RSS

Drožďová pomazánka z cizrny

06 kvě

Je mi jasné, že mnohým se už jen při přečtení názvu zdá neuvěřitelné, jak ji někdo může jíst, ale věřte nebo ne, drožďová pomazánka je pro někoho pochoutkou. Setkávám se ve své praxi často s vazbou drožďové pomazánky na vzpomínky na školku. Tato pomazánka je totiž typická spíše než pro domácnosti, pro školní stravování.

V tomto případě samozřejmě není použito běžné droždí, které není pro tělo příliš prospěšné, ale droždí lahůdkové, což jsou neaktivní sušené kvasnice, které v těle nevyvolávají nežádoucí kvašení. Pokud máte rádi chuť droždí, věřím, že si tuto surovinu zamilujete a využijete i do jiných pokrmů. Lahůdkové droždí hledejte v obchodech se zdravou výživou. A teď už k pomazánce →

Suroviny:     /3-4 porceOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Příprava:     / 1 hodina 

Cizrnu přes noc namočíme, druhý den slijeme a zalijeme čistou vodu. Přidáme menší kousek řasy, kmín a vaříme v tlakovém hrnci ca 45 minut. Pokud nemáme tlakový hrnec, vaříme v normálním do změknutí, cca 1,5 hodiny. Po uvaření slijeme vodu z vaření, ale ještě ji schováme. K cizrně s řasou přidáme pokrájenou a osmaženou cibulku a sůl. Vše rozmixujeme a přidáváme zpět vodu z vaření do požadované hustoty. Podle chuti můžeme přidat více droždí.

Rady a tipy: 

  • Cizrnu můžete samozřejmě použít i z plechovky, vím, že to sice může někdo kritizovat, ale já říkám, že lepší jsou luštěniny z plechovky, než žádné :-) Navíc pro začátečníky bývají luštěniny z plechovky méně nadýmavé. Hodí se, když spěcháte, anebo jednoduše chcete mít pomazánku hned, protože do zítra už to nevydržíte :-)
  • Domácí pomazánka je vhodná také pro děti, které začínají jíst chlebík, samozřejmě že v takovém případě by se do přípravy nedala sůl.
  • V lednici vydrží bez problémů přibližně 3 dny.
  • Doufám, že si pochutnáte stejně jako já. Dělala jsem si ji teď hned dvakrát po sobě. Dnes jsme ji měla k večeři s domácím kváskovým chlebem a vlastním pickles z bílého zelí. Musím říct, že je to vždy úžasný pocit když vím, že všechno na talíři jsem si vyrobila sama doma, určitě to znáte :-)
Reklamy
 

Vlastnosti: , , ,

2 responses to “Drožďová pomazánka z cizrny

  1. Tereza

    17/07/2016 at 21:38

    Droždí se přidává až nakonec a nesmaží se?

     

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

 
%d bloggers like this: