Recepty · Sladká jídla; dezerty

Kokosovo-jáhlové kuličky

I když si rádi pochutnáme na vánočním cukroví, není potřeba s ním do těla přinášet neprospěšné živiny.

Běžné kokosové kuličky se vyrábí smícháním kokosu, másla a cukru a jsou energeticky velmi vydatné. Máslo i kokos obsahují velké množství tuku. O másle už se všeobecně ví, že jeho tuk tělu příliš neprospívá, ale kokos je stále ještě mylně považován za zdravý. Ve 100g kokosu je 60g tuku, z něhož 57g tvoří nasycené mastné kyseliny, tedy tělu neprospěšné. Věděli jste to? Proto běžné kokosové kuličky, jejichž základ tvoří kokos, máslo a rafinovaný cukr nejsou pro naše zdraví tou správnou volbou.

Kuličky z jáhel mají mnohem nižší energetickou hodnotu, navíc neobsahují žádné živočišné potraviny, kterými je tělo po celý rok velmi zatížené. Základem jsou jáhly, které jsou jedinou zásaditou obilovinou. Jsou bezlepkové a jako obilovina pro tělo velmi přínosné. Sladovit, který se vyrábí z ječmene, nedráždí slinivku jako běžný rafinovaný cukr a navíc obsahuje i minerální látky. Kokos v případě jáhlových kuliček netvoří základ, ale pouze chuťovou složku v malém množství, takže tělu neuškodí.

Kokosové kuličky

lll
Kokosovo-jáhlové kuličky s karobem a mandlemi

Suroviny:

  • Jáhly 60 g (váha v nevařeném stavu)
  • Zajíc (sušený sojový nápoj) 25 g
  • Sladovit 35 g (podle potřeby i více)
  • Karob 5 g
  • Mandle 25 g
  • Kokos 12 g (+ další na obalení)

Příprava:

Jáhly důkladně několikrát spaříme. Dáme vařit vodu (cca 250 ml). Až bude voda horká, nabereme půl hrnku, ve kterém rozmícháme zajíce, sladovit a karob. Poté vlijeme zpět do hrnce, přivedeme k varu a vložíme jáhly. Vaříme 15-30 minut, dokud jáhly nezměknou a neodpaří se všechna voda. (Jáhly můžete lehce rozvařit, aby kuličky lépe drželi. Kdyby se voda odpařila ještě dřív, než jáhly změknou, přilíváme podle potřeby trochu horké vody). Na konci vaření je třeba míchat, aby se jáhly nepřipalovaly. Po uvaření smícháme jáhly s nasekanými mandlemi a kokosem (můžeme přidat i rumovou esenci), dáme odpařit do cedníku a necháme vychladnout. Vychladlé jáhly tvarujeme do malých kuliček a obalujeme v kokosu.

Kokosovo-jáhlové kuličky s meruňkami

Suroviny:

  • Jáhly 60 g (váha v nevařeném stavu)
  • Zajíc 25 g
  • Sladovit 10 g (podle potřeby i více)
  • Kokos 12 g (+ další na obalení)
  • Sušené meruňky 5 ks (i více, podle požadované intenzity sladkosti)

Příprava:

Jáhly důkladně několikrát spaříme. Dáme vařit vodu (cca 250 ml). Až bude voda horká, nabereme půl hrnku, ve kterém rozmícháme zajíce a sladovit. Poté vlijeme zpět do hrnce, přivedeme k varu a vložíme jáhly a na drobno pokrájené meruňky. Vaříme 15-30 minut, dokud jáhly nezměknou, a neodpaří se všechna voda. (Jáhly můžete lehce rozvařit, aby kuličky lépe držely. Kdyby se voda odpařila ještě dřív, než jáhly změknou, přilíváme podle potřeby trochu horké vody). Na konci vaření je třeba míchat, aby se jáhly nepřipalovali. Po uvaření smícháme jáhly s kokosem, dáme odpařit do cedníku a necháme vychladnout. Vychladlé jáhly tvarujeme do malých kuliček a obalujeme v kokosu.

Kuličky uchováváme v lednici a do týdne bychom je měli spotřebovat, takže je lepší, vyrábět je těsně před Vánocemi.

7 komentářů: „Kokosovo-jáhlové kuličky

  1. Dobry den, Vase stranky jsou super, jen prosim prehodnotit prinos kokosu. V nasycenych mastnych kyselinach je trosku rozdil a pro nastudovani teto problematiky je uz na trhu dost kvalitni literatury..viz MUDr.Frej atd.
    Zdravim a preji hodne uspechu.

    1. Dobrý večer, děkuji za komentář :-) Článek jsem psala už před lety a není v mých silách si zpětně články revidovat podle růstu znalostí, je to prostě vývoj. Názor pana Freje a jiných zdrojů na kokosový tuk znám dobře, ale stejně jako třeba s mlékem, naleznete protichůdné názory. Takže už je na každém z nás, k jakému názoru se přikloní a jak bude s tímto druhem tuku ve svém jídelníčku zacházet. Rozhodně si myslím, že ne konzumace přílišného množství kokosu nikomu neuškodí.
      Doufám, že na mé stránky nezanevřete. Krásné zimní dny, ať se Vám daří :-)

Napsat komentář