Recepty · Saláty; dresinky

RAW salát z naklíčené čočky a slunečnicových semínek

Nejsem sice zastánce 100% konzumace syrové stravy, ale i tak uznávám, že v teplé části roku by měla syrová strava tvořit velkou část jídelníčku. Jak říká můj oblíbený autor Ruediger Dahlke „tolik syrové stravy, kolik je možné, tolik tepelně zpracované, kolik je nutné“. Hlavně teď na jaře, pokud vás trápí jarní únava, je potřeba strava bohatá na enzymy. Ty nám dodají klíčky spolu se syrovou zeleninou. Velmi bohatá na enzymy je také kvašená zelenina, takže pokud ji po zimě nemáte až nad hlavu,  i nadále ji zařazujte pravidelně do svého jídelníčku.

LLLsalát z naklíčené čočky a slunečnicových semínek
Suroviny:
   
/ 2 – 4 porce

  • 1/2 hrnku tmavě zelené čočky
  • 1/2 hrnku slunečnicových semínek
  • 1 avokádo
  • 1/2 menší cukety
  • 1 červená paprika
  • 2 hrsti polníčku
  • balzamico ocet, nebo redukce

Příprava:    / 2 – 3 dny klíčení / 15 minut

Čočku se slunečnicovými semínky nasypeme do misky, zalijeme vodou a necháme přes noc při pokojové teplotě. Ráno slijeme, propláchneme a opět vrátíme do misky, už bez vody. Proplachujeme ráno a večer, dokud nevyleze klíček přibližně 2 cm dlouhý. Podle teploty to trvá 2 – 3 dny. Když je směs naklíčená, přidáme k ní zeleninu. Avokádo i cuketu oloupeme a spolu s paprikou nakrájíme na libovolně velké kousky. Polníček omyjeme a v ruce trochu natrháme, nebo můžeme nechat lístky v celku. Pokapeme balsamicem a dobře promícháme.

Tmavo zelená čočka_cr

Rady a tipy:

  • Klíčení není žádná věda, dá se to zvládnout takhle jednoduše  s obyčejnou miskou. Samozřejmě pokud by jste chtěli, dají se koupit různé nakličovací mísy.
  • Salát je dobré zkonzumovat během dvou dnů.
  • Kromě polníčku klidně přidejte jakékoliv čerstvé natě.
  • Hodí se jako svěží svačinka nebo hodně lehká večeře.

Napsat komentář