Knihy; časopisy

Opravdu zdravá kuchařka

Na našem knižním trhu celoročně vychází nepřeberné množství knih o výživě. Ať už se jedná o pravidla zdravého stravování, diety nebo kuchařky, výběr je opravdu veliký. Ne všechny nové knihy ale stojí za naši pozornost. Letos, stejně tak jako jiné roky, jsem zařadila do své knihovny spousty knižních novinek. Poslední knihou do mé sbírky byla kuchařka, která mě absolutně nadchla a okamžitě patří do kategorie mých nej kuchařek. Proto jsme se rozhodla Vám o ní napsat. 

I když víme, jaké potraviny máme konzumovat, největší problém je vždy praxe. Nesklouznout do stereotypu používání pouze malého výběru oblíbených potravin, ale udržovat si rozmanitost a pestrost jídelníčku. Denně musíme vymýšlet, co si uvaříme a to někdy vyžaduje pořádné úsilí. Je také těžké zařazovat nové potraviny, uvařit je tak, abychom si pochutnali a staly se pravidelnou součástí našeho jídelníčku. Kde hledat inspiraci?

Hlavní složkou naší stravy by měly tvořit obiloviny. Se začátkem zdravého vaření opouštíme knedlíky, hranolky aj. a nahradíme je trojkombinací rýže, těstovin a brambor. Nejzdravější je ale konzumace celých, neopracovaných zrn. Brambory jsou zelenina, těstoviny zpracovaná mouka, takže jediná rýže zastupuje obilná zrna. My ji však většinou konzumuje v bílé formě, tedy zbavenou obalových vrstev, které obsahují vlákninu, minerály a kvalitní tuky. Takže ani v této formě není rýže to pravé. Je tedy potřeba, rozhlédnout se po dalších možnostech. Kuchařka „Víme, co jíme“ je především zaměřená právě na obiloviny a nabízím nám spoustu chutných receptů s jáhly, pohankou, kamutem, polentou, ovsem, rýží, bulgurem… Kromě toho nechybí recept na výrobu domácího obilného či mandlového mléka, ghí, nebo kvašení zeleniny. V knize také najdete kapitolu, která se věnuje odlišnosti stravy v jednotlivých ročních obdobích.

ll
Autorka Lenka Žák si zaslouží velké díky. Mnoho kuchařek se jako zdravé jen tváří, ale tato kuchařka opravdu zdravou je. Pokud se chcete dozvědět více informací o autorce, nebo o kurzech zdravého vaření, které pořádá, podívejte se na tyto stránky → www.biolenka.cz

Nebojte se v knihkupectví strávit delší čas a pořádně si knihou prolistovat. Po chvíli zjistíte, zda je to kniha pro Vás, nebo ne. Po večerech si v ní s nadšením listuji a přemýšlím, co dřív uvařit. Doufám, že i Vám se bude kniha líbit, přinese Vám do kuchyně nové zážitky a pochutnáte si stejně jako já. 

Napsat komentář