RSS

Smetanovo-houbová omáčka z fazolek adzuki se špaldovým kernotem

11 bře

Stále dokola vaříme jen rýži, těstoviny a brambory. Z luštěnin je to zase neustále jen hrachová kaše a čočka na kyselo. Posuňte se o krok dále. Je spousta zapomenutých obilovin a luštěnin, které přitom mají výbornou chuť a navíc spoustu pro tělo prospěšných látek. 

Špaldové kernoto jsou kroupy z pšenice špaldy. Špalda je starý, nešlechtěný druh pšenice. Tato obilovina je významná svojí dobrou stravitelností a také obsahovými látkami, jako jsou kvalitní bílkoviny, nenasycené mastné kyseliny, vitaminy skupiny B a vláknina. Z pšenice špaldy se také vyrábí špaldová mouka, výborná na pečení sladkých pokrmů, špaldová káva, nebo špaldové těstoviny.

Fazolky adzuki pochází z východní Asie a z Himalájí. Jsou velmi dobře stravitelné a mají prospěšný vliv na močové ústrojí. Hodí se ke konzumaci zejména v chladnější části roku a také jsou výborné pro přípravu sladkých pokrmů. Stejně tak jako fazolky mungo dobře klíčí.

Suroviny:  / 3 porcesmetanovo-houbová omáčka

  • 100g fazolek adzuki (v suchém stavu)
  • 2 cibule
  • 6 větších čerstvých žampionů
  • 150 ml sojové smetany provamel
  • 180g špaldového kernota (v suchém stavu)
  • sůl
  • bujon bez glutamátu (Alnatura z DM drogerie)

Příprava:  / 1,5 hodiny

Nejdříve si dáme vařit vodu na špaldové kernoto. Špaldu propláchneme a vložíme do vroucí osolené vody, vaříme do měkka 40 – 50 minut.

Fazolky adzuki je dobré den předen namočit, nejlépe přes noc. Poté je vaříme bez soli 50 minut. Do vody můžeme přidat malé množství řasy kombu.

Na hlubší pánvi osmahneme na jemno nakrájenou cibuli s žampiony. Osolíme, přidáme uvařené fazolky adzuki, a podlijeme horkou vodou cca 0,5l. Ochutíme kostičkou bujonu a necháme vařit 20 minut. Na závěr přidáme smetanu, zahustíme škrobem rozmíchaným ve studené vodě a ještě pár minutek provaříme.

Rady a tipy:

  • Špaldové kernoto můžete příště pro změnu uvařit půl na půl s celozrnnou kulatozrnnou rýží. 
  • Houby použijte i jiné, podle chuti. V létě a na podzim bude omáčka výborná i z čerstvých hříbků.
  • Pokud houby nemáte rádi vůbec, můžete je zcela vynechat  
  • Smetany můžete do omáčky přidat i více, podle chuti. Zbytek smetany můžete použít do kávy, do těstovin s brokolicí, zelňačky, nebo nějakého sladkého pokrmu….
Reklamy
 

Vlastnosti: , , , , ,

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

 
%d bloggers like this: