RSS

Pšeničný BULGUR s pórkem, zelenou paprikou a zázvorem

05 dub

Další obilovina, kterou si můžeme obohatit jídelníček je Bulgur. Za tímto názvem se skrývá velmi výživný a lehce stravitelný pokrm připravený z pšenice. Jako i další obiloviny je zdrojem kvalitních sacharidů s obsahem řady vitamínů, minerálních látek a vlákniny. Připravuje se z naklíčené pšenice s klíčky asi 1mm velkými. Pšenice se povaří asi 10 minut v páře, vysuší se a následně rozdrtí na hrubou trhanku. Známým pokrmem připravovaným z bulgur je libanonský tabbouleh. Bulgur můžete připravovat jako samostatnou přílohu, nebo ho smíchat se zeleninou či masem  → fantazii se meze nekladou.

100g bulguru obsahuje:1513 kJ / 360 Kcal;  bílkoviny 13,5g, sacharidy 78,1g, tuky 1g
Obsahuje lepek!

Suroviny:   / 2 porce

  • 120g pšeničného bulguru
  • 70g sojových plátků, kostek, nebo nudliček
  • 1 pórek
  • 1 zelená paprika
  • 25g olivového oleje (2 polévkové lžíce)
  • 2-5 polévkových lžic čerstvé zázvorové šťávy

Příprava:   / délka přípravy 40 minut

Nejprve dáme vařit sojové plátky. Do vody vhodíme půl kostky zeleninového bujónu bez glutamátu sodného (k sehnání ve zdravé výživě, nebo DM drogerii) a vaříme 15 min.
Zároveň dáme vařit BULGUR. Nemusí se předem namáčet, vaří se v trojnásobku vody 15 min. Vodu osolíme, případně ochutíme zeleninovým kořením se solí (Solčanka, Vega), nebo druhou půlku zeleninového bujonu.
Pórek nakrájíme přibližně na tři menší části, aby se nám snáze oplachoval (protože má hlínu schovanou hluboko v listech, je potřeba ho opravdu důkladně omýt). Papriku rozkrojíme na půl, vyndáme vnitřek se semínky a také ji dobře opláchneme. Poté ji nakrájíme na větší kostičky a pórek na kolečka nebo půlměsíčky, záleží jen na Vás. Zeleninu vložíme do pánve, podlijeme trochou vody, přidáme olivový olej a dusíme pár minut pod pokličkou. Poté ji odklopíme a směs smažíme, dokud se nevypaří zbytek vody. Mezitím si nakrájíme uvařené sojové plátky na kousky libovolné velikosti, slijeme bulgur a spolu se sojovým masem ho přidáme do pánve. Vše promícháme a na závěr přidáme čerstvou zázvorovou šťávu*, která celý pokrm výborně dochutí.

* Zázvorová šťáva: Omytý, neoloupaný zázvorový kořen nastrouháme na jemném struhadle a z nastrouhaného kořene vymačkáme šťávu. Pokud nespotřebujeme všechnu šťávu, zbytek slijeme do skleničky a uschováme v lednici. Tam vydrží zhruba týden. Můžeme ji použít například do čaje, nebo ovocného salátu.

Rady a tipy: 

  • Zázvorovou šťávu nevynechávejte, je kořením celého pokrmu.
  • Pokrm je vhodný pro vegetariány, pokud ale nejste vyznavači sojového masa, není problém vyměnit ho třeba za tofu, nebo maso.
  • Pro změnu můžete příště do jídla přidat na plátky pokrájené čerstvé žampiony.
  • Další využití bulguru – můžete ho podávat samotný jako přílohu, případně smíchaný se zeleninou nebo s bylinkami. Výměnou rýže za bulgur získáte výborné bulgurové rizoto.

Pro zajímavost:

Energetická hodnota jedné porce: 1 699 KJ / 405 Kcal;
Bílkoviny – 28g; Sacharidy – 59g; Tuky – 7,2g; Vláknina – 16g

Advertisements
 

Vlastnosti: , , , , ,

5 responses to “Pšeničný BULGUR s pórkem, zelenou paprikou a zázvorem

  1. Jana

    03/11/2012 at 13:53

    Opět výborné a jednoduché jídlo, děkuji za další nový tip. J.

     
  2. Jana

    23/08/2013 at 12:45

    Dnes jsem si opět uvařila toto jídlo a posypala ho nakonec parmazánem a je to také výborné :-)

     
  3. eliška

    27/10/2014 at 12:09

    mnam

     

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

 
%d bloggers like this: