Hlavní jídla; přílohy · Recepty

Vařený oves s cizrnou, cuketou a mrkví

Zdravá příloha nejsou jen těstoviny a rýže. Další z řady obilovin, které vám pomohou obohatit si jídelníček a posunou vás zase o krůček dál na cestě zdravého stravování je Oves.

Oves bezpluchý

Patří k základním obilovinám. Oves je několikrát bohatší na bílkoviny a tuk než ostatní obiloviny. Je také vydatným zdrojem vitaminu E, některých vitaminů skupiny B a minerálů, zvláště zinku, hořčíku a křemíku. Oves nabízí optimální směs složitých sacharidů, jako škrobů a vlákniny, které organismus zásobují postupně uvolňovanou energii. Je dobře stravitelný a obsahuje velké množství rozpustné vlákniny, která na sebe v organismu nabaluje škodliviny a pomáhá je tak vyloučit z našeho těla.  Jeho zrna lze použít jako přílohu ke všem druhům hlavních jídel, chutnou součást salátů a masových, zeleninových nebo ovocných směsí. Výhodné je také jeho použití při přípravě pomazánek. 100g ovsa obsahuje:  1570 kJ / 374 Kcal;  bílkoviny 13 g, sacharidy 69 g, tuky 6 g

Vařený oves s cizrnou, cuketou a mrkví

Suroviny: 2 porce

  • Oves bezpluchý 120g (váha v nevařeném stavu)
  • Plechovka cizrny (240g) (hmotnost bez nálevu)
  • 2 menší mrkve
  • Středně velká cuketa
  • Mořská řasa laminaria japonica – sušená, řezaná
  • Olivový olej
  • Vega – zeleninové koření se solí
  • Mořská sůl

Příprava: Oves důkladně propláchneme, pokud je čas, můžeme ho před přípravou  na pár hodin namočit. Propláchnutý oves vložíme do studené, lehce osolené vody, do které ještě přidáme polévkovou lžíci olivového oleje, malou hrstičku sušené řasy, oloupané a na půl překrojené mrkve a přivedeme k varu. Vše vaříme 40 – 60 minut, podle doby namáčení ovsa. Cizrnu otevřeme a slijeme nálev. Cuketu důkladně omyjeme, neoloupanou překrojíme příčně i podélně na půl a krájíme na půlměsíčky. Uvařený oves slijeme, vyndáme mrkev a samotný oves spolu s okapanou cizrnou krátce na sucho osmažíme na pánvi, jen dokud se neodpaří přebytečná voda z vařeného ovsa. Oves  s cizrnou nandáme na talíř a přidáme nakrájenou vařenou mrkev. Jako poslední si připravíme cuketu. Nakrájenou cuketu vložíme do pánve, ve které jsme dělali oves, podlijeme jen lehce vodou a posypeme trochou zeleninového koření se solí. Smažíme krátce, asi tak 2-3 minuty na prudkém ohni, dokud se neopaří voda. Cuketa bude krásně měkká, ale přitom křupavá. Typy a rady:

  • Nemusíte vždy volit cizrnu z plechovky, pokud máte čas, cizrnu kupte v suchém stavu, nechte přes noc namočenou a poté vařte souběžně s ovsem.
  • Do pokrmu můžete podle vlastní chuti přidávat jakékoliv bylinky.
  • Pokud jíte rychle, je právě oves jídlo, u kterého byste měli zpomalit. Oves, jako kterékoliv jiné, neoloupané zrno je nutné důkladně rozžvýkat, jinak cenné látky obsažené právě v obalu zrna nebude tělo schopné kvalitně zpracovat a využít.
  • Oves můžete do jídelníčku zařadit jako kteroukoliv jinou přílohu.

1 komentář: „Vařený oves s cizrnou, cuketou a mrkví

Napsat komentář