RSS

Vajíčková pomazánka s pažitkou a ředkvičkami

29 kvě

Nemusíte být zrovna kuchařský mistr, abyste zvládli připravit domácí pomazánku. Je to jednoduché, nezabere to mnoho času a můžete do ní vždy použít čerstvé sezónní suroviny. Kvalita ani chuť takové pomazánky se s těmi běžně kupovanými nedá srovnat.

Suroviny:   / 2 – 3 porceVajíčková pomazánka s pažitkou a ředkvičkami

  • 200g bílého selského jogurtu Hollandia
  • 2 vejce
  • svazek čerstvé pažitky
  • 2 ředkvičky
  • 2 vrchovaté lžičky plnotučné hořčice
  • sůl, pepř

Příprava:   / délka přípravy 10 minut

Bílý jogurt necháme v lednici alespoň 12 hodin odkapat přes jemné sítko, nebo plátno. Uvařené vejce na tvrdo nakrájíme na jemné kostičky, smícháme s odkapaným jogurtem, hořčicí, jemně posekanou pažitkou, libovolně pokrájenými ředkvičkami a dochutíme špetkou soli, případně i pepře. Necháme pár hodin uležet.

Rady a tipy: 

  • Vejce se pokuste sehnat přímo od zemědělců. Můžete zajít na farmářské trhy, vyhledat zemědělce a chovatele ve svém okolí, nebo si zjistit, zda je k vám někdo přímo nepřiváží. Pokud žádnou z těchto možností nemáte a kupujete vejce v obchodě, najděte si na krabičce způsob chovu. Ideální jsou vejce nosnic ve volném výběhu.
  • Pažitku si můžete pěstovat doma v květináčku na parapetu. Buď je možné zasadit semínka, nebo si koupit někde na trhu už malou vzrostlou pažitku.
  • Ředkvičky, stejně tak jako jinou zeleninu kupujte vypěstované v České republice. Na jaře jsou k dostání často ještě před termínem ředkvičky z Itálie. Počkejte si na ty české. A po sezóně jejich sklizně je na chvíli v pomazánce vynechejte.
  • Hořčici si vyberte bez chemické konzervace a barviv.
  • Pomazánka vydrží v lednici 2-3 dny. Je vhodná ke snídani, svačině i večeři. Maže se na celozrnný chléb, ale také na krekry, nebo knäckebrot. Na vrch můžete nasypat ještě pažitku, nebo položit plátky ředkviček.
Reklamy
 

Vlastnosti: , , , ,

One response to “Vajíčková pomazánka s pažitkou a ředkvičkami

  1. Lenka K.

    29/05/2014 at 09:52

    Dobrý den paní Jano, děkuji za recept. Vajíčkovou pomazánku miluji, dělám ji z ricotty.

     

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

 
%d bloggers like this: