RSS

Netradiční květákový mozeček s rajčaty, cuketou a sezamovým tofu

27 zář

Celé léto sklízíte rajčata a cukety a teď už nevíte co s nimi? S ohledem na přicházející podzim a ochlazení je čas začít konzumovat více zeleniny tepelně upravené. Proto doufám, že Vám tento recept přijde vhod. Je opravdu netradiční a chutná výborně. Navíc neobsahuje žádné živočišné produkty, takže je vhodný nejen pro vegetariány a vegany, ale pro všechny, co dbají na vyvážený jídelníček, který musí splňovat vzájemný poměr živočišných a rostlinných tuků a bílkovin.

Suroviny:  / 4 porce

  • 1 květák
  • 1 menší cuketa
  • 6 velkých rajčat
  • 2 cibule
  • 1 balíček uzeného tofu
  • 2-3 polévkové lžíce světlého sezamového semínka
  • 2 – 3 polévkové lžíce rostlinného oleje vhodného pro tepelnou úpravu
  • 2 lžičky solčanky (vega)

Příprava:  / délka přípravy 45 minut

Květák rozebereme na větší růžičky, propláchneme, vložíme do hrnce s osolenou vodou a vaříme do změknutí (cca 20 – 30 minut). Mezitím si nakrájíme na drobno cibuli a cuketu a rajčata na libovolné kousky. Cibulku s tofu osmahne do sklovata na rostlinném oleji, přidáme rajčata a cuketu, posypeme solčankou a dusíme pod pokličkou, až rajčata pustí šťávu. Poté přidáme půlku uvařeného květáku. Můžeme ho rozšťouchat na malé růžičky. Ještě chvíli dusíme, dochutíme a můžeme podávat.

Rady a tipy: 

  • Jako příloha se hodí rýže, nebo jáhly.
  • Můžete si ochutit kořením podle svého gusta. Vhodná jsou například indická koření
  • Místo uzeného tofu můžete použít „tofu zálesák“, které už má sezamová semínka přímo v sobě, i tak není na škodu, přidat semínka do pokrmu samostatně. Více o sezamovém semínku si můžete přečíst zde.
  • Z vývaru a zbylé půlky květáku si udělejte polévku, nebo si uvařený květák snězte samotný třeba k večeři.
Reklamy
 

Vlastnosti: , , , ,

7 responses to “Netradiční květákový mozeček s rajčaty, cuketou a sezamovým tofu

  1. chroustiik

    01/10/2013 at 11:13

    Dobrý den Jano, díky za recept, zrovna se mi hodí :) nemám jen květák… mohu zkusit s brokolicí?
    Děkuji a přeji Vám krásné podzimní dny!
    Lenka

     
    • Jana Škramlíková, DiS.

      02/10/2013 at 08:05

      Dobrý den, určitě to můžete zkusit i s brokolicí, věřím, že to bude stejně tak dobré ;-) I Vám přeji krásný podzim

       
      • chroustiik

        02/10/2013 at 08:22

        Dobrý den, má improvizace se povedla :) kromě brokolice jsem dala mandlové tofu z dm a ochutila garam masalou a kari, jako příloha quinoa. Určitě ještě uvařím!

         
  2. dorisa

    12/10/2013 at 11:05

    dnes varim:)

     
  3. Michaela

    28/11/2013 at 11:29

    Na Váš blog jsem narazila náhodou, ale hned jsem se začetla, recept na květákový mozeček vypadá vážně skvěle. Určitě vyzkouším.

     

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

 
%d bloggers like this: