RSS

Polévka ze žlutých fazolek s quinoou a řapíkatým celerem

02 pro

V chladném období roku přecházíme od studených zeleninových salátů na polévky. Stejně tak jako saláty nám polévky splní denní příjem sezónní zeleniny, tekutin a vlákniny. Také díky nim zařadíme snáze do jídelníčku luštěniny a méně známe obiloviny. Přesně to vše splňuje tato polévka.

Quinoa (merlík chilský) je pseudo obilovina v podobě drobných kuliček s ocáskem. Obsahuje kvalitní složité sacharidy, bílkoviny se všemi esenciálními aminokyselinami (ty, které si tělo samo nedokáže vyrobit, a proto je musí přijímat ve stravě) a také vitaminy a minerální látky. Neobsahuje lepek, je tedy výborným doplňkem bezlepkové diety. Hodí se jako samostatná příloha nebo součást slaných i sladkých jídel.

100g quinoy obsahuje: 1 539 kJ/368 Kcal; bílkoviny 14,1g, sacharidy 64,2g, tuky 6,1g, vláknina 7g

Suroviny:  / 4 – 6 porcí

  • 75 g žlutých fazolek, 
    nebo žlutého loupaného a půleného hrachu
  • 75 g quinoy
  • 2 – 3 mrkve
  • 1/2 malé celerové bulvy
  • 1 petržel
  • 1 cibule
  • 4 – 5 řapíků celeru
  • zeleninový a hovězí bujon bez glutamátu
  • sojová omáčka tamari
  • kadeřavá petržel (kudrnka)

Příprava:  / délka přípravy 40 minut

Do hrnce nalijeme 2 litry vody, vložíme propláchnuté fazolky s quinoouo a dáme vařit. Než přijde voda k varu, vložíme do hrnce na menší kousky nakrájené řapíky celeru a zbytek očištěné, ale nepokrájené zeleniny. Pokud chceme, přidáme na začátku varu zeleninový a hovězí bujon. Vaříme do změknutí fazolek, nebo hrášku, cca 30 – 40 minut. Před koncem vaření vyndáme do cedníku zeleninu, pokrájíme, nebo nastrouháme a vrátíme zpět do polévky. Dochutíme sojovou omáčkou tamari. Na talíři před podávání posypeme nasekanou petrželkou.

Tipy a rady: 

  • Místo jedno druhové zeleniny můžete koupit tácek s polévkovou zeleninou.
  • Ze zbylého řapíkatého celeru vyzkoušejte salát coleslaw, nebo čerstvou šťávu (do odšťavňovače dejte jablko, mrkev, malou červenou řepu a 1 řapík celeru).
  • Jelikož polévka obsahuje kombinaci luštěniny s obilovinou i zeleninu, je to komplexní pokrm. Můžete ji tak konzumovat samostatně, ideálně k večeři, nebo k lehčímu obědu. Pokud potřebujete větší porci, dejte si ji v menším množství jako předkrm, po kterém následuje hlavní chod.
Reklamy
 

Vlastnosti: , , , ,

One response to “Polévka ze žlutých fazolek s quinoou a řapíkatým celerem

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

 
%d bloggers like this: