RSS

Hrách a kroupy – tradiční pokrm našich babiček

03 kvě

Levné, snadné a chutné jídlo, které už téměř upadlo v zapomnění, a přitom to není zase tak dávno, kdy bylo tradičně vařeným pokrmem. V době, kdy se maso podávalo svátečně, jednou až dvakrát týdně. Kombinace luštěnin a obilovin dodá tělu kvalitní rostlinné bílkoviny, takže se nemusíte bát, že by Vaše tělo bez masitého pokrmu strádalo.

6271_MEDIUM

Suroviny: / 2 – 3 porce

  • 150g krup (ječmenných, velikost 10)
  • 100g zeleného loupaného hrachu
  • svazek jarní cibulky
  • rostlinný olej vhodný na tepelnou úpravu
  • sůl, nebo solčanka

Příprava:  / délka přípravy 1,5 h

Večer předem si namočíme kroupy i hrášek. V čas přípravy obojí propláchneme a dáme vařit do čisté vody. Kroupy se vaří v osolené vodě 30 – 45 minut. Hrách se vaří v neosolené vodě přibližně 1,5 hodiny (vařením v tlakovém hrnci se příprava zkrátí). Natě jarní cibulky pokrájíme, posypeme solčankou a osmahneme na trošce rostlinného oleje. Přidáme uvařené kroupy s hráškem, podlijeme trochou horké vody a chvíli pod pokličkou dusíme. Voda nám s osmaženou cibulí vytvoří malé množství chutné šťávy a pokrm nebude tak suchý.

Rady a tipy: 

  • Pokrm můžete doplnit napařenou zeleninou a malou porcí zeleniny mléčně kvašené.
  • Místo jarní cibulky se výborně hodí i pórek. Pokud Vám cibulová zelenina nechutná, zvolte si jakoukoliv zeleninu, podle Vaší chuti.
  • Nezapomínejte důkladně žvýkat, jen tak mohou být luštěniny a obilná zrna kvalitně strávena.
  • Hrášek si můžete namočit 2-3 dny předem. Po jedné noci ve vodě ho propláchnete a poté vložíte zpět do misky bez vody. Pak už jen 2-3x denně propláchnete a tak si hrášek lehce naklíčíte a bude pro Vás lépe stravitelný.
Reklamy
 

Vlastnosti: , , , ,

5 responses to “Hrách a kroupy – tradiční pokrm našich babiček

  1. Kamča Hrbáčová

    03/05/2013 at 15:23

    mňam!

     
  2. Witch

    04/05/2013 at 09:25

    Protože Kočičí svatbu vařím často, mám několik zlepšováků – oni se lidé bojí hlavně plynů z luštěnin.( ještě dodatek: Pokud se nemastí rozškvařenou slaninou nebo sádlem, jedná se také o variantu židovského šouletu)
    Takže: hrách namáčím i dříve, třeba dva dny. Mírně naklíčený je skvělý i pro využití zasyrovanebo mírně osmahlý – pučálka nasladko i pikantní.
    Naklíčený je výborný jak do Kočičí svatby, tak do salátů (po uvaření) i polévky. Kroupy stačí půll dne máčet, ale ani jedna voda z namáčení se už nepoužívá dál. Naopak, je vhodné namočené kroupy i hrách propláchnout. Omezí se pylnotvorba – platí to i pro čočku a fazole.
    Hrách vaříme zvlášť, když se přihodí pár lístků šalvěje, stejně jako u fazolí= menší plynatost po jídle. Po delším namáčení stačí hrachu var do půl hodiny. Solí se až po změkčení, ale ještě za varu.
    Pokud jsou v rodině masožravci, omastím výše zmíněnou roztopenou slaninou a to si piště, že si z mísy bodou přidávat skoro do puiknutí. Pozor, slanina je také slaná, takže dochutit až po jejím přidání.
    A slanina i sádlo jsou také zdravé, ženy je umějí dobře zpracovat (jiné zaměření žláz s vnitřní sekrecí) – ale nesmí se to, samozřejmě, přehánět.

     
  3. Dasa Batrlova

    12/05/2013 at 13:42

    Dodrý den Jani, a co třeba houby mohla bych si přidat? Nemám ráda ani pórek ani cibulku :-(

     
    • Jana Škramlíková, DiS.

      13/05/2013 at 11:48

      Dobrý den, můžete použít třeba řapíkatý celer, brokolici, nebo případně zelenou papriku. Ale v podstatě je to jedno, hlavně, aby Vám s daným pokrmem vybraná zelenina chutnala ;-)

       
  4. Dasa Batrlova

    13/05/2013 at 18:14

    Děkuji za radu mám kopenou ted i lhívu tak ji tam taky zkusím přidat. A řapíkatý celer ten mi moc chutná :-)

     

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

 
%d bloggers like this: