RSS

Surimi – tajemství krabích tyčinek

17 kvě

Surimi – tyčinky z rybího masa s krabí příchutí jsou poměrně oblíbená pochoutka. Když nebudu počítat zapřisáhlé odpůrce rybího masa, těžko bych hledala někoho, kdo je nikdy neochutnal, nebo o nich alespoň nikdy neslyšel.

Možná vás zklamu a možná tomu na začátku nebudete věřit, ale tyčinky surimi rozhodně nepatří mezi zdraví prospěšné potraviny, které by bylo vhodné zařazovat do jídelníčku, i když někteří autoři jsou zcela opačného názoru. Na jednom nejmenovaném portálu o zdravém životním stylu je charakterizují takto: Vyzkoušejte chutné pokrmy z krabích tyčinek. Krabí tyčinky mají nejen charakteristickou chuť, ale také minimum kalorií. Neváhejte a vyzkoušejte je. Takže nám autoři doporučují konzumovat krabí tyčinky, protože mají nezaměnitelnou chuť a také nízkou energetickou hodnotu? Ale nemělo by stát na prvním místě, že jsou vyrobeny z kvalitních surovin a poskytují tělu zdraví prospěšné živiny? Opět se dostáváme k faktu, kdy kritériem pro výběr je naše chuť a né skutečné potřeby těla a zdravotní aspekty potravin.

Také mě zajímalo, co všechno se dá se surimi v kuchyni vytvořit a našla jsem neskutečné množství receptů všech variací. Na ukázku jich pár přidávám:

  • Krabí tyčinky orestované na česneku se sojovou omáčkou
  • Pomazánka z krabích tyčinek
  • Krabí tyčinky s čínskými nudlemi
  • Těstoviny s krabími tyčinkami
  • Krabí tyčinky jako lečo
  • Krabí tyčinky se žampiónovou omáčkou
  • Krabí tyčinky se zeleninou
  • Zapečené krabí tyčinky
  • Krabí tyčinky s pórkem
  • Rizoto s krabími tyčinkami
  • Smažené krabí tyčinky v těstíčku
  • Aspik s krabími tyčinkami
  • Krabí soté s bazalkou
  • Kuřecí závitky  skrabími tyčinkami
  • Jednohubky s krabí pastou
  • Krabí tyčinky po italsku
  • Krabí tyčinku s anansem
  • Krabí tyčinky  se zeleninou a šmankounem
  • Obalené krabí tyčinky
  • Krabí tyčinky s kari rýži s paprikou
  • Lívanečky s krabími tyčinkami a sýrem
  • Krabí tyčinky v listovém těstě
  • Krabí tyčinky na žampionech
  • Koktejl z krabích tyčinek

Zajímalo někoho z autorů těchto receptů, z čeho jsou krabí tyčinky vyrobené? Otočil některý z nich obal, aby si přečetl etiketu? Pojďme to udělat za ně →

Surimi
Tyčinky z rybího masa s krabí příchutí s náhradním sladidlem.

Složení:

  • Rybí maso separované z treskovitých ryb (32%)
  • Pšeničný škrob
  • Rostlinný olej
  • Jedlá sůl
  • Cukr
  • E 420 Sorbitol
  • E 452 Polyfosforečnany
  • Příchutě krabího masa
  • Výtažek z krabího masa
  • Směs koření
  • Rýžové víno (mirin)
  • E 621 L-glatamat sodný
  • E 170 Uhličitany vápenaté
  • E 160c Paprikový extrakt, Kapsanthin, Kapsorubin
  • E 120 Košenila, kyselina karmínová, karmíny
  • Pitná voda

E 420 sorbitol – patří mezi cukerné alkoholy. Používá se jako sladidlo, zvlhčovalo, stabilizátor, plnidlo, zahušťovadlo, nosič a rozpouštědlo pro barviva. Je o polovinu méně sladký než cukr. Látka není vhodná pro nemluvňata a malé děti a může způsobovat podráždění žaludku a břišní bolesti. Velké dávky sorbitolu (10-15 gramů u dospělých, dle jiných zdrojů 50-75 gramů denně) mohou způsobit nadýmání, prudké průjmy a plynatost. Existují i tvrzení, že je sorbitol spoluviníkem slábnoucího zraku až slepoty a rizika amputací diabetiků.

E 452 Polyfosforečnany – používají se pro svou schopnost vázat vodu v masných výrobcích, zabraňovat nežádoucím reakcím přítomných kovů a působit jako tavící soli v tavených sýrech. Polyfosforečnany představují zdroj fosforu a v těle se rozkládají na fosforečnany. Vysoké dávky mohou narušit rovnováhu mezi vápníkem a fosforem v těle a zapříčinit tak nedostatek vápníku.  

E 621 L-glatamát sodný – látka zvýrazňující chuť a vůni. Glutamát sodný je jednou z nejpoužívanějších přídatných látek. Zvýrazňuje chuť mnoha pokrmů a setkáme se s ním v řadě  vysoce zpracovaných průmyslových potravin i v jídlech v restauracích (zejména čínských). Byly popsány projevy častějšího užívání, zejména zvracení, zadržování vody v těle, ztuhlé svaly, bušení srdce, závratě, astmatický záchvat, bolesti hlavy a studený pot, zejména u citlivějších osob.

E 170 Uhličitany vápenaté – tyto látky mají v potravinářském průmyslu mnoho využití: plnidla žvýkaček a kypřících prášků, zpevňující látky, protispékavé látky, dále upravují pH, účinkují jako nosiče a stabilizátory a zlepšují těsto. Při konzumaci dávek, které lze předpokládat při použití uhličitanu vápenatého jako přídatné látky, nejsou známi žádné nežádoucí účinky. Ve vyšších množstvích může docházet k nadýmání a zácpě, eventuelně i k dalším problémům

E 160c paprikový extrakt, Kapsanthin, Kapsorubin – jedná se o oranžové až jasně červené přírodní barvivo. Nejsou známy žádné nežádoucí účinky a barvivo se považuje za bezpečné.

E 120 Košenila, Kyselina karmínová, Karmíny – červená barviva – tyto látky způsobují u citlivých jedinců alergické reakce, které se mohou projevit například vyrážkou, ale byly zaznamenány i případy život ohrožujícího anafylaktického šoku. Košenila je také spojována s dětskou hyperaktivitou.

 Pokud jsou tyčinky surimi použity například v průmyslově vyráběném salátu nebo pomazánce, obsah přídatných látek se značně rozšíří.

Nyní už víte, že ona charakteristická chuť, vůně  a barva krabích tyčinek nemá nic společného s opravdovým krabem a je jenom výsledkem použití potravinové chemie.

Advertisements
 

Vlastnosti: , , , ,

29 responses to “Surimi – tajemství krabích tyčinek

  1. Witch

    18/05/2011 at 12:06

    Surimi jsem se úspěšně vyhýbala, protože máme dost jiných rybek, jenže to někdo koupil. Vadí mi, že tam není návod k použití – protože každá jedna tyčinka je balená zvlášť. Už jsem přitom jedla cosi zabaleného, přičemž obal byl nějak vstřebatelný či co. Fakt dodneška nevím, co s tím, je mi nepříjemné ty tyčinky rozbalovat a takový zázrak (vlastně umělotina) to není. No, psi to sežrali a nesmí mi to do baráku, ale opravdu by mne zajímal smysl jednotlivě balených malých zmražených hajzlíků. Asi aby se to neslepilo, ale matlat se s tím?!

     
    • odpověď

      23/06/2011 at 06:07

      musí se rozbalit, nemusí se dále tepelně zpracovávat, stačí přidat do salátů a pod. , nemá typicky rybí „vůni“, po snězení nemusí všichni vědět co bylo na svačinu, tím jsou mi sympatické.
      To, že to vedle kraba ani nestálo, je všeobecně známé, ale rybí maso to je, a to že potraviny obsahují zmíněné Ečka a jiné přísady taky. Nic se nemá přehánět, nemyslím si, že spotřeba těchto tyčinek u nás, je nějak alarmující.
      Mně osobně chutnají, raději si dám salát z „krabích“ tyčinek než opečenou klobásu.

       
      • Witch

        19/07/2011 at 10:53

        Díky za odpověď. Vždycky mám nepříjemný pocit, když nemůžu najít jednoduchou odpověď na cosi, co všichni kolem zvládají. Snad se to vysvětlovalo kdysi na začátku a teď se má za to, že všichni vědí, co a jak. Jenže když mi chlap dotáhne divného zmraženého mamuta do baráku a trvá na ochutnávce, je to problém – zvláště, když ani na netu neni víc, než že to má úúúžasnou spoustu použití. Pro zasmání: v Tescu v Táboře nabízejí smažené nudle s račím masem. A co je to račí maso? Že to neuhádnete? ;-)

         
  2. m

    03/04/2012 at 16:42

    Nejak jsem z textu nepochopil co je na tom spatneho. To ze to neni vyrabeno z krabu vi uplne kazdy

     
    • Jana Škramlíková, DiS.

      04/04/2012 at 07:53

      Dobrý den, to by jste se divil, kolik lidí to neví. Všechny články jsou inspirované mou praxí výživového poradce. Když zjistím, že jsou věci, o kterých lidé nevědí, ale vědět by měli, napíšu o tom článek. A kromě krabího masa, je špatné třeba karbí aroma, glutamát, umělé sladidlo a další látky obsažené ve výrobku.

       
    • 06/10/2012 at 20:21

      A přečetl sis víc, než nadpis? Polovina článku je o obsažené chemii, která fakt stojí za to.

       
      • zz

        09/11/2012 at 13:04

        Skus najst nieco co neobsahuje. A to vcetne ekologickych jablk pestovanych v strede oceanu aby sa tam nic nedonieslo od susedou ;-)

        E-cka nie su take svinstva ake sa z nich robia. Problem je ich caste zneuzivanie. Ale tym trpia aj vitaminy ktore potrebujeme ale ked je ich vela nam vadia.

        Krasne je jak ludia kupuju veci ktore maju pridany Vitamin C, ohrnuju nos nad vecami z pridanou kyselinou askorbovou a prezehnavaju sa ked niekde vidia E330 pritom je to to iste.
        A dokonca ma aj dokazane vedlajsie ucinky (a v kombinacii z inymi latkami vcelku neprijemne)

         
  3. alexandra

    21/04/2012 at 15:33

    jsem rada ze konecne nekdo napiše co je to za hnus , dříve sem krabi tyčinky milovala a krabi salat sem jedla skoro každý den byla to takova moje posedlost , proste sem se te chuti nemohla vzdat . pak jsem si jednou dala tento salat na snidani a vyrazila jsem do města na nakupy , asi po pul hodine se mi udelalo špatně , nevolnost ,zvraceni , studeny pot , horkost . citila jsem se jako opilá .Po teto zkušenosti se na krabi tyčinky nemohu ani podivat , a než si něco koupim tak si přečtu co výrobek obsahuje, ponaučení…

     
    • tůtů

      17/10/2012 at 21:22

      přesně tak , kdoví co ti výrobci do toho dávají , to se člověku po tom fujtajblu udělá i na zvracení když jich , jako vy , futruje pět za den

       
  4. Mathew

    28/04/2012 at 12:18

    Ďakujem za dobrý článok. Ja som o týchto tyčinkách ešte dodnes nepočul. Dnes ich majú u nás v menze tak som chcel zistiť čo to je zač a našiel som tento článok, takže si ich tam rozhodne nedám. A keď som si ešte zistil ako sa vyrábajú…

     
    • Jana Škramlíková, DiS.

      30/04/2012 at 11:55

      Jsem moc ráda, že Vám článek poskytl potřebné a hlavně opravdové informace. Minulý týden se mi do rukou dostala kniha o zdravé výživě, a v příkladových jídelníčcích byly použity právě tyto tyčinky. Někdy je opravdu těžké zjistit, jak se věci mají. Doufám, že jste si v menze pochutnal na něčem jiném. Příjemný den, Jana

       
      • Lukáš

        11/05/2013 at 17:51

        Okej, není to žádný zázrak, masa je tam koneckonců jen 32%, ale že by Vás konzumace nějak výrazně ohrožovala… Vážně bych krabí tyčky tolik nedemonizoval. Všechno se má s mírou, já z nich dělám tak jednou do týdne těstovino-zeleninový salát, do velké mísy padnou jedny tyčky o 250g gramech a v životě jsem nezažil, že by na to měl u nás někdo nějakou negativní reakci. Mimochodem, konzumuji je v období, kdy úspěšně snižuji tělesnou hmotnost (od loňska o 34 kg) a nijak mě to neničí. Vás článek je přínosem v tom, že lidi by měli vědět, co jedí, ale zbytečně moc děláte z tyčinek něco horšího, než ve skutečnosti jsou.

         
      • Jana Škramlíková, DiS.

        13/05/2013 at 11:51

        Chápu Váš názor, ale musím si stát za svém. Nejde jen o podíl masa, ale o obsah chemických látek. Je to zbytečná zátěž pro tělo, a to, že nám tyto látky škodí nepoznáme většinou hned po jejich konzumaci, je to otázka let, během nichž naše tělo může látky ukládat, nebo je přestávat tolerovat atd. Nikomu je nezakazuji jíst, jen chci, aby lidé věděli, co jedí. A s tyčinkami jako dietní potravinou je to třeba jako s kuřecím mase, také je dietní, ale většinou ho jíme v nadbytku a tak máme živočišnou bílkovinou zatížená játra a ledviny, což také necítíme, až když se vyskytne problém.

         
  5. Dobrotka

    10/11/2012 at 12:28

    Já jsem taky pro domácí krabí salát, než pro klobásu. Do té taky člověk neví, co tam dají a „krabí“ tyčinky mi chutnají rozhodně víc. Každému, co jeho jest a myslím si, že jako nikdo ještě neumřel, když si dal jednou za měsíc klobásu (já ji neměla několik let, protože mi prostě nechutná), tak nikdo neumře ani když si jednou za měsíc dá výše zmiňované tyčinky. Článek je poučný, nicméně bych nebyla takový skeptik. Jíst se má pestře a když se to správně vykompenzuje a zdravotní stav nám to dovoluje (např. dostatek vlákniny, zeleniny, rybí tuk, nezbytné minerály), co bychom si jednou za čas, nejsme-li třeba alergici, něco trochu míň zdravého nedopřáli… Někdo třeba klobásu, jiný surimi tyčinky.

     
    • Jana Škramlíková, DiS.

      12/11/2012 at 09:13

      Ano, to je pravda. Každý máme mezi nezdravým jídlem nějakou oblíbenou potravinu, a když si dáme střídmě jednou za čas, určitě neumřeme. Článek měl ale spíše sloužit k tomu, aby konzumenti věděli, co jedí, jelikož plno lidí si myslelo, že tyčinky jsou opravdu z krabího masa a nevěděli, že nejsou moc zdravou potravinou. A tak jsem se setkávala s tím, že je jedli skoro i denně, v dojmu, že dělají něco pro své zdraví.

       
  6. pimpula

    08/01/2013 at 07:38

    mate tu sice nadpisy receptů, ale vlastní recepty ne, nedala bystemi odkaz kde jste k nim prisla? dekuji

     
    • Jana Škramlíková, DiS.

      09/01/2013 at 08:17

      Dobrý den, recepty tu vlastní nemám, jelikož celý článek je o tom, že tento výrobek nesplňuje nároky zdravé stravy, o které celé mé stránky pojednávají. Budete se muset poohlédnout jinde. Věřím že na google.cz toho najdete spousty ;-)

       
  7. haňuma

    29/06/2013 at 20:03

    Dneska jsem dělala surimi na večeři s nudlema…. a na obalu od „krabích“ tyčinek byla přidaná nálepka „změna obsahu“ – a byla to změna v obsahu masa (!!!) z 32% uvedených na původním obalu byl obsah rybího masa změněn na 18%..

     
  8. tesco

    22/07/2013 at 00:31

    Tak jsem si zašel inteligentně do Tesca, a hledal jsem, co že si to dám ke svačině… No a u pultíku jsem viděl „Krevetový salát“. Výborně! Po návratu z přímořské oblasti mi už bylo jasné, že onen salát vyhraje a připomenu si příjemně strávené léto. NO TO BYL HNUS VÁŽENÍ! Samozřejmě vím, co jsou to krabí tyčinky, ty bych si nedal, nicméně onen název „Surimi“ mi byl tak trochu vzdálený, ačkoliv je to totéž (nehledě na to, že ten byl na visačce napsán malým písmem a něco o tom, že je salát s příchutí krevet…nééé asi, když je to salát „Krevetový“…).
    Navíc se jim ty tyčinky povedly naformovat do tvaru skutečných krevet, takže mě ani ve snu nenapadlo, mít nějaké pochybnosti (dokonce ani cena, která byla celkem „napálená“ mě nijak nezaskočila, a neměl jsem tedy potřebu nijak zapojit hlavu a přemýšlet, že mi snad chce někdo naservírovat nějakej blivajz…já blbec :-/)…
    Po rozbalení jsem se nestačil divit! Chuť? No kam se hrabou krabí tyčinky… Tohle dokonce snad nezamávalo ani té tresce… Takže po snaze si aspoň trochu narvat žaludek tím, co jsem měl po ruce, jsem tento souboj nakonec stejně prohrál a „krevetky“ vesele putovaly do koše :-)

    A tak, přátelé, buďte opatrní, protože naši taktici prodejci jsou Vám schopni prodat snad i plastový kuře, které tak i bude vypadat!

    Btw. bylo to Tesco My na Národní v Praze ;-)

    Podle mě by se snad měla zavést nějaká vyhláška nebo snad i zákon, aby takovéto matoucí názvy byly výslovně zakázány a takový salát nesl třeba název „Salát s příchutí krevet (POZOR! Neobsahuje krevety)“ :-D no to byl samozřejmě vtip ;-)

     
    • Jana Škramlíková, DiS.

      22/07/2013 at 07:36

      Děkuji za nádherný komentář, máte pravdu s těmi zákony, oni existují, ale bohužel jsou takové, že dovolují, aby se výrobek bez kraba nazýval krabí. Už by se s tím mělo začít něco dělat. Snad se toho někdy dočkáme. I když o tom trochu pochybuji, tohle si vždycky někdo zaplatí.

       
  9. Dana

    11/08/2013 at 21:30

    Pročítám si názory na krabí tyčinky, od jisté doby je nemusím, (četla jsem složení) jedna moje známá vaří z kr,tyč. „rybí polévku“, prý je to výborné, už to někdo dělal?

     
    • haňuma

      20/08/2013 at 11:59

      Polívku jsem nezkoušela…. ale asi si to ani nechcu představit.

       
  10. xizal

    30/12/2013 at 14:30

    Dělal jsem si sushi a na poslední chvíli nesehnal lososa, tak jsem sáhl po tomhle. Fuj, to sem si dal. Už nikdy!!!

     
    • Jana Škramlíková, DiS.

      08/01/2014 at 11:02

      To si raději porci lososa zamražte, ať v nouzi saháte do mrazáku pro lososa a ne po surimi ;-)

       
      • Kamil

        07/10/2014 at 22:16

        Pani Janka spominate v komentaroch aj kuracie mäso a preto chcem sa spytat ako skodi ludskemu telu ak sa nadmieru konzumuje lebo ja pracujem v hydinovom zavode a zhruba pred rokom som mal problemy z ladvinami. Ak ste uz o tom pisali kde sa mozem docitat viac. Kamil

         
      • Jana Škramlíková, DiS. Kopírování obsahu stránek, nebo jejich částí je bez souhlasu autora zakázáno!

        12/11/2014 at 17:47

        Dobrý den, maso, především jeho živočišné bílkoviny v nadbytku zatěžují ledviny. Zároveň má nepříznivé účinky na střevní sliznici apod. Při racoionální stravě by jste měl jíst maso 3x týdně. Zbytek bílkovin živočišných doplní ryby, mléčné produkty a rostlinné bílkoviny se získávají z luštěnin a obilovin, ty zařazujte často. J.

         

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

 
%d bloggers like this: