RSS

Polévka z dýně hokaido se sojovou smetanou a praženými dýňovými semínky

01 říj

Dýně hokaido je úžasná podzimní zelenina. Sklízí se a prodává především od srpna do listopadu. Troufám si říct, že je to nejchutnější dýně ze všech. Za její lahodnou máslovou chutí nezaostává ani její výborné nutriční složení. Je především zdrojem kvalitních složitých sacharidů, vlákniny, vitaminů a minerálních látek. Využívá se také jako podpůrný prostředek u různých onemocnění trávicího traktu, problémů s prostatou, nebo ledvinami aj. Receptů z dýně je mnoho, ale tím základním a nejjednodušším je dýňová polévka.

Suroviny:   / počet porcí záleží na velikosti dýněDynova polevka se smetanou a dynovymi seminky

Příprava:   / délka přípravy 50 minut

Dýni důkladně omyjeme, z obou stran odkrojíme stopky a rozkrojíme napůl. Neloupeme! Polévkovou lžící pak vydlabeme měkkou dužinu se semínky. Obě půlky dýně položíme na prkýnko vydlabaným otvorem směrem dolů a krájíme na širší půlměsíčky. Ty poté krájíme na kostičky. Vložíme do hrnce, podlijeme vodou tak, aby byla dýně tak akorát ponořená, přidáme sůl a pod pokličkou vaříme, dokud nezměkne, což trvá 20 – 30 minut. Poté rozmixujeme tyčovým mixérem. Pokud je málo slaná, zakápneme sojovou omáčkou tamari. Na talíři polijeme sojovou smetanou a lehce opraženými dýňovými semínky.

Rady a tipy: 

  • Jelikož každý má rád jinak hustou polévku, můžete si před mixováním část vývaru odlít do hrnečku, poté dýni rozmixovat a postupně zpět přidávat vývar do požadované hustoty.
  • Dýně má sama o sobě tak výraznou a lahodnou chuť, že není potřeba používat do polévky speciální koření, či bujon. Pokud však chcete, přidejte si podle své chuti libovolné koření, nebo bylinky.
  • Pokud nechcete z celé dýně dělat polévku, můžete si třeba z druhé půlky uvařit, nebo upéct dýňové kousky jako přílohu k jídlu.
  • Smetanu je možné zamíchat do celé polévky už při mixování, pokud se však přidává samostatně až do talíře a nemíchá se, vychutnáte si lépe obě chuti, dýně i smetany.
  • Zbytek smetany použijte třeba do jiné polévky, omáčky, nebo do zapečené zeleniny.
  • Samostatně se polévka hodí ke svačinám, nebo odlehčené večeři. K obědu je vhodné ji doplnit druhým chodem s obilovinou v kombinaci s luštěninou, nebo masem.
Reklamy
 

Vlastnosti: , , , ,

2 responses to “Polévka z dýně hokaido se sojovou smetanou a praženými dýňovými semínky

  1. Daniel

    12/11/2014 at 20:12

    Neskúšali ste použiť okrem dyňových semiačok aj iné druhy ? Osobne mám rád sezamové semiačka, prípadne Chi. Čo myslíte, hodili by sa do polievky ?

     

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

 
%d bloggers like this: