RSS

Omáčka z červené čočky s rajčaty, cibulí a paprikou

12 čvc

Když přichází klienti ke mě do poradny, často není problém najít v jejich jídelníčku maso 2x denně, někdy je to i víckrát. Zato konzumaci luštěnin v takové míře si nedokážou ani představit. Když po určité době z mé poradny po programu odchází, je to přesně naopak :-)

Konečně si mi zase povedlo vymyslet jídlo, ve kterém je luštěnina tak krásně zakomponovaná, že by ho mohl jíst i zapřisáhlý odpůrce luštěnin. Dlouho jsem koumala, jak získat tu správnou chuť až jsem na to konečně přišla. Doufám, že si také pochutnáte.

Suroviny:    / 4 porceOmáčka z červené čočky s rajčaty, cibulí a paprikou

  • 150g červené čočky neloupané
  • 4 bílé papriky
  • 3 středně velké cibule
  • 1 rajčatový protlak bez cukru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 zarovnaná PL mořské řasy nori (vločky)
  • rostlinný olej
  • oregano, bazalka, sůl
    lll

Příprava:    / 2h namáčení čočky / 30 minut vaření

Nejdříve si dáme vařit čočku. Po dvou hodinách namáčení ji propláchneme, vložíme do čisté, neosolené vody (přibližně 1l), přisypeme nori vločky a vaříme do měkka (cca 30 minut). Libovolně pokrájenou cibuli osmahneme do zlatova, poté přidáme nakrájenou papriku a společně smažíme ještě pár minut, až paprika změkne a také lehce zezlátne. Čočku po změknutí nesléváme, necháme ji v hrnci i se zbytkem vody, do hrnce k ní přidáme směs cibule a paprik, protlak, utřené stroužky česneku, oregano bazalku a vaříme ještě 5 minut. Poté vše rozmixujeme ponorným mixérem a je to. Na talíři posypeme čerstvou sekanou bazalkou.

Rady a tipy:

  • Jako příloha se k omáčce nejlépe hodí těstoviny. Já si dávám ráda amarantové, nebo žitné.
  • Možná se divíte, že jsou v receptu použité protlaky a ne čerstvá rajčata. Je to tak, že nemám ráda rajčata z běžného zemědělství. Jelikož zatím nemám zahrádku, beru si bedýnku z bio zeleninou, kde jsou rajčata jen malou částí a tak je mi líto je dát do omáčky, raději si je vychutnám čerstvá. Takže pokud máte třeba rajčata na zahrádce a máte jich dost, udělejte omáčku z čerstvých rajčat. Ty pokrájíte a smažíte spolu s paprikami a cibulí. V zimě ale žádná dobrá rajčata nejsou, proto se protlak hodí. Zároveň můžete místo protlaku použít loupaná rajčata v plechu. V obou případech radím brát například od italského výrobce, kdy se rajčata zpracovávají v zemi jejich sklizně a zralé. Nemusí se tak použít tolik chemie na udržení trvanlivosti rajčat při jejich převozu k nám.
  • Když jsme omáčku vařila, vůbec jsme ji nesolila, stačil trošek soli v protlaku, ale záleží na vás a na tom, jak jste zvyklí solit.
  • Omáčka je vhodná jak k obědu, tak k večeři.
Advertisements
 

Vlastnosti: , , , ,

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

 
%d bloggers like this: