RSS

Jáhlové halušky se zelím, uzeným tofu a celerovým špekem

16 lis

Neustále se snažím hledat zdravější alternativu za běžná, mnohdy nezdravá jídla, která nám však tolik chutnají, že se jich nechceme vzdát. Jenže když si je dáme, chvilku uspokojení vystřídá těžký žaludek a výčitky. Abychom si takový recept oblíbili, musí vzniknout jídlo, které uspokojí naše chutě a v nejlepším případě bude chutnat ještě lépe, než původní méně zdravá varianta.

Na třetí pokus se mi konečně povedlo vyladit směs kysaného zelí s cibulkou a uzeným tofu. Skvělá kombinace s haluškami, kterou doladí celerový špek. Doufám, že si pochutnáte stejně, jako já. Zvláště vy, jenž se vyhýbáte těžké a energeticky vydatné české kuchyni, abyste si udrželi váhu, přesto tato jídla máte rádi.

Suroviny:  / 3 – 4 porce

  • Pytlík kysaného zelí
  • Balíček uzeného tofu (250 – 300g)
  • Jáhly 120g (v nevařeném stavu)
  • 2 větší cibule
  • Kukuřičný škrob
  • Celozrnná pšeničná mouka
  • ½ menšího celeru
  • Sůl
  • Řepkový olej

Příprava:   Délka přípravy / 1 hodina

   Halušky

Odvážené jáhly vložíme do misky, zalijeme horkou vodou, zamícháme a necháme 1 minutu stát. Poté slijeme a celý postup opakujeme ještě 2x. Jáhly mají na svém povrchu hořký povlak, a pokud bychom je dostatečně nespařili, budou ve výsledku hořké. Jáhly vaříme ve dvojnásobku osolené vody 15 – 20 minut do rozvařena. Pokud se voda vyvaří dříve, než jsou jáhly hotové, přilijeme horkou vodu. Hotové jáhly necháme vychladnout, poté je vložíme do širší misky, po troškách přisypáváme mouku a rukama zapracováváme do sebe. Výsledné těsto se nelepí na stěny mísy. Těsto pak protlačíme sítem na halušky do vroucí osolené vody, zamícháme, aby se halušky nepřilepily na dno, a vaříme, dokud nevyplavou na hladinu (přibližně 5 min).

   Kysané zelí s uzeným tofu

Cibuli nakrájíme na jemno a smažíme na malém množství oleje do zlatova. Poté přidáme odkapané, případně pokrájené kysané zelí, na menší kostičky pokrájené uzené tofu a chvilku společně smažíme. Poté podlijeme trochou horké vody a 5 minut dusíme pod pokličkou. V 50ml studené vody rozmícháme přibližně 2 vrchovaté lžičky kukuřičného škrobu a vmícháme do směsi zelí a tofu. Pár minut provaříme, smícháme s haluškami a je hotovo.

   Celerový špek

Na jemno nakrájené kostičky celerové bulvy smažíme do zlatova. Sypeme na hotový pokrm na talíři.

Rady a tipy:

  • Z jáhel můžete místo halušek udělat i noky, nebo jáhlový knedlík. Stačí přidat více mouky, tolik, aby se těsto přestalo lepit na stěny mísy. Poté vytvarujete do požadovaného tvaru (noky, knedlík) a také vaříte v osolené vodě, dokud nevyplavou na hladinu. Je nutné na začátku promíchat, mají tendenci lepit se na dno.
  • Celerový špek není podmínkou, ale výborně doladí celý pokrm. Odpůrce celeru určitě potěší svou výjimečnou chutí.
  • Kysané zelí můžete koupit ve sklenici, nebo v pytlíku. Mělo by obsahovat pouze zelí, sůl, kmín a vodu. Vyhněte se výrobkům s obsahem konzervantů, umělých sladidel, octa a jiných přísad. Výborné zelí prodávají v DM drogerii od značky Alnatura, nebo v obchodech se zdravou výživou.
  • Směs zelí, tofu a celerového špeku můžete použít jako náplň do závinu z listového těsta.
Advertisements
 

Vlastnosti: , , , , , , ,

8 responses to “Jáhlové halušky se zelím, uzeným tofu a celerovým špekem

  1. Lenka Mauleová

    24/03/2013 at 08:38

    Mňam tak tohle mi moc chutnalo i když se mi místo halušek udělala jáhlová kašička. :-)

     
  2. Hanka

    28/10/2013 at 13:32

    Dnes jsem opět zkusila jeden z vašich receptů a nemělo to chybu.Místo halušek jsem udělala noky. Zelíčko mám domácí, dle vašeho receptu a jiné a jiné dobroty. Děkuji vám za vaše rady a ještě lepší recepty.

     
    • Jana Škramlíková, DiS.

      29/10/2013 at 12:47

      Děkuji, že vaříte podle mých receptů a jsem moc ráda, že si pochutnáváte. Přeji příjemné podzimní vaření. J.

       
  3. Aneta

    09/11/2013 at 12:58

    Bohužel se mi místo halušek udělala taky kašička a myslím, že to bylo tím, že vařit halušky 10 min je moc, příště zkusím tak 2 minuty jako normální halušky. Jinak ten celer je opravdu výborný :-) Díky za super recept!

     
  4. Bára

    19/11/2013 at 12:04

    Nechci se chlubit, ale musím se pochlubit :D .. halušky se povedly parádně, je fakt, chce to něco cviku a zkušeností v kuchyni, trochu patlála matlála, ale jen chci říct, jde to.. použila jsem místo celozrnné pšeničné bezlepkovou mouku a taky možnost, prošlo :)..Vám děkuju za výborný recept.. manžel si liboval, jak se skvěle má ;) :D a mi to taky moc chutnalo, ještě čeká test děti :D .. Mějte se, zas budu mrkat i na další recepty a inspirovat se, objevila jsem tuto stránku teprv včera a vyloženě mě to potěšilo :), není nad inspiraci, už mi docela dochází nápady, co vařit, tak to přišlo v dobrou dobu..

     
    • Jana Škramlíková, DiS.

      20/11/2013 at 13:00

      Jsem moc ráda, že jste se rozhodla vyzkoušet vaření podle mého receptu a tím víc, že se výsledek setkal s úspěchem. Moc Vám děkuji, že jste si kromě vaření dala i práci, napsat sem příjemný komentář, který mi udělal velkou radost. Ať Vám i nadále podle mých receptů chutná. Přeji krásnou nadcházející zimu. Jana

       

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

 
%d bloggers like this: