RSS

Bulgurové rizoto s červenou čočkou

30 kvě

Červená čočka si v poslední době získává velkou oblibu. Často také slýchávám dotazy, jak s červenou čočkou v kuchyni zacházet, s čím ji kombinovat atd. Důležité je, jako u všech luštěnin, kombinovat je spolu s obilovinami, což je informace méně známá. Luštěniny by se naopak neměly kombinovat s masem, vejci, či jinými živočišnými bílkovinami. (Určitě zrovna myslíte na čočku s párkem a volským okem :-) Ale to opravdu není vhodná kombinace. S čím tedy připravit například červenou čočku? Ideální obilovinou, která po stránce živin vhodně doplňuje červenou čočku, je bulgur, ale také jáhly nebo rýže.

Druhy červené čočky a její vlastnosti

Červená čočka loupaná: je nejlépe stravitelnou luštěninou. Má nejnižší obsah nadýmavých látek, a je proto oblíbená i u lidí, kterým dělá trávení luštěnin problémy.   Vhodná je i pro děti. Velmi oblíbená je také pro svoji snadnou přípravu. Na rozdíl od ostatních luštěnin není nutné ji před přípravou namáčet a doba varu je pouze 15 – 25 minut. Při vaření mění barvu na žlutou a rychle měkne.Velmi vhodná je také na čočkovou kaši, do polévek nebo do pomazánek. Pochází z Turecka. Obsahuje kvalitní rostlinné bílkoviny, vitaminy skupiny B, kyselinu listovou a minerální látky: draslík, fosfor, hořčík a vápník.

Červená čočka neloupaná: je hned po loupané také velmi dobře stravitelnou luštěninou. Má zelenou slupku, pod ní je však také červená barva. Díky slupce už je ale nutné ji před přípravou namáčet a doba varu je delší.  Namáčí se přibližně na 2 – 4 hodiny a vaří se 20 -30 minut. Obsahové látky jsou stejné jako u neloupané varianty.

Bulgurové rizoto s červenou čočkou

Suroviny: / 2-3 porce

  • 100g červené čočky loupané (v nevařeném stavu)
  • 120g bulguru (v nevařeném stavu)
    nebo dlouhozrnné celozrnné rýže
  • 2 velké cibule (nebo natě jarní cibulky)
  • 1/2 hlávky brokolice
  • solčanka
  • mořské řasy kombu
  • olej (řepkový, olivový…)
    …….. 

Příprava:  / délka přípravy / s bulgurem 30 min. / s rýží 1h

Ze všeho nejdříve si dáme vařit Bulgur (rýži). Bulgur není nutné před přípravou proplachovat, vložíme ho do vroucí osolené vody a vaříme 15 – 20 minut. (Propláchnutou rýži vložíme do vroucí vody společně s mořskou řasou. Vaříme ji 45 minut, případně podle doporučení na obale. Solíme lehce až 15 minut před koncem varu). Mezitím si uvaříme červenou čočku a brokolici. Čočku propláchneme v sítku a vložíme ji do vroucí vody, do které přidáme lžičku solčanky. Čočku vaříme  20 – 25 minut. Omytou a na malé růžičky rozloženou brokolici podusíme na pánvi na vodě s přidáním špetky soli přibližně 5 minut. Cibuli nakrájíme na hrubo a osmahneme na oleji. K cibuli poté přidáme uvařenou čočku, ještě chvíli restujeme a na závěr smícháme na pánvi s uvařeným bulgurem (rýží) a vařenou brokolicí.

Vyzkoušejte i další recepty s bulgurem, nebo červenou čočkou:

Kapustová polévka s červenou čočkou
Pšeničný bulgur s pórkem a zelenou paprikou

Advertisements
 

Vlastnosti: , , , ,

18 responses to “Bulgurové rizoto s červenou čočkou

  1. chroustiik

    30/05/2012 at 15:20

    Dobrý den, zrovna včera jsme měli červenou čočku v naší obvyklé úpravě: cibule, mrkev, zeleninový bujon, chléb. Díky za recept, určitě vyzkouším!

     
  2. Dagmar Batrlová

    02/06/2012 at 17:55

    Dobrý den, já to včera zkusila a musím říct že fakt velká mńamka :-) ještě jsem si tam dala trochu sušených hub :-) Janičko děkuji vám za skvělé nápady. Dáša

     
  3. Iva Jaborníková

    09/06/2012 at 15:04

    Dobrý den, milá Jano :-)
    Můžu se zeptat – proč není vhodná kombinace čočky a například vařeného vajíčka? Bílkem z vajíčka se tak alespoň částečně doplní v tomto jídle bílkoviny. Není kombinace čočky a přílohy jídlo s přílišným množstvím sacharidů a mála bílkovin? Jde mi o vyvážení poměru živin v jídle :-).
    Děkuji

     
    • Jana Škramlíková, DiS.

      13/06/2012 at 08:54

      Dobrý den, jistě. V první řadě jde o to, že v dnešní stravě, byť i když se někdo snaží o tu zdravější, nehledí moc na zastoupení rostlinných a živočišných bílkovin, které by měly být v poměru 1:1. Abychom tohoto poměru dosáhli, je třeba mít denně alespoň 2 jídla čistě rostlinného původu. Nestačí přidat rostlinné bílkoviny, ale vyměnit živočišné za rostlinné. A dalším faktorem je, že dnešní strava je příliš bohatá na bílkoviny, jíme maso, jogurty, sýry, salámy… témeř v každém jídle něco z toho. Živočišné produkty jsou velmi bohaté na bílkoviny a denně tak jíme více bílkovin, než bychom měli. Takže tím, že zařadíme jídla rostlinného původu, které obsahují méně bílkovin, než živočišné potraviny, upravíme si celkové množství bílkovin na vhodnou úroveň. Když jdu přednášet na školu, i děti už žijí v domnění, že bílkoviny=maso. A tak když lidé nemají na talíři maso, vejce, nebo třeba nějakou uzeninu, mají pocit, že nejí bílkoviny. Pokud se zajímáte o výživu, doporučila bych Vám knihu „Čínská studie“, která nejvíce vystihuje vliv živočišných a rostlinných bílkovin na náš organismus. Snad je má odpověď pro Vás uspokojující. Přeji Vám krásný den

       
  4. Misa B.

    13/06/2012 at 17:20

    Moje premiera s bulgurem a musim rict,ze dobrutka.Tesim se na zitrejsi obidek:)

     
  5. Jana

    14/10/2012 at 12:51

    Dobrý den,Jani. Já měla bulgur dnes také poprvé. Hledala jsem ve spíži rýži a narazila na bulgur-ještě nenačatý. A tak jsem si řekla,že ho zkusím a musím říct, že je to ňamina. Jen jsem se chtěla zeptat na dobu vaření. Já mám na obale 5-7 min, Vy uvádíte v receptu u rizota s červ.čočkou déle. Záleží to na druhu nebo třeba do rizota je lepší ho vařit déle? Děkuji za odpověď a Váš recept také určitě ráda vyzkousím, červenou čočku mám moc ráda. Hezký den. Jana

     
    • Jana Škramlíková, DiS.

      15/10/2012 at 10:11

      Dobrý den, délka vaření záleží na tom, jestli jde o lámaný, nebo nelámaný bulgur. Na rizoto se hodí spíše nelámaný, který se vaří déle.

       
  6. Jana

    17/10/2012 at 12:51

    bulgurové rizoto s červenou čočkou je fakt lahoda! Opět se olizoval i manžel, což je velká výhoda. Děkuji :-)

     
  7. Jana

    11/11/2012 at 10:31

    Dobrý den, chtěla bych se ještě zeptat na jednu věc. Když si uvařím červenou čočku, stačí, když si jako obilovinu k ní vezmu chléb? Já to takhle někdy jím, když mám málo času na vaření. Děkuji za odpověď. Jana

     
  8. Jitka

    06/01/2014 at 12:56

    Výborné! Brokolice nebyla tak i s růžičkovou kapustou ;)

     
  9. Markéta

    18/08/2015 at 11:30

    Dobrý den, chci Vás pochválit jak to tu máte hezké. Kdyby se soutěžilo, byla byste na 1. místě. Moje dcera podle Vás vše vaří a chválí si to. Děkuji Vám za tuto stránku.
    Markéta

     

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

 
%d bloggers like this: