RSS

Čočková polévka s klaso klobásou

11 říj

Je tu podzim a teplo vystřídala mlhavá rána a chladné dny. Abychom našemu tělu přinášeli prospěch konzumovanými potravinami a pokrmy, je třeba přizpůsobit se těmto změnám i v rámci našeho jídelníčku. Je čas vyměnit letní zeleninu za podzimní a zimní a nahradit tak mísy svěžích zeleninových salátu za polévky, které nám dodají cenné minerály, vitaminy, vlákninu, ale hlavně nás také dokážou krásně zahřát. Polévky můžeme dělat vývarové, nebo zahuštěné (rozmixovanou zeleninou, moukou, škrobem, obilnou kaší…). Mohou být čistě zeleninové, maso zeleninové, luštěninové, obilné… Zima je dlouhá, takže bude čas vystřídat všechny možné kombinace.

Více informací o vhodné zelenině na podzim a zimu si můžete přečíst v tomto článku →
Sezónní ovoce a zelenina  – PODZIM, ZIMA

Ráda si dělám čočkovou polévku, ale jakmile se o ní někde zmíním, většinou se každému vybaví ta s klobásou. Je pravda, že klobása tomu dodá tu správnou chuť, ale ne druhé straně je plná potravinové chemie a nezdravého tuku. Takže pro všechny, kteří nejedí maso a uzeniny, musí si hlídat hladinu cholesterolu, a nebo jednoduše chtějí jíst zdravě, přidávám recept na čočkovou polévku, na které si doufám pochutnáte stejně, jako na té s běžnou klobásou.

Suroviny: / 3 – 4 porce

  • 100g hnědé nebo zelené čočky (váha v suchém stavu)
  • Klaso klobása (120g)
  • 1 velká cibule
  • Rostlinný olej
  • 2 čajové lžičky kuzu (nebo kukuřičného škrobu)
  • Mořské řasy kombu
  • Koření, bylinky
  • Sůl

Příprava:  / délka přípravy 1h

Čočku, kterou jsme měli namočenou přes noc, propláchneme, vložíme do většího hrnce a zalijeme čistou vodou (vodu z máčení luštěnin vždy vylijte, nikdy ji nepoužívejte na vaření). Přidáme malou hrstičku nařezaných mořských řas kombu (pokud máte problémy s nadýmáním po konzumaci luštěnin, přidejte k luštěninám do hrnce ještě bylinky a koření, které působí proti nadýmavě. Nejvhodnější jsou: kmín, majoránka, oregano, bobkový list, fenykl, nebo anýz. Přidejte si kterékoliv, podle chuti.) Čočku vaříme 1 hodinu. Množství vody je podle toho, kolik polévky chcete mít. 10 minut před koncem vaření čočky přidáme do hrnce sůl. V pánvi osmahneme na trošce oleje cibulku. Když zesklovatí, přidáme libovolně nakrájenou klaso klobásu a ještě spolu smažíme, dokud nemá cibulka zlatavou barvu. Poté směs smažené cibulky a klaso klobásy vmícháme do polévky. V malé skleničce rozmícháme do studené vody kuzu a vlijeme do polévky. 3 minuty provaříme a na závěr případně ještě dochutíme.

Klaso klobása: Jedná se o rostlinný výrobek z pšeničné bílkoviny, který je chutně okořeněný a již tepelně opracovaný, takže se dá konzumovat i bez dalších úprav hned po rozbalení. Klaso klobása je bohatá na rostlinné bílkoviny, obsahuje malé množství tuku a sacharidů. Má tvar malé klobásy, dá se opékat i na ohni  jako běžná klobása, stejně tak smažit nebo péct. Výrobek není vhodný pro bezlepkovou dietu.

Kuzu: Je velmi cenný škrob získávaný z rostliny jménem kuzu. Více o škrobu kuzu a jeho prospěšných účincích na organismu si můžete přečíst zde.

Rady a tipy: 

  • Čočku můžete použít i naklíčenou, ještě tak zvýšíte její výživovou hodnotu a zlepšíte stravitelnost
  • Místo kuzu škrobu je možné použít běžný kukuřičný škrob.
  • Pokud budete jíst polévku jako samostatný chod, přidejte k ní kousek pečiva. Pokud bude polévka sloužit jako překrm, v hlavním jídle by měly být obsaženy obiloviny (rýže, jáhly, bulgur, těstoviny, pečivo…). Kombinace luštěnin a obilovin v jednom pokrmu je výborným zdrojem rostlinných bílkovin, takže se nemusíte bát, že by vaše tělo bez masa strádalo. Já si nejraději dávám tuto polévku spolu s rýží natural, smíchanou se sekanými mandlemi a vařenou dýní hokkaido. Zkuste to také.

Vyzkoušejte ještě: 

Kapustová polévka s červenou čočkou
Polévka brokolicový krém s tofu

Reklamy
 

Vlastnosti: , , , , , , , , , ,

3 responses to “Čočková polévka s klaso klobásou

  1. Adam

    06/11/2012 at 21:02

    Hmmm, čočkovou už jsem dlouho neměl! :) Díky za inspiraci, na podzim jako dělané. Akorát místo klobásy zajdu k řezníkovi pro nějaké dobré uzené :).

     

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

 
%d bloggers like this: