RSS

Krémová hrášková polévka s pórkem

20 led

Další ze zimní variace husté polévky, která dobře zasytí, zahřeje, doplní denní příjem zeleniny, vlákninu a obsahuje tak málo zařazované luštěniny. Je velmi nenáročná na přípravu a tak si během jejího vaření můžete připravit i hlavní chod, salát, či pomazánku, abyste čas strávený v kuchyni co nejvíce využili.

Suroviny:  / 4 porce

  • 130g zeleného, nebo žlutého půleného hrášku (váha v suchém stavu)
  • 1 velký pórek
  • 2 – 3 stroužky česneku
  • mořská řasa kombu, nebo nori
  • rostlinný olej
  • sůl, nebo solčanka

Příprava: / délka přípravy 1 hodina

Hrášek je vhodné namáčet 1- 2 dny. V průběhu namáčení, alespoň 2x denně, ideálně vždy ráno a večer hrášek propláchneme a namočíme do nové vody. Nádobu s ním necháme stát na kuchyňské lince, není třeba uchovávat v lednici. Před vařením znovu naposledy propláchneme a nalijeme do čisté vody (množství volíme podle toho, kolik porcí polévky a jak moc hustou ji budeme chtít. Ideální je kolem 1,5 l). Přidáme malé množství mořské řasy kombu, nebo nori (není podmínkou, ale je vhodná pro dobré trávení luštěnin a doplnění minerálních látek) a dobře propláchnutý a na kolečka pokrájený pórek. Přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni 40 minut. Česnek přidáme v průběhu vaření, podle chuti. Když ho dáme před koncem, bude jeho chuť intenzivnější, než když se bude vařit od začátku. Dochutíme solí, nebo solčankou a necháme ještě provařit, dokud nebude hrášek zcela změklý. Poté rozmixujeme tyčovým mixérem a polévka je hotová.

Tipy a rady:

  • Polévku si můžete obohatit na kostičky nakrájeným uzeným tofu, nebo na sucho opraženými krutonky.
  • Do polévky se může přidat také celer (řapíkatý, nebo bulvový)
  • Pokud jste dali hodně vody, a chcete polévku hustější, použijte hrašku na zahušťování.
  • V případě, že byste si polévku rádi uvařili, ale potřebujete z časových důvodů zkrátit přípravu na minimum, použijte hrášek mražený, nebo sterilovaný.
  • Polévku si můžete dávat samostatně k dopolední, či odpolední svačině. K obědu jako předkrm v menším množství, nebo jako hlavní chod ve větším s přidáním pečiva. K večeři také s pečivem, ale pokud chceme hubnout, raději bez něj.
Advertisements
 

Vlastnosti: , , , ,

5 responses to “Krémová hrášková polévka s pórkem

  1. Honza Ace Převrátil

    21/01/2014 at 10:34

    Tak tuhle asi vyzkouším :) Já jsem objevil taky dobrou chuťovku, co Vy na to? Myslím, že složení je dobré – http://obchod.ronnie.cz/s-5087-fitness-protein-pea-mash.html

     
    • Jana Škramlíková, DiS.

      21/01/2014 at 14:01

      Složení je dobré, chválím volnu rostlinného proteinu, akorát nejsem zastánce doplňků stravy. Tedy těch, které doplňují něco, co můžeme získat přirozenou stravou. Tělo odjakživa přijímá živiny ve vazbě na potraviny, které je obsahují. Pokud se něco vyizoluje a podává samostatně, už to není ono. J.

       
      • Honza Ace Převrátil

        22/01/2014 at 11:07

        Tomu rozumím, beru to spíše jako nouzovku, když by mě přepadl „hlaďák“ a neměl jsem nic připraveného, nebo když jsem na služebce a nechtěl jsem si s sebou tahat půl kuchyně. I tak díky za reakci. Tu „vaší“ polévku určitě zkusím. šlo by použít třeba i mražený hrášek?

         
      • Jana Škramlíková, DiS.

        22/01/2014 at 11:35

        Pokud to berete jako nouzovku, a ne náhradu kvalitní stravy, tak je to v pořádku ;-) Ano, můžete použít i mražený hrášek. J

         
  2. Green Coffee

    19/06/2014 at 00:33

    Moc chutnala děkuji :)

     

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

 
%d bloggers like this: