Hlavní jídla; přílohy · Recepty

Tofu toust se smaženou cibulkou a hořčicí

Tousty jsou oblíbenou formou nejen snídaní, ale i svačin nebo rychlého obědu či večeře. Typickou náplní bývá šunka a sýr. Jenže tyto dvě potraviny jsou nejčastějším doplňkem pečiva, a proto je vhodné si od nich odpočinout. Šunka sice má nízký podíl tuku, obsahuje ale ve většině případů vetší množství soli a také zdraví neprospěšný dusitan sodný. V sýrech je zase mléčný cukr – laktóza, nebo mléčná bílkovina – kasein, na které mají někteří z nás alergii. Jak ale připravit chutný toust, který by neobsahoval chemické látky, žádné živočišné tuky ani bílkoviny a vyhovoval tak i vegetariánů, či veganů, nebo lidem citlivým na mléčný cukr a bílkovinu?  Zkuste to takhle →

Suroviny:  / 1-3 porce

  • 6 plátků celozrnného toustového chleba
  • 1 cibule nebo natě jarní cibulky
  • 100g uzeného tofu
  • rostlinný olej vhodný pro tepelnou úpravu
  • plnotučná hořčice Alnatura delikates senf

Příprava:  / délka přípravy 15 minut

Cibuli nakrájíme na půlměsíčky a spolu s hrubě nastrouhaným tofu osmahneme na pánvi potřené olejem. Osmaženou směs rozdělíme na toustové chleby potřené hořčicí a dáme zapéct do toustovače. Doplníme miskou čerstvého ředkvičkového salátu s umeoctem.

Rady a tipy:

  • Vybírejte si toustový chléb bez chemie.
  • Směs smažené cibulky s tofu můžete i bez zapečení dát na celozrnný chléb a rovnou sníst, krásně vynahradí veganům například smažená vajíčka na cibulce.
  • Místo hořčice můžete použít kečup, nejlépe takový, který je vyrobený pouze z rajčat a tedy bez škrobu a cukru.

10 komentářů: „Tofu toust se smaženou cibulkou a hořčicí

  1. Tak to je delikatesa! Fakt příjemná změna v jídelníčku, chutnalo i manželovi. Díky za super tip!

  2. Klasický toust se šunkou a sýrem myslím nic nenahradí, ale tohle vypadá opravdu zajímavě. Jdu najít nějakou tu cibulku a o večeři je jasno :) Díky za tip.

  3. Děkuji za recept, vypadá to výborně! Máte nějaký tip na konkrétní značku toastového chleba a kde jej koupit? U nás jsem našla jen na Vitastar s celozrnnou moukou, ale tu obsahuje jen v malém poměru. Opravdový celozrnný toust jsem ještě nenašla. Slyšela jsem o značce Warbuttons, ale nikde jsem na ni nenarazila. Děkuji :-) Dále jsem se chtěla zeptat, jestli je volba grahamového pečiva vždy jistotou, že jde o celozrnné pečivo?

    1. Dobrý den, celozrnný toustový chléb kupuji v Německu, u nás v Čechách se mi ho moc nedaří sehnat. Ale i s menším podílem celozrnné mouky to není při občasné konzumaci tak špatné. Někdy místo zapečených toustů dávám směs na chléb z celozrnného šrotu. Ano, grahamová mouka je označení pro mouku, která obsahuje otruby, tedy obaly zrn =vlákninu. Vyrábí se z bílé mouky přidáním otrub. Je lepší ale kupovat přímo celozrnnou mouku, protože samotné otruby přidávané do bílé mouky, aby vznikla tzv. mouka grahamová, mohou být hrubé, ostré a dráždit střeva.

  4. I pro naprostého masožrouta a člověka, který se zdravé stravy moc nedrží, musím uznat, že tohle je opravdu mňamózní. Přišla jsem na chuť Tofu.

Zanechat odpověď na Jana Škramlíková, DiS. Kopírování obsahu stránek, nebo jejich částí je bez souhlasu autora zakázáno! Zrušit odpověď na komentář