RSS

Cizrnový hummus

29 bře

Možná tento pokrm nemá dvakrát lákavý název, ale skrývá se za ním výborná cizrnová omáčka, dip, nebo pomazánka. Receptů na hummus najdete na internetu spousty. Tento recept obsahuje všechny originální suroviny, avšak trochu se liší od své tradiční přípravy. Je vymyšlen tak, aby jeho příprava zabrala co nejméně času a zároveň cizrnový hummus nepřišel o svou charakteristickou chuť.

Suroviny:   / 4 – 6 porcí

  • 250g vařené cizrny (nebo konzervované cizrny ve slaném nálevu)
  • 2 – 3 vrchovaté čajové lžičky sezamové pasty tahini
  • citronová šťáva
  • stroužek česneku
  • voda

Příprava:

Z konzervované cizrny / délka přípravy 10 minut

Cizrnu i s nálevem dáme do kastrůlku ohřát. Jakmile přijde do varu, ihned ji odstavíme z tepla. Než se cizrna ohřeje, do menší misky vymačkáme trochu citronové šťávy, přidáme utřený česnek a sezamovou pastu. Poté přidáme horkou cizrnu s malým množstvím nálevu a vše rozmixujeme. Posléze si můžeme přidávat zbytek nálevu, až dosáhneme požadované hustoty. Na omáčku se hodí řidší, jako dip či pomazánka je lepší hustší.

Ze sušené cizrny / délka přípravy 1,5 hodiny

  • 250g vařené cizrny odpovídá přibližně 100g cizrny sušené

Příprava je stejná jako předchozí, s tím rozdílem, že si musíme nejprve uvařit cizrnu. Cizrnu namočíme přes noc do vody (můžeme přidat kousek mořské řasy). Před vařením vodu vylijeme, cizrnu propláchneme a na vaření použijeme vodu čistou. Cizrna se vaří 1 hodinu, do vody přidáme bylinky, které mají proti nadýmavé účinky, a zlepšují tak stravitelnost luštěnin. Může to být kmín, majoránka, oregáno aj. Sůl přidáváme přibližně 15 minut před koncem varu, né dříve. Během vaření sundaváme pěnu, která se tvoří na hladině.

Rady a tipy:

  • Konzervovanou cizrnu použijte v případě, že: nemáte čas vařit sušenou cizrnu, chcete rychle uvařit zdravé jídlo, nebo pokud míváte po luštěninách problém s nadýmáním.
  • Do základních surovin hummusu můžete pro obměnu přidávat libovolné koření, či zeleninu. Hranice jsou jen ve vaší mysli.
  • Jelikož se luštěniny konzumují v kombinaci s obilovinami, aby jejich bílkovina byla kompletní, můžete si do cizrnového dipu namáčet celozrnné krekry.
  • Já osobně hummus nejraději konzumuji jako omáčku s rýžovo-mrkvovými placičkami. Pokud byste je chtěli zkusit, počkejte si do příštího týdne, napíšu vám recept.

Zkuste také cizrnovou pomazánku.

Reklamy
 

Vlastnosti: , , , ,

3 responses to “Cizrnový hummus

  1. chroustiik

    19/04/2012 at 13:38

    Dobrý den, zkoušela jste prosím hummus připravovat i ze sušené stejnojmenné suroviny (mám z Countrylife)? Ptám se spíš kvůli Vaší zkušenosti, návod je na obalu. Děkuji.

     
  2. Ing. Karla Maradová

    08/03/2013 at 22:18

    Dobrý den, když se mi nechce vařit cizrna, tak jsem objevila sušenou cizrnu „cizrnku“ a ta se rovnou umíchá dle návodu nä obale, koupí se ve zdravé výživě. Zrovna dnes jsem měla na večeři a je dobrá.

     

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

 
%d bloggers like this: