RSS

Tofu toust se smaženou cibulkou a hořčicí

26 dub

Tousty jsou oblíbenou formou nejen snídaní, ale i svačin nebo rychlého obědu či večeře. Typickou náplní bývá šunka a sýr. Jenže tyto dvě potraviny jsou nejčastějším doplňkem pečiva, a proto je vhodné si od nich odpočinout. Šunka sice má nízký podíl tuku, obsahuje ale ve většině případů vetší množství soli a také zdraví neprospěšný dusitan sodný. V sýrech je zase mléčný cukr – laktóza, nebo mléčná bílkovina – kasein, na které mají někteří z nás alergii. Jak ale připravit chutný toust, který by neobsahoval chemické látky, žádné živočišné tuky ani bílkoviny a vyhovoval tak i vegetariánů, či veganů, nebo lidem citlivým na mléčný cukr a bílkovinu?  Zkuste to takhle →

Suroviny:  / 1-3 porce

  • 6 plátků celozrnného toustového chleba
  • 1 cibule nebo natě jarní cibulky
  • 100g uzeného tofu
  • rostlinný olej vhodný pro tepelnou úpravu
  • plnotučná hořčice Alnatura delikates senf

Příprava:  / délka přípravy 15 minut

Cibuli nakrájíme na půlměsíčky a spolu s hrubě nastrouhaným tofu osmahneme na pánvi potřené olejem. Osmaženou směs rozdělíme na toustové chleby potřené hořčicí a dáme zapéct do toustovače. Doplníme miskou čerstvého ředkvičkového salátu s umeoctem.

Rady a tipy:

  • Vybírejte si toustový chléb bez chemie.
  • Směs smažené cibulky s tofu můžete i bez zapečení dát na celozrnný chléb a rovnou sníst, krásně vynahradí veganům například smažená vajíčka na cibulce.
  • Místo hořčice můžete použít kečup, nejlépe takový, který je vyrobený pouze z rajčat a tedy bez škrobu a cukru.
Advertisements
 

Vlastnosti: , , , ,

10 responses to “Tofu toust se smaženou cibulkou a hořčicí

  1. Jana

    29/04/2013 at 18:52

    Tak to je delikatesa! Fakt příjemná změna v jídelníčku, chutnalo i manželovi. Díky za super tip!

     
  2. Lea

    01/05/2013 at 15:06

    Klasický toust se šunkou a sýrem myslím nic nenahradí, ale tohle vypadá opravdu zajímavě. Jdu najít nějakou tu cibulku a o večeři je jasno :) Díky za tip.

     
  3. calistera

    02/05/2013 at 07:54

    Děkuji za recept, vypadá to výborně! Máte nějaký tip na konkrétní značku toastového chleba a kde jej koupit? U nás jsem našla jen na Vitastar s celozrnnou moukou, ale tu obsahuje jen v malém poměru. Opravdový celozrnný toust jsem ještě nenašla. Slyšela jsem o značce Warbuttons, ale nikde jsem na ni nenarazila. Děkuji :-) Dále jsem se chtěla zeptat, jestli je volba grahamového pečiva vždy jistotou, že jde o celozrnné pečivo?

     
    • Jana Škramlíková, DiS.

      03/05/2013 at 15:33

      Dobrý den, celozrnný toustový chléb kupuji v Německu, u nás v Čechách se mi ho moc nedaří sehnat. Ale i s menším podílem celozrnné mouky to není při občasné konzumaci tak špatné. Někdy místo zapečených toustů dávám směs na chléb z celozrnného šrotu. Ano, grahamová mouka je označení pro mouku, která obsahuje otruby, tedy obaly zrn =vlákninu. Vyrábí se z bílé mouky přidáním otrub. Je lepší ale kupovat přímo celozrnnou mouku, protože samotné otruby přidávané do bílé mouky, aby vznikla tzv. mouka grahamová, mohou být hrubé, ostré a dráždit střeva.

       
  4. Peťa

    28/04/2014 at 18:35

    Šmakózní!!! Díky Jani…

     
  5. Paulett Scythe

    09/03/2015 at 19:09

    I pro naprostého masožrouta a člověka, který se zdravé stravy moc nedrží, musím uznat, že tohle je opravdu mňamózní. Přišla jsem na chuť Tofu.

     

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

 
%d bloggers like this: