RSS

Čočková pomazánka na italský způsob

04 bře

Výroba luštěninových pomazánek byla pro mě dřív trochu oříšek. Konečně jsem ale za těch pár let experimentování přišla na pár chutných kombinací a tohle je jedna z nich. Vím, že je mnohem snazší si rostlinou pomazánku koupit, zvláště když je už tak dobrá jejich dostupnost i mimo krámky zdravé výživy. To můžete pro zpestření jídelníčku občas udělat,ale raději jen občas. V kupovaných rostlinných pomazánkách, ať už jsou z luštěnin, obilovin, zeleniny, či semínek se často nachází obsah zahušťovadel, kvasný lihový ocet, aroma apod. A co jsem v poslední době zahlédla a na to si dávejte pozor, je chemická konzervace. Větší část konzumovaných pomazánek by tedy měly tvořit ty doma vyrobené.lll

llllRostlinná pomazánka
Suroviny:
  / 4 porce

  • 70g červené neloupané čočky v suchém stavu
  • 1 větší cibule
  • 1 – 2 lžičky rajčatového protlaku bez cukru
  • 1 – 3 lžičky umeocta
  • malý kousek řasy wakame
  • rostlinný olej vhodný na tepelnou úpravu
  • oregano, bazalka

lll
Příprava:
   / 2h namáčení čočky / 20 minut vaření čočky / 10 minut příprava samotné pomazánky

Nejdříve dáme vařit čočku do neosolené vody a přidáme řasu. Než se uvaří, osmahneme na drobno pokrájenou cibuli. Po uvaření čočku slijeme, ale trochu nálevu si schováme. Smícháme ji s cibulí, zbylými surovinami a i s řasou rozmixujeme. Podle požadované hustoty přidáváme nálev z vaření čočky.

Rady a tipy:

  • I když ráda říkám „lepší luštěnina z plechovky, než žádná“ přeci jen se vyplatí je doma uvařit, než jíst pravidelně ty konzervované, ty můžete využít občas. Plechovky mívají uvnitř nátěr proti reznutí apod., který může uvolňovat nebezpečné látky, jako je třeba BPA. Nejsnazší je, když si vaříte luštěniny k obědu a trochu z nich odeberete na pomazánku. Ale vařit je můžete i zvlášť samozřejmě.
  • Pomazánku klidně zkuste udělat ze kteréhokoliv jiného druhu čočky.
  • Protlak můžete v létě nahradit čerstvými rajčaty, které osmahnete spolu s cibulkou, nebo celoročně sušenými.
  • Pomazánky můžete na chlebu posypat ještě čerstvou natí, například bazalkou, petrželkou, pažitkou apod.
  • Uchovávejte ji v lednici, kde vydrží 3 dny, včetně dne přípravy.
Advertisements
 

Vlastnosti: , , , ,

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

 
%d bloggers like this: