RSS

Jemná fazolová pomazánka

30 srp

Receptů na pomazánky nikdy není dost. Hlavně na ty z luštěnin, které se v rodinách nevyrábějí tak často, jako třeba tvarohové a jiné živočišné. Fazole obsahují kvalitní rostlinné bílkoviny, vlákninu a minerální látky. 

Jemná fazolová pomazánka


Suroviny:
  
/ 4 – 6 porcí

  • 100 – 150g suchých bílých fazolí Navy
  • 1 hrstička řasy kombu
  • 1 PL ghí (přepuštěné máslo)
  • 1 PL lahůdkového droždí
  • 1 – 2 ČL umeocta


Příprava:  
/ 12h namáčení fazolí / 45 minut vaření

Fazole večer namočíme do vody a necháme přes noc při pokojové teplotě. Druhý den slijeme, vložíme do tlakového hrnce, zalijeme novou vodou, přidáme řasu a vaříme 30 minut od natlakování. Po uvaření slijeme a část vývaru schováme. K fazolím s řasou přidáme umeocet, ghí, droždí a vše rozmixujeme tyčovým mixérem. Postupně podle potřeby můžeme přilévat vývar.

Rady a tipy:

  • Pomazánka vydrží v lednici 3 dny včetně dne výroby.
  • Nebojte se dát si větší vrstvu.
  • Já mám nejraději pomazánku ještě teplou na náš domácí kváskový chléb. Když další den po vyndání z lednice nechci jíst pomazánku studenou, vložím ji na chvíli do vodní lázně nahřát.
  • Umeocet je forma soli šetrná k ledvinám a působí velmi zásadotvorně.
  • Řasa zlepšuje stravitelnost luštěnin, dodává zpět vyvařené minerály a do těla navíc přináší tu nejjemnější vlákninu.
  • Pokud máte rádi čerstvé bylinky, můžete je použít nasekané přímo dovnitř pomazánky, nebo na posyp. Výborný se hodí libeček, nebo petrželka.
  • Přepuštěné máslo si vyrobíte snadno doma a mnohem levněji, než je k dostání v obchodě. Jeho výrobu budu ukazovat také na kurzu pečení kváskového chleba 21.10.2017.
Reklamy
 

Vlastnosti: , , , , ,

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

 
%d bloggers like this: