RSS

Celozrnná mléčná rýže s jablky a skořicí

29 bře

Stejně tak, jako ochucené jogurty, kefíry, nebo tvarohy, i mléčná rýže ve většině případů postrádá opravdové ovoce a je to pouze směs barviva a aroma, které spolu s cukrem vytváří dojem ovocného produktu. Není to škoda? Ochuzujeme se tak o cenné vitaminy, minerální látky a také velmi prospěšnou vlákninu.

Zkusme to jinak. Doma připravené pokrmy z kvalitních surovin jsou tou nejlepší volbou. Domácí mléčná rýže je plná opravdového ovoce, které nám zajistí příjem vlákniny a vitaminů. Slazená obilným sladem zajišťuje pomalé vstřebávání, čímž prodlužuje sytost a je šetrná k naší slinivce. A chutná výborně i bez potravinové chemie.

Suroviny:   / 1 – 2 porce

  • kulatozrnná rýže natural 180g (v uvařeném stavu)
  • 150 – 200ml ovesného mléka
  • 1 středně velké jablko
  • mletá skořice
  • tekutý ječmenný slad – Sladěnka
  • 20 – 25g vanilkové pudinkového prášek

Příprava:  / délka přípravy 15 minut

Vařenou rýži dáme do kastrůlku spolu s nahrubo nastrouhaným jablkem, zalijeme mlékem a posypeme skořicí. Přivedeme k varu a necháme 10 – 15 minut pomalu vařit. Poté dosladíme podle chuti ječmenným sladem a zahustíme vanilkovým pudinkem předem rozmíchaným v trošce studeného mléka. Ještě 2 – 3 minuty povaříme a je hotovo.

Rady a tipy: 

  • Mléko můžete během vaření přilévat podle potřeby. Někdo má radši rýži sušší, někdo zase více vláčnou.
  • Rýže může být i jiná, než kulatozrnná, nejlépe však celozrnná
  • Mléko můžete použít i kravské, pokud se záměrně nevyhýbáte živočišným produktům, nebo laktóze.
  • Mléčnou rýži nemusíte připravovat jen ze zbytků uvařené rýže, ale můžete si ji připravit i cíleně v libovolném množství.
  • Je výborná za tepla i za studena, takže si ji můžete vzít v krabičce kamkoliv s sebou.
  • Druhy ovoce i příchuti pudinků můžete libovolně střídat.
Advertisements
 

Vlastnosti: , , , ,

9 responses to “Celozrnná mléčná rýže s jablky a skořicí

  1. Kamča Hrbáčová

    29/03/2013 at 15:22

    k snídani ideální! :) mňam

     
  2. Lenka Mauleová

    29/03/2013 at 17:56

    Ahojky Jani, a nedá se místo sladu použít k oslazení MED? Já vím že teď nemám jíst sladké ale abych nějak prostřídala ty kaše. I když mi chutnají moc. Jen také nevím jestli můžu kaši s medem nebo opravdu jen slazenou ovocem?….nebo máš ve variantách i kakao tak nevím jestli něco z toho můžu já. Díky moc za radu Lenka

     
  3. Jana

    29/03/2013 at 18:42

    Dobrý den, můžu se zeptat, jestli se to mléko při vaření nějak připaluje?

     
    • Jana Škramlíková, DiS.

      02/04/2013 at 07:29

      Dobrý den, já si kaši dělám v malém teflonovém kastrůlku, takže se mi nepřipaluje, ale v nerezovém asi bude. Tak tam mléka dejte více a ke konci vaření musíte míchat.

       
  4. Eva

    31/03/2013 at 19:56

    Mohu použít místo sladu med?

     
    • Jana Škramlíková, DiS.

      02/04/2013 at 07:30

      Můžete, ale slad tam má své opodstatnění, které popisuji. Med už je jednoduchý cukr s vlivem na slinivku. Ale v podstatě si každý recept můžete upravit podle svého. Já ho jen doporučuji v ideálním složení.

       
  5. Nikola

    10/06/2013 at 21:23

    Mléčnou rýži dělám trochu jinak, vyzkoušela jsem ale tuto variantu a je bezkonkurenčně nejlepší!! Super tip, díky. :-) Nikola

     

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

 
%d bloggers like this: