RSS

Celozrnný švestkový koláč s mákem a drobenkou

23 zář

To nejlepší ovoce si vychutnáme nejvíce v době jeho přirozené zralosti a sklizně. Sezónní ovoce, které pochází nejlépe z naší republiky, nemusí se tak trhat nedozrálé, chemicky ošetřovat a dovážet přes půl světa, je kromě výborné chuti, nejbohatší na obsah vitaminů a minerálních látek. Letní měsíce jsou velmi bohaté na výběr ovoce. Naproti tomu v zimě je už výběr místního sezónního ovoce velmi malý, konzumuje se tak více ovocných kompotů, přesnídávek, džemu, nebo ovoce mraženého. Využijte poslední šance upéct koláč z čerstvých švestek.

Suroviny:

Maková náplň:

  • 100 g mletého máku
  • 10 g cukru
  • 125 ml mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce rumu
  • špetka skořice
  • citronová šťáva

Koláč:

  • 150 ml mléka
  • 15 g droždí
  • 30 g cukru
  • 250 g špaldové mouky
  • 1 žloutek
  • 40 g másla nebo hery
  • špetka soli

Drobenka:

  • 20 g másla
  • hrubá celozrnná pšeničná mouka podle potřeby

Příprava:

Kvásek: ze všeho nejdříve si připravíme kvásek. Ve 100 ml vlažného mléka rozmícháme droždí se lžící cukru, lžící mouky a necháme vykynout přibližně 10 – 15 minut.

Maková náplň: v době kynutí kvásku uděláme makovou náplň. Všechny suroviny smícháme a dáme do kastrůlku. Vaříme na mírném ohni do zhoustnutí (cca 5 minut).

Drobenka: do másla pomalu přimícháváme mouku, dokud nezískáme požadovanou konzistenci (sypká, jemně hrudkovitá).

Těsto: Do mísy prosejeme mouku, přidáme vykynutý kvásek, zbylé vlažné mléko s rozšlehanými žloutky, rozehřátý tuk, sůl a vypracujeme řidší těsto, které by se nemělo lepit na stěny mísy, a necháme 20 minut kynout na teplejším místě. Vykynuté těsto dáme na tukem vymazaný plech nebo pekáč, prsty ho roztlačíme na celou plochu, potřeme makovou náplní, hustě poklademe na plátky pokrájenými švestkami a posypeme drobenkou.

Pečeme ve středně vyhřáté troubě 25 minut.

Rady a typy:

  • Povrch koláče nemusíme sypat drobenkou, ale například směsí máku se skořicí.
  • Pokud nemáte rádi mák, nemusíte ho do koláče použít. Vhodná je třeba tvarohová náplň.
  • Nebojte se špaldové mouky, koláč je stejně vláčný a chutný, jako z běžné bílé pšeničné mouky, jen má tmavší barvu.
  • Množství surovin je vhodné na menší plech nebo pekáč o velikosti 36×21 cm. Pokud chcete použít běžný velký plech, množství surovin zdvojnásobte.
  • Podle období, kdy koláč budete péct, můžete použít jakékoliv sezónní ovoce, hodné jsou například borůvky, nebo rybíz.

Vyzkoušejte ještě:

Reklamy
 

Vlastnosti: , , , , , , ,

10 responses to “Celozrnný švestkový koláč s mákem a drobenkou

  1. Dáša

    29/09/2012 at 12:57

    Dobrý den Jani, chtěla jsem se zeptat zda nema být u makové náplně ještě nějaká surovina. Zkoušela jsem to ale ne a ne mi to zhoustnout vzhledem k tomu že v pečení nejsem moc dobrá tak jsem si s tím neuměla poradit :-( Dekuji Dáša

     
    • Jana Škramlíková, DiS.

      01/10/2012 at 09:50

      Dobrý den, máte pravdu, chybí tam mléko. Moc děkuji za upozornění. Myslím, že je to 125ml, mák se v tom rozmočí a následně zhoustne. Tím množstvím mléka si nejsem na 100% jistá, ale zítra to doplním přímo do receptu, tak už budete vědět ;-) Ještě jednou děkuji

       
  2. alfa

    17/05/2013 at 14:24

    dobrý den, upekla jsem tento koláč s rebarborou a jahodami… chtěla jsem se jenom zeptat, zda je vhodný ke snídani i v hubnoucím režimu, popř. v jakém množství. děkuji za odpověď

     
    • Jana Škramlíková, DiS.

      17/05/2013 at 14:30

      Dobrý den, děkuji, že jste se pustila do pečení podle mého receptu a věřím že s jahodami a rebarborou chutná koláč výborně. V případě hubnutí je vhodná porce ke snídani 100g, k tomu by jste měla přidat na snížení glykemického indexu bílý jogurt, nebo kefír.

       
  3. Karolína

    02/09/2013 at 15:29

    Dobrý den, upekla jsem Vaši buchtu a je výborná. :) Všem moc chutnala. Já na zdravou stravu přešla teprve v nedávné době a nemůžu se nabažit nových chutí.
    Váš web je pro mě velkým přínosem. Děkuji

     
    • Jana Škramlíková, DiS.

      02/09/2013 at 15:37

      Děkuji za krásný komentář, velice mě těší, že se Vám mé stránky líbí a budu se snažit, aby to tak bylo i nadále. J.

       
  4. Kuboskova

    16/08/2015 at 09:11

    Dobry den , cim se da nahradit spaldova mouka ?

     
  5. barča

    03/09/2015 at 15:40

    Dobrý den , omlouvám se , že odepisuji pozdě. S celozrnnými , špaldovými moukami nemám moc dobré zkušenosti. Koláče se mi z nich nikdy nevyvedly. Preferuji zdravý styl , ale jsem, ve stádiu kdy bych měla hlavně přibrat podle paní doktorky tak hledám recepty , abych si sladké mohla dát bez výčitek

     

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

 
%d bloggers like this: