Hlavní jídla; přílohy · Recepty

Farfalle s pórkem a kuřecím masem

Rychlé, jednoduché, výborné…

Jen proto, že nemáte dost času, nemusíte se ochuzovat o kvalitní teplé jídlo. Tuhle dobrotu připravíte během 20 minut a máte výborné hlavní jídlo. Pokrm je lehký, vyvážený a  velmi chutný.

Suroviny:  2 -3 porce

  • 1 velká nať pórku
  • 2 plátky kuřecího masa
  • Těstoviny farfalle 160g (v suchém stavu)
  • Zeleninové koření se solí (solčanka, vega)
  • Sůl
  • Řepkový olej

Příprava:

Začneme tím, že si dáme vařit vodu na těstoviny. Mezitím si pokrájíme kuřecí maso na kostičky. Pórek důkladně promyjeme, okrajové časti natě odkrojíme, většinou bývají polámané nebo ovadlé. Celou nať krájíme na kolečka.
Do vroucí osolené vody nasypeme těstoviny. Kuřecí maso posypeme zeleninovým kořením se solí a dusíme na vodě, do které přidáme 3 polévkové lžíce olivového oleje. Maso stačí dusit 5 minut a hned můžeme přidat pórek. Pokud je potřeba, podlijeme směs trochou vody. I na pórek přidáme trochu solčanky. Dusíme dalších 5 minut. Zároveň se nám dovařily těstoviny. Slijeme je, přidáme ke směsi masa a pórku a vše promícháme. Ještě minutku smažíme a pokrm je hotový.

Poznámka: Množství vody, na které dusíme maso s pórkem je takové, aby se stačila během přípravy vypařit.  Ve fázi, kdy do pánve přidáváme těstoviny, by již na pánvi žádná přebytečná voda být neměla. Nezapomínejme ani na to, že zelenina obsahuje 70% vody, která se během tepelné úpravy uvolňuje, takže pórek stačí jen lejce podlít a chvilku počkat až sám pustí vodu.

Tipy: 

  • Místo masa kuřecího můžeme použít sojové maso.
    Nejprve dusíme pórek na vodě s olejem a solčankou a poté přidáme těstoviny zároveň s uvařeným sojovým masem.
  • Pokud vaříte jen pro sebe, můžete si udělat celou porci a druhý den se nemusíte zabývat s vařením oběda.
  • Je-li na vás porce příliš velká, nechte si kousek k svačině, nebo večeři.
  • Jestli držíte redukční dietu, použijte při přípravě jen jednu lžíci oleje, ale není nutné ho zcela vynechat.
  • Pokrm můžete příště obměnit přidáním natřeného česneku, čerstvých žampionů nebo výměnou pórku za brokolici.

4 komentáře: „Farfalle s pórkem a kuřecím masem

  1. Mohu jen potvrdit Váš nadpis: Rychlé, jednoduché, výborné!!!!!!!! Dnes jsem vařila a manžel si stále přidával až na pánvi nezbylo nic. Takže moc doporučuji. Nevím proč, ale asi jsem nikdy z pórku nic nevařila. Takže máme další bezva jídlo do sbírky. Moc děkuji za další skvělý tip. Jana

Zanechat odpověď na Jana Škramlíková, DiS. Zrušit odpověď na komentář