RSS

Křehký zelný salát s mrkví

05 zář

Léto už se blíží ke svému konci a spolu s ním začíná ubývat i množství sezónní letní zeleniny. Nyní se však začíná sklízet čerstvá zelenina, která se pak sladuje a je k dispozici po celý podzim a zimu. Nemusíte se tak obávat, že by v zimním jídelníčku chyběly zeleninové saláty. Jedním z velmi chutných druhů podzimní a zimní zeleniny je čerstvé zelí a mrkev. I na zdravém zeleninovém salátu se však dá lecos pokazit nevhodně zvoleným dresinkem či zálivkou. Do zelného salátu se většinou používá zálivka z vody, octa a cukru. Proč však zbytečně sladit něco, co má svůj přirozený cukr? Vyzkoušejte si, že to jde velmi chutně i bez cukru.
lll

Suroviny:   / 2 – 3 porceZelný salát s mrkví

  • 1/4 malé hlávky bílého zelí
  • 3 mrkve s natí
  • ocet balsamico bianco (nebo jablečný)
  • sůl
  • pepř

lll

Příprava:   / 10 minut

Zeleninu nejprve očistíme, zbavíme natí, košťálu a omyjeme. Zelí nakrouháme na jemno, mrkev nastrouháme na hrubém struhadle a obojí smícháme. Přidáme špetku soli a pepře a zakápneme octem (množství těchto tří přísad si určitě vyladíte sami podle své chuti). Dobře umytýma rukama poté vše promícháme a hlavně hodně promačkáme. Zelenina tak zkřehne a pustí chutnou šťávu s přirozeným cukrem.

Rady a tipy:

  • Běžnou sůl s octem můžeme nahradit umeoctem.
  • Lze míchat červené a bílé zelí dohromady a místo mrkve, nebo spolu s ní přidat do salátu i červenou papriku.
  • Salát vydrží v chladu 2 dny.
  • Hodí se jak svačinka, nebo zeleninová příloha k obědu, či večeři.
  • Lze ho připravovat po celý rok, ale hodí se zejména na podzim a v zimě.
Reklamy
 

Vlastnosti: , , , ,

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

 
%d bloggers like this: