RSS

Kokosovo-jáhlové kuličky

08 pro

I když si rádi pochutnáme na vánočním cukroví, není potřeba s ním do těla přinášet neprospěšné živiny.

Běžné kokosové kuličky se vyrábí smícháním kokosu, másla a cukru a jsou energeticky velmi vydatné. Máslo i kokos obsahují velké množství tuku. O másle už se všeobecně ví, že jeho tuk tělu příliš neprospívá, ale kokos je stále ještě mylně považován za zdravý. Ve 100g kokosu je 60g tuku, z něhož 57g tvoří nasycené mastné kyseliny, tedy tělu neprospěšné. Věděli jste to? Proto běžné kokosové kuličky, jejichž základ tvoří kokos, máslo a rafinovaný cukr nejsou pro naše zdraví tou správnou volbou.

Kuličky z jáhel mají mnohem nižší energetickou hodnotu, navíc neobsahují žádné živočišné potraviny, kterými je tělo po celý rok velmi zatížené. Základem jsou jáhly, které jsou jedinou zásaditou obilovinou. Jsou bezlepkové a jako obilovina pro tělo velmi přínosné. Sladovit, který se vyrábí z ječmene, nedráždí slinivku jako běžný rafinovaný cukr a navíc obsahuje i minerální látky. Kokos v případě jáhlových kuliček netvoří základ, ale pouze chuťovou složku v malém množství, takže tělu neuškodí.

Kokosové kuličky

lll
Kokosovo-jáhlové kuličky s karobem a mandlemi

Suroviny:

  • Jáhly 60 g (váha v nevařeném stavu)
  • Zajíc (sušený sojový nápoj) 25 g
  • Sladovit 35 g (podle potřeby i více)
  • Karob 5 g
  • Mandle 25 g
  • Kokos 12 g (+ další na obalení)

Příprava:

Jáhly důkladně několikrát spaříme. Dáme vařit vodu (cca 250 ml). Až bude voda horká, nabereme půl hrnku, ve kterém rozmícháme zajíce, sladovit a karob. Poté vlijeme zpět do hrnce, přivedeme k varu a vložíme jáhly. Vaříme 15-30 minut, dokud jáhly nezměknou a neodpaří se všechna voda. (Jáhly můžete lehce rozvařit, aby kuličky lépe drželi. Kdyby se voda odpařila ještě dřív, než jáhly změknou, přilíváme podle potřeby trochu horké vody). Na konci vaření je třeba míchat, aby se jáhly nepřipalovaly. Po uvaření smícháme jáhly s nasekanými mandlemi a kokosem (můžeme přidat i rumovou esenci), dáme odpařit do cedníku a necháme vychladnout. Vychladlé jáhly tvarujeme do malých kuliček a obalujeme v kokosu.

Kokosovo-jáhlové kuličky s meruňkami

Suroviny:

  • Jáhly 60 g (váha v nevařeném stavu)
  • Zajíc 25 g
  • Sladovit 10 g (podle potřeby i více)
  • Kokos 12 g (+ další na obalení)
  • Sušené meruňky 5 ks (i více, podle požadované intenzity sladkosti)

Příprava:

Jáhly důkladně několikrát spaříme. Dáme vařit vodu (cca 250 ml). Až bude voda horká, nabereme půl hrnku, ve kterém rozmícháme zajíce a sladovit. Poté vlijeme zpět do hrnce, přivedeme k varu a vložíme jáhly a na drobno pokrájené meruňky. Vaříme 15-30 minut, dokud jáhly nezměknou, a neodpaří se všechna voda. (Jáhly můžete lehce rozvařit, aby kuličky lépe držely. Kdyby se voda odpařila ještě dřív, než jáhly změknou, přilíváme podle potřeby trochu horké vody). Na konci vaření je třeba míchat, aby se jáhly nepřipalovali. Po uvaření smícháme jáhly s kokosem, dáme odpařit do cedníku a necháme vychladnout. Vychladlé jáhly tvarujeme do malých kuliček a obalujeme v kokosu.

Kuličky uchováváme v lednici a do týdne bychom je měli spotřebovat, takže je lepší, vyrábět je těsně před Vánocemi.

Reklamy
 

Vlastnosti: , , , , , ,

5 responses to “Kokosovo-jáhlové kuličky

  1. Suzynka

    05/09/2013 at 14:33

    Dobrý den,
    Zajíc – jedná se o sojové mléko? :-) Děkuji za upřesnění

     
  2. Doktorka se srdcem

    18/06/2017 at 13:46

    Dobrý den,
    ten, kdo dbá na zdraví, by si měl pozorně přečíst SLOŽENÍ Zajíce…

     

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

 
%d bloggers like this: