RSS

Křupavá restovaná zelenina

24 úno

Už mnohokrát jsem psala o důležitosti konzumace sezónní zeleniny. V létě je to celkem snadné, ale v zimním, dosti omezeném výběru zeleniny je mnohem obtížnější, tohoto pravidla dostát. Polévky jsou ideální, ale nedokážou uspokojit všechny naše chutě. Pokud si chcete v zimě občas zpestřit jídelníček letní zeleninou, měli by jste ji konzumovat tepelně upravenou a v kombinaci se zimní zeleninou. Pro inspiraci přidávám tento recept.

Restovaná zelenina s kořením

Suroviny:   / 1 – 2 porce

  • 1/2 žluté, zelené a červené papriky
  • hrst krouhaného červeného zelí
  • hrst krájeného pórku
  • hrst pokrájené mrkve
  • 1 cibule
  • 2 PL rostlinného oleje vhodného pro tepelnou úpravu
  • koření na grilovanou zeleninu se solí

Příprava:   / délka přípravy 15 minut

Zeleninu libovolně pokrájíme na menší a tenčí kousky. Vložíme do pánve, zalijeme olejem a posypeme kořením. Smažíme cca 3 – 5 minut do křupava. Pokud zelenina po této době není pro Vás dost provařená, lehce podlijte vodou, dejte pod pokličku a ještě chvilku poduste.

Rady a tipy: 

  • Podávejte jako zeleninovou přílohu k hlavním jídlům (teplým i studeným) a samostatně ke svačinám. Zeleninová směs tak může doplnit krajíc kváskového chleba s luštěninovou pomazánkou, nebo třeba rýži s masem, či luštěninami.
  • Pokud ji budete dávat samostatně, jako svačinku, nebo dietní večeři, můžete ji posypat sýrem.
  • Jelikož je příprava rychlá, zbytek zelenin si nechte na další den a udělejte si vždy čerstvou porci.
  • Příště můžete místo smažení zvolit zapečení v troubě, ale v tomto případě se zelenina dělá déle a je více vysušená. Tak si vyberte, co Vám zrovna sedí. Výborné jsou také zeleninové špízy.
  • Přidávejte čerstvé bylinky.
  • Střídejte libovolně kombinace zelenin, zařadit můžete květák, brokolici, cuketu, řapíkatý celer aj. Tužší druhy zeleniny, jako je třeba dýně, nebo červená řepa, které potřebují delší dobu zpracování, je nejdříve povaříme do polo měkka a pak teprve přidáme dodělat na pánev.

Přečtěte si: 

Vyzkoušejte také: 

Reklamy
 

Vlastnosti: , , ,

2 responses to “Křupavá restovaná zelenina

  1. Kamila

    31/08/2014 at 19:00

    Výborný recept. Přidala jsem i cuketu a lilek.

     

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

 
%d bloggers like this: