RSS

Fazolové chili se zeleninou a celozrnnou rýží

27 říj

Luštěniny jsou pro nás velmi přínosnou plodinou. I když obsahují větší podíl sacharidů, berte je jako zdroj kvalitních rostlinných bílkovin. Obsahují také spoustu vlákniny, zdravé rostlinné oleje a vitaminy a minerální látky. Proto je důležité mít je často na talíři. Jelikož česká kuchyně neumí správně kombinovat luštěniny, je třeba se od ní oprostit a najít si nové recepty, kde jsou luštěniny ve správné, dobře stravitelné kombinaci. To jest v kombinaci s obilninou a zeleninou. Takovou kombinaci a navíc skvělou chuť vám nabízí i tento recept.

Suroviny:    / 4 porce

  • 1/2 hlávky malého bílého, nebo červeného zelí1410372579971
  • 4 bílé papriky
  • 700g směsi čerstvé, nebo mražené zeleniny s kukuřicí (cuketa, fazolky, papriky, cibule, mrkev, brokolice, rajčata atd.)
  • 100g suchých červených fazolí,
    nebo 450g v plechu i s nálevem)
  • rostlinný olej vhodný na tepelnou úpravu
  • 1 větší rajčatový protlak bez cukru
  • chili koření
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu
  • 250g celozrnné rýže natural
  • nerafinovaná mořská sůl
  • mořská řasa kombu

Příprava:    / délka přípravy 1 hodina

Nejdříve si dejte vařit rýži. Důkladně ji propláchněte a vložte do vroucí, lehce osolené vody a přidejte mořskou řasu kombu. Pokud použijete všechnu zeleninu v čerstvém stavu, pokrájejte ji nadrobno a osmahněte s trochou soli na potřebném množství oleje. Smažte ji, dokud nezkřehne a pustí šťávu. Poté zaklopte pokličkou a nechte chvíli dusit. Pokud použijete mraženou zeleninovou směs, dejte smažit čerstvé zelí a papriku, mraženou směs poduste na vodě a poté přidejte k zelí a paprice a smažte společně. Zelí je nejtužší zeleninou, proto směs duste, dokud nebude pro Vás zelí dostatečně měkké. Někdo má rád úplně měkké, někdo křupavé. Poté do směsi přidejte rajčatový protlak, fazole i s nálevem, či vodou z vaření, špetku chili koření a vše důkladně promíchejte a povařte. Vše polijte kukuřičným škrobem rozmíchaným v trošce studené vody. Množství škrobu je individuální a záleží na množství šťávy, které zelenina pustila, a která je z nálevu. Škrob ji zahustí a díky tomu ulpívá šťáva na zelenině a neplave na dně hrnce.  Ještě chvíli povařte a máte hotovo. Můžete servírovat vedle rýže, nebo smíchat dohromady.

Rady a tipy:

  • Pokud použijete mraženou zeleninovou směs a fazole z plechovky, je příprava rychlejší a snadnější.
  • Je dobré si fazole uvařit doma, ale jak s oblibou říkám, je lepší jíst luštěniny z plechovky, než žádné. Navíc fazole i jiné luštěniny z plechovky bývají méně nadýmavé. Pokud si luštěniny vaříte, nezapomínejte, že se musí namáčet minimálně 12 hodin i déle a nesmí se vařit ve vodě, které byly namáčeny.
  • Pokud často používáte mraženou zeleninu, snažte se ji vždy kombinovat s čerstvou.
  • Místo rýže můžete použít kteroukoli jinou obilninu, která vám s tímto jídlem bude chutnat.
  • Ze zbylého zelí můžete udělat výborný zelný salát s mrkví.
Reklamy
 

Vlastnosti: , , , , ,

2 responses to “Fazolové chili se zeleninou a celozrnnou rýží

  1. Kateřina, Travel Places & Life

    30/10/2015 at 13:49

    Tak to vypadá úžasně. Díky za skvělý recept, určitě vyzkouším :)

     

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

 
%d bloggers like this: