fazolky, rýže, zelenina
Večeře: natto s pórkem, rýže

Mé poznámky:
Půl hodiny před snídaní jsem si dala 2 dcl šťávy z mrkve, řapíkatého celeru a červené řepy.
Rýže: kulatozrnná.
Cizrnu jsem namáčela přes noc. Dnes jsem ji uvařila do měkka a poté rozmixovala na pyré.
Polévka stejná jako včera. Čerstvě uvařená.
Červená čočka: je nejlépe stravitelná luštěnina. Stačí ji před vařením na 20 minut namočit, poté propláchnout a vařit 20 minut. Během vaření zežloutne. Hotovou červenou čočku jsem smíchala s rýží.
Mungo fazolky: seženete už i v běžném větším obchodě. Naklíčené chutnají jako čerstvý jarní hrášek. Naklíčené fazolky jsem nechala pouze projít varem a poté smíchala s rýží.
Jako picles jsem měla bílou ředkev s umeoctem.

Jak se chovat po skončení půstu →

Není vhodné hned 8. den skočit do své běžné stravy. Platí pravidlo → jak dlouho trval půst, tak dlouho by měl trvat návrat k běžné stravě.

V “návratovém týdnu” →

  • ještě nezařazujte žádné živočišné bílkoviny,
  • jako základ stále používejte rýži, ale už ji střídejte i s jinými obilovinami, například s jáhly, ovsem, pohankou, bulgurem aj.
  • Některé jídlo můžete nahradit hustou zeleninovou polévkou (i vývarovou, ale ta vás tolik nezasytí, k té si raději přidejte vařené obiloviny)
  • dále pozvolna přidávejte do přípravy pokrmů sůl (sůl, solčanku, sojové omáčky tamari a johnsen shoyu) a tuk (rostlinné oleje pro přípravu pokrmů – sezamový, řepkový, olivový…, semínka – dýňový, tykvová, sezamová, slunečnicová…)
  • k vařené zelenině přidejte menší podíl syrové zeleniny, nezapomínejte na mléčně kvašenou zeleninu.
  • kromě samotných luštěnin zařazujte fermentované výrobky ze soji, jako je například tofu, tempeh, natto.
  • 5. den návratového týdne postupně můžete přidat kváskový chléb s luštěninovou pomazánkou, také například obilnou kaši z ovesného, nebo sojového mléka a začněte zařazovat ovoce. Stále dodržujte trojkombinaci obilovin, luštěnin (nebo výrobků z nich) a zeleniny.
  • 6., nebo 7. den si připravte rybu z bílého masa,
  • po tomto návratovém týdnu přidávejte postupně ostatní běžné potraviny, čím zdravější, tím lepší.

Příklad návratového jídelníčku:

1. den

Snídaně: vařený oves s mandlemi
Oběd: bulgur s červenou čočkou, zelenina
Svačina: rýže s vařenou zeleninou
Večeře: hustá zeleninová polévka

3. den    

Snídaně: jáhlová kaše se smaženou cibulkou a vařenou zeleninou
Oběd: jáhly, uzené tofu, zelenina
Svačina: miso polévka se zeleninou a čerstvou cibulkou
Večeře: rýže, mungo fazolky, zelenina

5. den

Snídaně: super kaše se švestkami
Oběd: pohanka, tempeh, vařená zelenina, mléčně kvašená zelenina
Svačina: polévka z dýně hokkaido
Večeře: chléb, luštěninová pomazánka, zelenina

7. den

Snídaně: ovocný koláč (bez cukru a živ. surovin – U Slavíka)
Oběd: ryba, rýže, vařená zelenina, čerstvá zelenina
Svačina: chléb, luštěninová pomazánka
Večeře: salát z červené řepy

Při jakémkoliv problému během půstu se nebojte zavolat, nebo napsat mail či sms. Je mnohem lepší se zeptat a něco v půstu poupravit, aby byl pro vás přijatelnější, než ho vzdát.

Přeji Vám příjemnou očistu a pevnou vůli pro chvíle, kdy budete mít chuť to vzdát. Vydržte.

97 komentářů: „Očistný jarní půst

  1. Dobrý den, díky moc za tento článek. Je skvělé, že jste očistnou kůru tak podrobně rozepsala! Tisknu a v pondělí jdu na to – škoda nevyužít ubývajícího měsíce:) Pěkné dny, Lenka K.

  2. Takovou očistnou kůru bych nedala. Tipuju, že tak 4. den by se mi už jen z vůně rýže navalovalo. Ale zaujal mě ten recept na rýži s řasou, to bych ráda zkusila.

  3. Dobrý den,celý týden na Vás myslím,jak jste na tom s půstem a dnes konečně píšete :-))
    Tak jste to dokázala!! Moc gratuluji a smekám před Vámi,jste úžasná!
    Také bych chtěla tohle jednou zkusit..pro mě je to zatím star trek :-)))
    Mějte se hezky a ve čtvrtek se těším,Jana

    1. Dobrý den, jste hodná, že jste na mě myslela. Chvílemi to sice bylo těžké, ale spíše jen v ohledu toho, že jíte monotoně a kolem Vás je takového jídla. Jinak to šlo. Stačilo se něčím zabavit. Až se příště uvidíme, poradím Vám, jak se k půstu dopracovat, aby to nebyl Star trek ;) Dobré je začínat půsty jednodenními, a to určitě na začátek bez problémů zvládnete ;) Budu se na Vás těšit, mějte se fajn. Jana

  4. Dobrý den, před zítřejším startem ještě pár dotazů:
    – uvedená váha rýže je zřejmě po uvaření. Kolik jste ji ráno dávala vařit? Změní se váha vařením nějak výrazně?
    – čaj Bancha je (dle vyhledaných informací) kvalitativně horší než Sencha. Je možno je zaměnit, případně použít i jiný zelený čaj?
    – červenou čočku jsem vždy vařila dle návodu a o namáčení předem se tam nic nepsalo… pokaždé jsem ji jen propláchla a vařila 12 minut.
    Možná mne ještě něco napadne:) Zatím děkuji!
    Lenka K.

    1. Dobrý den, ano, proto jsem raději psala vařená rýže. Rýže nabývá v průměru 3,2 své hmostnosti. Ráno jsem většinou vařila 190g. Před odpolední svačinou a večeří jsem ale uvařenou rýži převážila a jednoduše ji rozdělila na dvě zbývající jídla. Váha rýže totiž není vždy stejná. Záleží i na tom, jestli ji po uvaření necháte v prostoru a tak se z ní vypařuje voda, nebo si ji po uvaření uzavřete ještě horkou do nádoby a odnesete například do práce, pak se voda neodpařuje a váha rýže je větší.
      Čaj bachcha je tříletý zelený čaj, neobsahuje kofein a jiné látky. To se o senche říci nedá. Sencha není čaj vhodný na celodenní pitný režim a není zasadotvorný, což je u půstu žádoucí.
      A červenou čočku namáčet nemusíte, ale já to raději dělám, alespoň na chvíli a vařím ji raději alespoň 20 minut. Držím Vám palce, aby jste půst zvládla.

      1. Dobrý den, díky moc za odpovědi! Té rýže jsem tedy uvařila hodně, nechám tím pádem zbytek na zítřek a ve středu už uvařím akorát.
        Senchu tedy už během půstu nebudu vařit. Dneska jsem zajela do centrály Countrylife (máme cca 4 km) a zakoupila banchu, miso, mungo, umeocet… akorát pickles jsem zapomněla…
        Pokud se můžu zeptat, pozorovala jste na sobě výrazné změny po ukončení půstu?
        Moc díky,
        Lenka K.

      2. Po půstu jsem cítila takové zklidnění a jako bych měla „prázdné tělo“ zní to divně, ale byl to příjemný pocit odlehčení. Zklidnily se mi chutě a vydržela jsem delší dobu bez jídla, protože se mi uklidnila slinivka. Také jsem ani po zařazení luštěnin a pak i dalších pozravin neměla žádné problémy s trávením, žádné nadýmání apod. Nemůžu ještě hodnotit výsledky, jelikož po prvotním týdnu pokračuji v půstu dál. Dávám si 40 dní bez veškerých živočišných potravin, bez cukru a jen malé množství tuku a soli. Banchu jsme vyměnila za čaj z našeho krámku „čaj života“. Je to bylinný čaj s názvem Jarní kůra. Čaje míchá sám majitel obchodu.

      3. Díky za odpovědi! Těch 40 dní už by na mne bylo asi moc, i když uvidím po tomto týdnu…
        Ještě jsem se chtěla zeptat na zeleninové šťávy. Jak to dělat, když nemám odšťavňovač?
        A ohledně užívané zeleniny? Přijde mi, že třeba 4. den se vaří hodně druhů a některé jsou jen na oběd, jiné jen na večeři… šlo by zeleninu také uvařit najednou ráno na celý den?

      4. Samozřejmě, já totiž půst držela přes velikonoce, takže jsem st, čt, pá kdy se jí jen rýže, byla v práci a poté už doma, takže jsem měla možnost vždy jíst čerstvě uvařenou zeleninu. Ale nyní, když už zase chodím do práce si vařím ráno na celý den najednou. A pokud nemáte odšťavnňovač, můžete šťávy vynechat, nebo si ho pořídit a nebo zkusit, zda v obchodě se zdravou výžovu, do kterého chodíte, mají přírodní nepasterované zeleninové šťávy bez jiných přísad.

  5. Dobrý den :-) paní Lenka si celkem troufá a připadá mi,že je natěšená,to je fajn :-) určitě pak,prosím,napište,jak jste na tom,budu se těšit na Vaše zážitky a držím palce :-)
    O půstu jsem dlouho přemýšlela,láká mě to moc,ale při představě toho,že dělám „hladová“ (po dopoledním dovádění s mladším synem na hřišti) se starším synem úkoly do školy,při kterých se vzteká,pokud mu nejdou a nechce je dělat,tak ztrácím energii i když jsem najezená,natož takhle :-)))
    Četla jsem článek o půstu od jednoho pana doktora,který týden nejedl vůbec nic,k tomu byl 3x na colonhydroterapii a chodil na endermologii (masáže)..tak to musí být opravdu očistec..
    Probereme to u Vás,moc se těším a omlouvám se,že Vám tady z toho dělám chat :-))
    mějte se hezky,Jana.

    1. Dobrý den Jano,
      díky za Vaše slova podpory. A za chat se na Vás myslím nikdo zlobit nebude:) sama též raději píšu do komentářů, než abych sepisovala článek:)
      Máte pravdu, na půst jsem se těšila – a nejen proto, že je shodou okolností ubývající měsíc a tudož doba pro očistu organismu více než vhodná:)
      Menší komplikací je to, že obě školkové děti mám doma (jedno zotavující se a druhé prodělávající neštovice), takže psychická pohoda nepříliš optimální. K tomu mám menses… Výhodou zase je, že jakožto spolumajitelka rodinné firmy jsem pánem svého času, takže nemusím „trpět“ v práci a svůj denní režim si přizpůsobím.

      K průběhu půstu:
      – první den (pondělí) celkem v pohodě, nedaří se načasování jídel, takže oběd cca v 13,30 a tím pádem celé odpoledne posunuté… ani večer nemám hlad, cítím se dobře.
      – druhý den (úterý) dopoledne kadeřník, takže zase posunutý oběd, svačina až v 18. V 18,45 jsem se odvážně vydala na obvyklou 1h svižnou procházku v lese s nordic walking holemi. Pravda, tempo jsem ubrala, ale i tak jsem už cca půl hodiny po návratu byla unavená. Večer děti obstaral manžel (nakrmil, uložil), což mi pomohlo. Večeře až kolem 21h, pak chvíli TV a nějaké práce na PC, spánek až v 01,30. Škrábalo mne v krku, vzala jsem si jen pastilku Vincetka a stačilo
      – třetí den (středa = dnes). Celé dopoledne jsem prospala, vylezla až v 10,40 a hned šla dělat oběd (masové kuličky), takže snídaně nebyla a oběd na etapy (miso 12,20, rýže 13,30). Od rána mne bolela hlava a cítila jsem se unavená a podrážděná (svůj díl měly i děti a jejich rozházeneé hračky… také mne pobolívají dutiny… Spánek 15,30 – 16,30, poté svačina. Uvažuji, zda dnes jít zase do lesa. Možná půjdu a místo ponocování se zastelu předpůlnocí:)

      Tolik můj dosavadní průběh. Omlouvám se za litanii:) pokud chcete, napíšu i o dalších dnech, to už bude zeleninka a luštěniny, na které se těším:)

      Lenka K.

      1. I já děkuji za Váše psaní. K té Vaší nemoci, souviset to nemusí, ale stává se, že tělo má při půstu konečně čas na sebočistu a tak může způsobit i rýmu, či přímo chřipkové onemocnění. Jedná se o eliminaci škodlivin z těla. Mě se třeba hodně zhoršila pleť. Ale až se tělo vyčistí, všechno se zlepší. Myslím na Vás a ještě jednou děkuji za komentář, je vás víc, co držíte od pondělí půst, jen sem ostatní nepíšou. Tak můžete v těžkých chvilkách myslet na ostatní a říkat si, že v tom nejste sama ;)

      2. Dobrý den paní Škramlíková,
        tak půst je za mnou:) Vydržela jsem! Jsem teď v práci a poznámky mám doma, tak se sem později ve volné chvíli pokusím sepsat zbytek týdne.
        Jak bych teď prosím měla zařazovat ostatní potraviny – obilniny, mléčné výrobky, ryby…? Dneska ráno jsem měla zeleninovou šťávu + rýži a zeleninu, k obědu rýži a zeleninu + zbytek červené čočky ze včera, ke svačině bych si chtěla dát kuskus (můžu s něčím?) A k večeři co?
        Díky za Vaši podporu na dálku a přeji Vám pohodový průběh Vašeho očistného režimu!
        Hezký den,
        Lenka

      3. Dobrý den, gratuluji k úspěšnému zvládnutí půstu. Co se týče navrátu k běžné sravě a živočišným potravinám, doporučuji tento postup: 1. týden po půstu by ještě bylo dobré, nezařazovat živočišné potraviny. Přidejte trochu soli, zařaďtě menší množství tuku do přípravy pokrmů, případně ještě semínka a ořechy, střídejte různé druhy obilovin s různými druhy luštěnin a zeleninou. Koncem týdne můžete do jídelníčku dát rybu a poté, vlastně po 14 dnech od začátku půstu, začněte postupně zažazovat zpět živočišné potraviny, třeba 1 porci denně. I tak ale radím, v běžném jídelníčku trvale ponechat 2-3 čistě rostlinná jídla denně ;)

      4. Moc díky za informace! Dneska jsem si ke svačině místo kuskusu dala kukuřičný chlebíček Bonavita sýrový, snad jsem moc nepokazila… ten kuskus si dám k večeři s bylinkovým kořením Tabouleh od Sonnentor.

      5. A podívala jste se, když jsou sýrové, jestli je tam opravdu sýr, nebo jen sýrové aroma?? Bonavita má i špatné výrobky, třeba brambůrky s glutamátem aj. Hodně značek vyrobí jeden, někdy i více pilotních produktů, které jsou dobré, tím si udělá na trhu jméno a lidé už posléze tuto zančku spojují se zdravou stravou. Jenže ostatní produkty už nejsou tak dobré jako ty pilotní.

    2. Nebojte, já Vám pomůžu se na půst připravit, aby jste ho zvládla a byla to pro Vás také záležitost, na kterou se budete těšit, a ze které budete mít prospěch ;) Tak to zítra proberem osobně ;)

  6. Dobrý večer,
    tak teorii mám nastudovanou, se zaujetím čtu zkušenosti paní Lenky a jsem zvědavá na další. Jsem rozhodnutá do toho jít, jen musím počkat na týden, kdy nebudu mít žádnou služebku, s tímhle režimem se moc cestovat nedá. Chtěla bych se zeptat, jestli miso polévku můžu použít hotovou nebo jestli musí být z miso pasty. Snažím se najít co nejjednodušší cestu, abych to zvládla i v práci.

    1. Dobré ráno ;) To je rozumné, začít až na to budou ideálnější podmínky. Co se týče misa, tak samozřejmě v krajním případě můžete použít sušené miso, ale to čertsvé je mnohem lepší. Pokud máte v práci lednici, kupte si ještě jednu misopastu, kterou si necháte v práci a pak vždy jen zalijete vodou. Pokud ale budete mít jídlo mimo práci nebo domov, použijte miso sušené. Určitě pak dejte vědět, až s půstem začnete, budu na Vás myslet ;)

    2. Milá Hanko,
      to je milé, že jsem Vás zaujala svými zkušenostmi:) prostředí opravdu dělá hodně, já mohla být +- celý týden doma.
      Hezký den,
      Lenka

  7. Dobrý den,moc děkuji paní Lence za její obsáhlý článek o jejím půstu,jste skvělá,moc ráda jsem ho četla,udělala jste mi radost a závidím vám,že už máte za sebou začátek,navíc máte(aspoň pro mne) celkem dost nevýhod,jak píšete-nemocné děti,do toho menstruaci..fakt jste skvělá.Určitě pak napište jak jste to celé zvládla a jak se cítíte,co tělo,děti,kila atd.. :-))) Držím Vám palce a moc se těším!
    Po naší dnešní konzultaci jsem nakoupila vše potřebné ve zdravém obchůdku a zítra se pokusím tu mojí odlehčenou formu půstu od Vás dodržet,moc se těším i bojím zárověň,jak víte,ráda papám :-)) tak snad to zvládnu. Moc se těším na příště,mějte se zatím hezky a děkuji za vše,bylo to super,Jana

    1. Už zítra, tak to je fajn. Budu na Vás myslet. A kdyby to nevyšlo, nic si z toho nedělejte, mě to také na poprvé nešlo. Věřím však, že to zvládnete. Myslete při tom třeba na 3.5. co Vás čeká za hody =D Držím palce ;)

  8. Dobrý den taky vás tu všechny moc zdravím, já dnes držím půst třetí den a můžu přiznat že jestli ho zvládnu tak od zítřka už to snad bude mnohem víc v klidu. Dnes v noci jsem měla strašný sny ze jsem si někde dala sekanou pak že mi bylo líto že jsem to nevydržela když už dvadny jím jen rýzi. Můžu přiznat že miso mi ze začátku vůbec nevonělo ale ted už se na něj vždycky těším za to na rýži vůbec. Jěště že mužu pít aspon čaj Bancha který mi opravdu chutná :-) Jo a Jani prosím vás ta tříbarevná rýže se vaři jak dlouho?

    1. =D také občas mívám tyhle jídelní sny. Tu tříbarevnou rýži vařím 45 – 60 min. Těší mě Vás úspěch, hlavně to, že hodláte ještě chvíli pokračovat v rostlinné stravě. Nejhorší máte za sebou ;)

    2. Hanko,
      souhlasím, jakmile se zvládnou první 3 dny jen s rýží, jde to už lépe. A Bancha i miso pro mne také byly nové, ale zachutnaly mi, stejně jako tamari (znala jsem jen shoyu).
      Držím Vám palce do dalších dnů!
      Lenka

  9. Dobrý večer,tak se Vám jdu pochlubit jak jsem držela půst :-)))
    Začátek v pátek v 6:30..konec tentýž den ve 14h :-DD
    Nemám na to :-))
    Všem kteří vydrželi déle moc gratuluji!! Jana :-)

    1. Dobrý den Jano,
      nejspíš nebyla ta správná doba. Příště to bude třeba lepší!
      Využívám příležitost, abych Vám poděkovala za Vaši podporu, bylo příjemné vědět, že v tom nejsem sama:)
      Pěkný den, Lenka

  10. Dobrý den všem :-)
    Lenko moc vám gratuluji,že jste to dokázala! Jak se cítíte po týdnu o rýži a zelenince?? Musí to být super pocit. Jak se projevil půst na těle,cítíte změnu a kolik jste zhubla kilo? Já na to nemám nervy,musím jíst,bez jídla jsem nervozní a nemůžu si to dovolit kvůli dětem,to by se mnou nevydržely :-DD
    Musela jsem se smát,jak tady paní Dáša píše o sekané ve snu,to musel být šok!! Jste bezvadná,také gratuluji,to už vám nedá a zvládnete to levou zadní..pak napište jak jste na tom a jak se cítíte,budu se těšit..
    Mějte se hezky,posílám moc pozdravů,Jana

  11. Dobrý den, všechny vás moc zdravím. Konečně vám jdu napsat jak dopadl můj půst. Po prvnich dnech už jem vám psala to tylo moc těžký rýži už jsem nechtěla ani vydět, ale od čtvrtého dne už to bylo mnohem lepší takže jsem půst uspěšně zvládla. Ted jsou to tři týdny po ukončení pořád mi zůstali dvě kila dole a to jsem půst nedržela kvůli zhubnutí, jídlo jím pomaleji a můžu říct že se cítím moc dobře. Budu držet palečky všem kdo se pro půst taky rozhodne a kdyby vám bylo ouvej tak nám to tu napište mě to taky moc pomlo.
    Mějte se hezky Dáša

    1. Dobrý den, všechny suroviny se dají sehnat ve zdravém obchůdku U Slavíka, který je na Masarykově ulici. Jinak kromě čaje bancha se dá také pít čaj s názvem „Jarní kůra“, který je k sehnání v Čaji života (Kollárova ulice). Doufám, že se Vám půst úspěšně a bez problémů vydaří. Hezký den a vše nej k zítřejšímu svátku ;)

  12. Dobrý večer, ráda bych se zeptala, zda je vhodné držet půst i před důležitými zkouškami, kdy se vetšinu času musím učit ? nemám fyzické vypětí, ale spíše psychické a nerada bych byla unavená…děkuji :)

  13. Dobrý den,
    tak konečně nastal čas, abych uplatnila teorii v praxi a pustila se do toho – dnes jsem ve třetím dni. Vím, že začínat v pondělí není optimální, ale po dlouhé době to byla jediná možnost, kdy mě nečekala žádná služební cesta. Zatím miso dobrý, čaj dobrý, ale ta rýže, to je fakt hard core. Sdílím názory většiny mých předřečnic, že po skončení rýži nějakou dobu do jídelníčku fakt nezařadím.Jinak zatím se cítím dobře. První den jsem byla hodně unavená a bez energie, ale to bude asi tím, že ráno ke snídani si dávám hrnek kávy a po obědě taky (třetí podvečerní jsem nahradila Carem nebo špaldovkou). Včera jsem byla na pravidelné hodině zumby a zvládla jsem jí úplně v pohodě.
    Jinak občas se mi zdává o tom, že jsem snědla větrník (poprvé to bylo během mých konzultací s Janičkou), a to se probouzím se špatným pocitem než mi dojde, že to byl jen sen:-)))
    Zatím zdravím, přeju všem krásný a pohodový den a zase se ozvu.

    Hanka

    1. Dobrý den, to je fajn, že jste se do toho pustila, zítra už to bude jen lepší. Já si taky během půstu říkala, rýži už dlouho nebudu chtít vidět, dokonce 7 den jsem se přemlouvala, že si dám něco jiného, když zítra už budu moct jiné obiloviny, ale nakonec jsem to neudělala a dokonce i další dny po půstu jsme si rýži dávala a docela s chutí. Myslím, že nejhorší je ta sůl, protože pak je všechno takové mdlé. Držím Vám palce a budu moc ráda, když po půstu napíšete, jak Vám to šlo a jak se cítíte. Krásný zbytek půstu ;)

  14. Již třetím dnem držíme s maminkou jarní půst,nijak jsme se nepřipravovali a skočili do toho rovnýma nohama,dá se to zvládnout, akorát ty porce rýže se zdají být moc veliké,zítra se již těšíme na změnu v jídelníčku:-)).Jsem ráda že jsem tyto stránky našla, děkuji paní Janě Škramlíkové,pěkný den:-))

    1. Dobrý den, moc děkuji za kladný komentář a jsem velmi ráda, že se Vám mé stránky líbí. Nejhorší část půstu máte za sebou, takže nepochybuji, že to dotáhnete do zdárného konce. Přeji Vám příjemný zbytek půstu. Až ho budete mít za sebou, napište, jak jste vše zvládly a jak se cítíte, ať mají další zájemci o půst motivaci. Mockrát děkuji, příjemný podvečer

    1. Dobrý den, i běžné stravování je dieta, ve zdravotnickém systému má číslo 3. a nazývá se dieta racionální. Nebo když chce někdo přibrat, drží tzv. hypokalorickou dietu. Takže by se dalo říct, že vlastně každý na světě drží nějakou dietu. Tak je to i s půstem. Záleží na tom, jak nad ním člověk smýšlí. Našla jsem krásnou definici půstu, která myslím vše vystihuje.
      Slovo půst (něm. fasten) je odvozeno od gótského slova fastan, které znamená „zastavit se, sebrat se. sečkat“. A právě tento starý jazykový kořen odhaluje i skutečný význam půstu: zastavení každodenní stravovací rutiny, sebrání se na hektické cestě životem a tak i možnost pozorování sebe sama, sečkání na cestě, plné zbytečných zvyků, zapříčiňujících nemocí.
      Myslím, že vše, co se v této definici píše, je splněno i v jarním očistném půstu. A ve finále je vlastně jedno, jak to člověk nazve, jen to jen slovo, důležité jsou pozitivní účinky ;-)

  15. Ahoj:) chystám se na půst asi příští týden, tak snad vše seženu a hlavně zvládnu:) Dá se nějak nahradit šťáva z mrkve a celeru když nemám odšťavňovač?

    1. Ahoj, ta šťáva tam vůbec být nemusí ;-) To jsem tak jen udělala já, jelikož mám odšťavňovač. Ale v Dm drogerii se dá koupit čistá šťáva z červené řepy, z mrkve nebo z kysaného zelí ;-)

    2. Ahoj, ta šťáva tam vůbec být nemusí ;-) To jsem tak jen udělala já, jelikož mám odšťavňovač. Ale v Dm drogerii se dá koupit čistá šťáva z červené řepy, z mrkve nebo z kysaného zelí ;-) Jinak já jsem půst držela celý minulý týden, letos už po 4, a pokaždé je to lepší a lepší ;-) Držím palce

  16. Dobrý večer, tak první den za mnou. Nevím nevím, jestli do sebe ještě zítra tu rýži nasoukám :-) Jinak se cítím unavená (ale my teď taky s malou špatně spíme) a největší muka jsou, když připravuju jídlo manželovi nebo dceři, jak voní i obyčejný chleba s máslem, uff. Ale jsem odhodlaná vydržet :-)

    1. Dobrý den, jsem ráda, že jste se do toho pustila, a že jste napsala. Pokud budete mít problém s rýží, zkuste ji jen lehce přisolit, a když nezabere ani to, smíchejte celozrnnou a bílou rýži 1:1, to už většinou zabírá ;-) Držte se, věřím, že to zvládnete. Jakmile zvládnete první tři dny, už to máte v kapse ;-)

  17. Tak jsem rýžové dny zvládla, dvakrát minipřisolila, děkuju za radu. Teď už baštím pyré brokolice s mrkvičkou, to je dobrota :-) jen do té rýže se mi nechce, v noci mě dost bolel žaludek :-( Můžu té rýže jíst méně než je doporučená gramáž? Děkuji za radu, hezký den :-)

    1. Ano, nahraďte ji vývarem ze zeleniny s přidáním mořských řas. A miso pasta na poprvé málokomu chutná. Možná jste si udělal moc silný nálev. Neměl by být moc slaný. Později po půstu zkuste použít miso jako ochucovadlo na závěr vaření polévky, takto by Vám mělo chutnat, jelikož ho v polévce vlastně nebudete cítit a přitom Vám pokrm obohatí o spoustu prospěšných látek. Příjemné absolvování půstu.

      1. Tak už baštím první den rýži. Ale pořád mám problém i s tím vývarem :) zvedá se mi i po něm žaludek :( tak ještě zkusím na večer slabší miso, ale moc to nevidím.Nemůžu místo toho pít třeba nějaký jiný čaj? :)) Omlouvám se, že s tím pořád otravuju:)

      2. Vůbec neotravuješ, je lepší se zeptat, než to zabalit ;-) Pokud miso ani vývar nesedí, tak ho úplně vynech. A čaj Bancha je v pohodě? Když tak v něm vždy vyluhuj kousek mořské řasy, aby jsi do sebe dostala alespoň nějaké minerály, když už nejíš miso. Čaj můžeš přidat. Jmenuje se Jarní kůra a je k sehnání v Čaji života v Kollárově ulici

  18. Dobrý den Jani, chtěla bych od pátku začít jarni půst. chtěla jsem se zeptat jestli mám pít i čaj jarní kůru když ještě není jaro? nebo raději zůstat u čaje bancha? Děkuji Dáša

    1. Dobrý den, půst Vám schvaluji, akorát pro něj není moc vhodná doba, jelikož si jím trochu oslabíte tělo a v době, kdy je venku mráz a ještě k tomu všude nějaký bacil, je větší riziko, že by jste mohla onemocnět. Kdyby jste chtěla, zkuste s velkým půstem počkat do jara a mezitím si dělejte třeba jen 1-2 denní půst na vývaru a rýži.

  19. Je tak to děkuji za radu,už jsem na to byla připravená ale raději teda počkám, A mohla by jste mi prosím napsat trochu podroběji jak to myslíte na vývaru a rýži? Z jakého masa vývar a jestli jíst vývar i s rýží 5 deně? Děkuji Dáša

    1. Vývar určitě ne z masa, ale ze zeleniny, a můžete to třeba udělat tak, že první den budete pít pouze vývar, případně čaj bancha. Druhý den vývar, ale můžete sníst i zeleninu z něj, třetí den k tomu přidáte ještě rýži. Čtvrtý den připojte luštěniny a pátý den směřujte už k normálnímu jídelníčku. Týden po půstu se pokuste vyhýbat mastnému a sladkému ;-)

  20. Moc vám děkuji a nezlobte se že otravují, ale ještě jsem se chtěla zeptat jestli to mužů trochu ochutit nebo raději ne? Víte jsem taková peclivka a tak se radši ptám.

  21. Dobrý den, já bych se chtěla zeptat na ten čaj Bancha, zda ho můžu použít jako detoxikační kúru? Jestliže ano, tak mám pít 1,5-2 l denně a jak dlouho? A je lepší začít třeba až v březnu, kdy opravdu přichází jaro nebo už i teď? Na Vašich stránkách na Nudite jsem našla v jedné odpovědi doporučovanou kúru Detox, ale asi už na trhu není. Psala jsem tam i dotaz a pak mě napadlo mrknout sem na ten půst a našla tenhle čaj. Co byste mi,prosím, doporučila?Děkuji moc za Vaši odpověď.

    1. Dobrý den, čaj Bancha se hodí na celoroční pití, a také celodenní. Střídá se ještě podle ročního období s čajem kukicha (zima) a hojicha (léto), bancha je celoroční. Není ani tak detoxikační, ale slouží k neutralizaci kyselosti v organismu, což detoxikaci napomáhá. V půstu ale doporučují i čaj namíchaný z nějaké čajovny, nebo krámku z čaji, kde mají speciální směsi na detoxikaci. S větším očišťováním, jako je třeba půst, je dobré začít na Jaře, ale čaj určitě můžete pít už teď. A pro kůru Detox jste byla v lékárně? Dlouho jsem ji už neobjednávala, ale teď jsem koukala na internetu, a v e-shopech ji taky nemají. Příjemný den ;-)

  22. Dobrý den,
    tak čaj bancha jsem si už pořídila a moc mi chutná. Škoda,že jsem ho neobjevila dřív (nebo ten čaj kukicha)-docela jsem v zimě stále řešila,co pít. Ale teď už to vím. A ohledně toho Detoxu jsem zjistila u známé v lékárně, že opravdu už na trhu není a doporučila mi místo něj Metabolic od firmy Liftea. Mějte se moc hezky.

      1. Dobrý den, s kůrou metabolic zkušenost nemám, brala jsem vždycky jen kůru Détox od Ortisu. Na kůře metabolic mi vadí, že obsahuje chemickou konzervaci. Tady je složení: voda, švestková šťáva, šťáva z plodů aronie, výtažek tamarindu (Tamarindus indica), extrakt z ostropestřce mariánského, extrakt ze zeleného čaje, extrakt z artyčoku, konzervační látka sorban draselný, extrakt z břízy bílé, extrakt z celíku zlatobýlu, extrakt ze smetanky lékařské . Přísady jsou vždy vyjmenované v pořadí, v jakém množství je výrobek obsahuje, a jak se můžete podívat, konzervant sorban draselný, který není zrovna vhodný, není úplně na konci, takže je ho ve výrobku více, než posledních tří složek, které tvoří extrakty z bylin. Kůra Ortis byla bez konzervace. Jinak je ale výrobek složením bylin velmi pěkný.

  23. FANOUŠEK – KDO PŘEŽIJE ……………. půst
    Zdravím všechny, tak vám chci napsat jak zvládám jarní půst. Opět jsem se musela letos vráti pod Jany ochranná křídla. Bez jejího vedení jsem od léta přibrala 9 kg. Brrrr. Od ledna se mi Jana snažila domluvit, ale nějak jsem se nedokázala hodit do žádného řádu. A tak mi nakonec navrhla zkusit její půst. Takže jsem do něj spadla ze dne na den a brala to tak že aspoň vyzkouším jak „trpí“ účastníci hry Kdo přežije. V sobotu 2.3.2013 jsem ho začala.
    A nebylo to úplně bez zádrhelů. Třeba MISO – měla jsem doma sojové- a to jsem nebyla schopná pozřít tak jsem ho na Jany radu vyměnila za vývar ze zeleniny. Potom neměli ve zdravěnce Banchu a tak jsem pila HOJICHU a ten mi chutnal. Teda spíš chutná protože ho piji dál.
    Ještě musím říct, že jsem v pátek před zahájením půstu „omylem“ skončila na cvičení v Relaxu – INSANITY- BODYROCK. A musím přiznat, že jsem poté k půstu přistupovala stylem, že když jsem přežila tohle cvičení. Tak to už zvládnu opravdu všechno na světě. Bylo to fakt náročné.
    Takže půst mě nakonec ani těžký nepřišel. A ani krize nepřišla. Dokonce jsem šla i na pravidelné cvičení aerobiku. Po týdnu jsem šla opět k Janě a tam jsem „vyfásla“ prodloužení půstu.
    Musím říct, že nakonec i dobrovolně. Protože se po něm cítím opravdu moc dobře a navíc ten vedlejší efekt, že jdou dolu konečně i ta kila. Prostě úžasné.
    Dnešek a zítřek uvidím jak zvládnu. Protože jsem bez rýže a mám jen udělanou polévku ze zeleniny a na zítra naplánovanou jen vařenou zeleninu. Tak uvidíme.
    Ale včera jsem zase byla do 3 do rána na plese tak když přežiju dnešní spánkový deficit a únovu tak už zvládnu asi také vše. Na plese na mě trošku koukali divně když jsem pila jen neperlivou vodu a měla sebou v termosce Hojichu. Ale dala jsem to. A užila si spoustu zábavy.
    Tak všem doporučuji to vyzkoušet. Nakonec to není vůbec tak zlé a těžké jak to vypadá napsané.

    Jooo a to musím ještě říct, že doma normálně musím vařit pro děti a manžela a navíc manžel si rád vaří sám. Takže celý ten první týden to u nás vonělo jak v restauraci – Kančí výpečky se zelím a knedlíkem, karbanátky, palačinky s tvarohem, řízky, pečené kuře)

    Na závěr: PŘEŽILA JSEM!! a je mi skvěle. Ještě napíšu jak zvládnu tenhle další týden půstu + ten další návratový týden. Jsem jinak veliky masožravec a na pečené kuře se fakt doooost těším.

  24. Lenko to Vás obdivuji, že při tom dokážete vyvářet rodině :) já držím půst ode dneška, potřebuji si uklidnit rozjařené chutě a zarazit přibírání na váze a vím že mi po něm bude líp a budu se cítit lépe a radostněji :)

  25. Děkuji za návod, dneska mám za sebou čtvrtý den a cítím se skvěle, žádné zažívací problémy :-). Trochu jsem ale narazila s kvašenou zeleninou, dělala jsem si vlastní, ale musela jsem ji vyhodit a u nás v obchodu se zdravou výživou ji nemají. Nedá se něčím nahradit?

  26. Dobrý den, můžeme mi prosím poradit, chystám se na také na Vaši očistnou kůru, jakým způsobem připravujete miso první tři dny, kdy se nejí zelenina? Nikdy jsem ho ještě neměla? Je nutné pít čaj bancha nebo mohu pít bylinkové čaje? Mohu místo kombu použít arame řasu?

    1. Lžičku misa zalít horkou vodou (250 ml) a rozmíchat. Čaj bancha je kvůli zásaditosti. Bylinkové čaje pijte jen ty, které jsou určené k očistě organismu. Arame použít můžete. Držím palce ;-)

      1. Děkuji za rychlou odpověď:-) Tzn., že jen miso zaliju horkou vodou a pak to vypiju. Výše jsem četla, že je možné nahradit vývarem ze zeleniny,tzn. s přidáním misa nebo jen zeleninový vývar a v tom případě ho bude také 250 ml? První tři dny se tedy nic jiného nejí ani nepije? Ani třeba 100%mrkvová šťáva?

      2. První tři dny k pití jen polévka nebo čaj, zeleninu, ať už syrovou, tepelně opracovanou, nebo ve formě nápoje ne. Ano, vývaru ze zeleniny bude také 250 ml, ale tohoto vývaru může být množství větší, klidně si ho popíjejte v průběhu dne. S misem je to jiné, jelikož obsahuje sůl.

  27. Teď se mě ještě kamarádky ptají, zda je možné, pokud by jim nechutnalo miso, nahradit zeleninovým vývarem bez glutamátů z obchůdku zdravé výživy, protože co by pak dělaly se zeleninou, kterou první tři dny nesmí jíst?

  28. Dobrý den, můžete mi prosím poradit, namočila jsem mungo fazolky, potom vodu slila a asi 3 dny nechala klíčit. Potom jsem fazolky oloupala a dala do lednice, protože jsem jich namočila nějak moc. Snědla jsem je po 4 dnech, co byly v ledničce v zavřené krabici a bylo mi po nich hrozně zle. Myslíte, že už byly špatné? Ale chuťově byly dobré, jedla jsem je se strouhanou mrkví s citrónem. Děkuji pěkně.

    1. Dobrý den, nevím, kolik jste fazolek snědla. A proč jste je vlastně loupala? Trávíte hůře luštěniny? Na jednu porci je ideální 2 – 3 polévkové lžíce a zásadně vždy v kombinaci luštěnina + obilovina a zelenina. Kombinaci jste tedy nezvolila ideálně. Klíčky by se měli jíst 1 – 2 dny po naklíčení. J.

  29. A jestli ještě můžu dodat, zbytek naklíčených fazolek jsem dala do mrazáku, můžu je dál používat nebo mám radši uvařit čerstvé? Vy sama mungo loupáte nebo ne?

    1. Dobrý den, mungo neloupu, slupka má spoustu cenných látek. Naklíčené fazolky jsou díky klíčku plné enzymů, mražením, nebo tepelným opracováním se enzymy zničí. Tak si jich raději příště udělejte méně a až je budete zase chtít, připravte si čerstvé. Nicméně i zmražené fazolky jsou stále dobré, vláknina a rostlinné bílkoviny svou prospěšnost neztratí ;-)

  30. Moc děkuji za rady, já je dělala poprvé a myslela jsem, když se slupka sama oddělovala, že se má loupat jako cizrna. Na internetu jsem našla, že klíčky mají mít kolem 1 cm, tak proto jsem nechala klíčit tři dny:-( a myslela jsem, že dělám dobře:-(.

  31. Dobrý den, Jani, tak zítra se chystám nastoupit půst, mám ještě prosím dotaz, je možno po třech dnech rýže si dát místo toho třeba rýžové těstoviny? A nemůžu sehnat kulatozrnnou natur rýži, už jsem byla ve třech bio prodejnách, ale všude je pouze kulatozrnná bílá nebo klasická hnědá dlouhozrnná. Tak mám dát tu bílou?

  32. Dobrý den , začala jsem dnes s půstem . Chci se zeptat 250ml polévky miso je na jednu porci nebo na celý den? Doufám že na porci :-) mám miso Ječmenné a v pohodě :-) Jako pitný režim píšete čaj bancha, ale střídat i se samotnou vodou například s citronem nebo musím jen čistou? Děkuji za odpověď..Michaela F.

      1. Dobrý den Jano, vida, už je zase čas na půst :) Loni jsem ho nedala, letos o něm uvažuji, ale nejsem zatím na 100% rozhodnutá.

        Uvažovala jste o tom, že byste Vaše tipy v komentářích začlenila rovnou do článku? Třeba o čajích, miso vs. vývar, jablečný ocet vs. citron, míchání rýže…

        Proč vlastně ne citron? Často se zmiňuje prospěšnost pití vlažné vody s citronem na lačno, cca půl hodiny před jídlem.

        Děkuji a zdravím,
        Lenka

      2. Dobrý den, pokud se do půstu pustíte, držím Vám palce. Já ho loni nemohla absolvovat kvůli těhotenství a nyní zase kvůli kojení, tak příští rok už se zase zapojím. K informacím v komentářích, myslím, že je tak nechám, kdo má o půst opravdu zájem, komentáře si přečte a navíc se i dozví zkušenosti ostatních, jak půst prožívali. Citron není nejvhodnější jelikož se jedná o citrusový plod, exotické ovoce, né z našeho pásma. Navíc má ochlazující účinek a v půstu může člověk z hladu pociťovat zimomřivost, čemuž citrón nepolepší.

        Přeji Vám krásné jaro

  33. Dobry den, chtěla bych se zeptat, jestli je možné, v případě velkého hladu při půstu si rozmíchat hráškovy protein ve vodě?Děkuji za odpověď

Napsat komentář