RSS

Křehký plátek, aneb není suchar jako suchar

08 čvc

Ve snaze zhubnout často saháme, místo po klasickém pečivu, po sucharech. Proč? Jelikož mají nízkou kalorickou hodnotu, žádný jednoduchý cukr a tuk, jsou vhodné pro zařazení do redukčního režimu. Jenže není suchar jako suchar.

Jak si vybrat správné suchary?

Ať už se jedná o jakékoliv suchary, to že neobsahují jednoduchý cukr a tuk, je téměř u všech stejné. Stejně tak jelikož se jedná o potravinu z obilovin, představuje pro nás zdroj sacharidu, tudíž nemůžeme očekávat ani vysoké hodnoty bílkovin. Co by nás ale mělo zajímat, je druh obilovin, ze které se suchary vyrábí a jak vysoký mají obsah vlákniny.

Porovnáme zde tři druhy sucharů:

Produkt
100g

kJ

Kcal

B

S

T

Vláknina

Běžný suchar

1435

342

10

70,8

1,8

3,9

BonaVita

1185

282

10,2

55,1

2

10,1

KNUSPI

1264

303

9,9

59,5

1,4

13

 

  • Běžné, levné suchary se vyrábí často z kukuřičné mouky, což by mohl být problém z hlediska glykemického indexu, proto byste je nikdy neměli chroupat samotné, ale s přídavkem bílkoviny, například s plátkem sýra nebo šunky. Na druhou stranu kukuřičná mouka neobsahuje lepek a je tak vhodná pro bezlepkovou dietu. Další mouky, ze kterých se vyrábí suchary jsou žitná a pšeničná. Nicméně levné suchary mají obsah vlákniny velmi nízký, a tak ve finále fungují jenom jako „plnidlo“ aniž by našemu tělu poskytovali nějaké benefity.
    Složení: Kukuřičné: Kukuřičná krupice (88 %), kukuřičná vláknina, kmín, jodovaná sůl.  Grahamové: celozrnná pšeničná a žitná mouka, kukuřičná mouka, pšeničná vláknina, sůl, kmín.
  • O poznání lépe jsou na tom Active křehké plátky s vlákninou a slunečnicovými semínky od značky BONAVITA.

    Složení:Grahamová mouka, žitná mouka, bramborová kaše, pšeničná vláknina (9%), pražený ječmen, slunečnicová semínka (15%), jodidovaná sůl. (Grahamová mouka, znamená celozrnná mouka s přídavkem otrub – ale výrobce neuvedl, o jaký druh obilniny se jedná) Tyto suchary mají trojnásobně vyšší obsah vlákniny a navíc obsahují slunečnicová semínka, která jsou zdrojem nenasyceným mastných kyselin, které tvoří součást zdravých tuků.
  • Největší množství vlákniny obsahují Crispbread fitness – suchary s vlákninou od značky KNUSPI

    Složení: Žitná trhanka 25%, rýžová trhanka 22%, pšeničná trhanka 22%, žitné otruby, kukuřičné otruby, sušený bramborový škrob, sušená syrovátka, sůl, karamel E 150a.

Většina křehkých chlebíku se vyrábí i s různými příchutěmi. Ať už je to sýrová, zeleninová, či jiná příchuť, vždy se podívejte, z čeho tato příchuť vznikla. Zda se jedná o přidání dané složky do výrobku, nebo jde jen o náhražku v podobě aromatu často v kombinaci se zvýrazňovačem chuti.

Ne všechno, co se třpytí, je zlato. Výrobky, obecně považované za zdravé, zdravými být nemusí. O kvalitě potraviny nic nevypovídá nádherný obal,  ani vyhlášená značka nemusí vždy zaručovat kvalitní výrobek. Proto se nespokojte s reklamními hesly na přebale potravin, ale mrkněte se vždy na složení.

Reklamy
 

Vlastnosti: , , , , , ,

4 responses to “Křehký plátek, aneb není suchar jako suchar

  1. Amy

    06/08/2012 at 19:29

    Dobrý den,

    chtěla bych se zeptat, zda nevíte, kde by se daly koupit křehké plátky Kavli?

    Děkuji

     
    • Jana Škramlíková, DiS.

      07/08/2012 at 07:37

      Dobrý den, s křehkými plátky této značky jsem se zatím v našich obchodech nesetkala. Ale myslím, že by mohly být k sehnání v Německu. Kdybych na ně narazila tady v Čechách, dám vědět. Příjemný den

       
  2. Jana

    14/10/2012 at 13:10

    Já bych se ještě chtěla zeptat na názor na suchary od firmy Racio-žitný a žitný s vlákninou. Když jsem je porovnávala se suchary od Knuspi, tak mi to asi přišlo nastejno, ale třeba je někde háček, který jsem nezaregistrovala? Díky za odpověď. J.

     
    • Jana Škramlíková, DiS.

      15/10/2012 at 10:12

      Dobrý den, ano, ty jsou také v pořádku, nezahrnula jsem je do článku, jelikož jsem psala o sucharech, o knäckebrotech budu psát samostatný článek.

       

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

 
%d bloggers like this: