RSS

Chléb z celozrnného šrotu je výbornou volbou

07 bře

Hledáte chléb s nejvyšším obsahem vlákniny? Pak je chléb z celozrnného obilného šrotu tou nejlepší volbou. Zatím co běžný čerstvý chléb (i celozrnný) obsahuje přibližně 1 – 2g vlákniny v jednom plátku, chléb z celozrnného šrotu má ve stejném množství 5 -8g vlákniny.

Celozrnné obiloviny jsou hlavním zdrojem vlákniny v naší stravě. Musíte si ale správně vybrat. I když si koupíte celozrnný čerstvý chléb, nikdy nemá tolik vlákniny jako chléb z obilného šrotu. Obilný šrot jsou hrubě namletá celá zrna různých obilovin. Obsahuje mnoho prospěšných mikroživin, jako jsou vitaminy a minerální látky a je také  zdrojem prospěšných tuků.

Jak chléb vhodně zařadit do jídelníčku?

  • Se zařazováním chlebů z obilného šrotu začínejte pomalu. Kdybyste naráz zaměnili všechno pečivo jen za tento chléb, nárazově zvýšíte i podíl vlákniny ve stravě a to by mohlo vyvolat střevní potíže. Vláknina se musí zvyšovat postupně.
  • Po ránu může být pro někoho tento chléb těžký. I kdyby tomu tak ale nebylo, ráno si můžete dopřát kousek čerstvého celozrnného pečiva.
  • Chléb z obilného celozrnného šrotu volte k dopolední či odpolední svačině nebo k večeři. Oproti čerstvému pečivu má také nižší glykemický index a proto je dvojnásob vhodný právě v odpolední části dne a večer.
  • Začněte nejdříve s jedním plátkem denně, po týdnu můžete zvýšit na dva a v případě potřeby i více.

Důležité upozornění → jakmile otevřete balení chleba, posléze už ho skladujte v chladničce. Pokud byste ho nechali při pokojové teplotě, a to zejména v létě, mohl by vám zplesnivět. V lednici ale vydrží otevřený 5 – 7 dní.

Kde se dá chléb z celozrnného šrotu sehnat?

Téměř všude →

         Tesco                                     Peny                                DM drogerie                        Billa

         Mestemacher                           Aerzener                           Alnatura                                delba

                   

        

         Billa                               Interspar, Albert

         delba                               SparVital                                  Penam Fit den

           

BonaVita

Reklamy
 

Vlastnosti: , , , , , ,

15 responses to “Chléb z celozrnného šrotu je výbornou volbou

  1. Šárka

    08/03/2012 at 16:09

    Já už ho měla mnohokrát a nakonec zplesnivěl(protože je vlhký) a skončil v koši.Mi na něm vadí, že se v ruce zlomí,protože je tenky.Tak jsem to vzdala a peču si žitný chlebík z kvásku doma.Nemá sice tolik vlákniny ale nemusím se bát že semi rozdrobí v ruce :-))

     
    • Jana Škramlíková, DiS.

      08/03/2012 at 16:37

      Máte pravdu, některý se opravdu láme, ale jsou i takové druhy, které drží. Kváskový chléb sice jak říkáte nemá tolik vlákniny, za to je tím nejdzdravějším a oceňuji Vaši snahu si ho doma péct.

       
  2. chroustiik

    09/03/2012 at 01:33

    Dobrý den, děkuji za zajímavý článek. Jak napsala paní Šárka, i mně vadí to vlhnutí balených chlebů. Navíc mne po snědení tohoto druhu chleba šimrá až pálí na patře, takže raději volím celozrnné pečivo.
    Pěkný den, Lenka

     
    • Jana Škramlíková, DiS.

      09/03/2012 at 07:18

      Jelikož se zrno jen hrubě pomele a nevysušuje se jako mouka, obsahuje chléb přirozenou vlhkost z obilného zrna. Jak píšete o tom pálení na patře, nemáte náhodou alergii na ořechy nebo semínka?

       
      • chroustiik

        13/04/2012 at 15:51

        Dobrý den, o alergii na oříšky ani semínka nevím, jejich konzumace mi nikdy nic nedělala… tak nevím…

         
      • chroustiik

        13/04/2012 at 15:53

        to je zajímavé… nikdy jsem reakci na oříšky nebo semínka samotná nepozorovala… tak nevím, čím to je…

         
  3. Michal N

    31/03/2012 at 01:41

    Tohle je super stránka :). Musím teda říct, že pokud jde o pečivo, tak na to kašlu, protože ty „dietní“ chleby mi zkrátka nechutnají, ať jsou to různé šroty, knäckbroty, knupsi a jiné hnusy. Není to dobré. Mimo to ty vlhké chleby často plesnivý, což určitě uznáte i vy, že je horší než nějaká kalorie, či GI navíc.

    Těším se na další recepty, zatím jsou určitě super dietní, ale až na jednu výjimku ze surovin, které mi fakt nejedou. Něco pro chlapa, maso, tam nemáte? :)

     
    • Jana Škramlíková, DiS.

      02/04/2012 at 08:58

      Dobrý den, Vy jste to napsal tak hezky, že ani nevím, jestli je to pochvala, nebo výtka =D
      Co se týče chlebů, pokud tedy jíte pouze čertsvý chléb, vybírejte si ten z přírodního kvásku. Poznáte ho lehce, neobsahuje droždí. Bývá to ten nejobyčejněji zabalený chléb, který má toto složení: mouka, voda, sůl, kmín. Takové ty chleby v krásných obalech, které vypadají velmi zdravě, bohužel jen tak vypadají.
      A v otázce masa. Máte pravdu, pracuji málo s masem, jsem vegan. Jelikož živočišné bílkoviny jsou zodpovědné (samozřejmě i s jinými faktory, jako je životní prostředí, stress, kouření atd.) za civilizační onemocnění dnešní doby, jako jsou cukrovka, srdečně cévní onemocnění a rakovina. Ale poradím Vám. Já vymýšlím recepty tak, že vezmu běžné jídlo a snažím se vyměnit nevhodné suroviny za zdravější. Třeba zrovna výměna masa za tofu aj. A stejně tak Vy zase můžete zpátky vyměnit tofu za maso a jinak celý recept zachovat. Třeba: Těstoviny s tofu, brkolicí a kukuřicí si dáte s kuřecí masem místo tofu. Nebo Sojovou salsu si dáte s mletým hovězím, namísto masa sojového ;)
      Příjemný den, Jana

       
  4. Alena Mrchlová

    12/07/2012 at 21:56

    Ráda bych si v domácí pekárně upekla šrotový chléb. Můžete mi poradit nějaký recept? Děkuji

     
    • Jana Škramlíková, DiS.

      17/07/2012 at 08:17

      Dobrý den, zkušenost s pečením šrotového chlebíku zatím nemám.V první řadě je ale třeba sehnat si obilný šrot, což je obtížné. Nebo si koupit mlýnek na mouku a sama si zrna hrubě namlít. Pak už by měl být postup stejný jako při pečení běžného chleba. Do těsta bych ještě přidala slunečnicová nebo dýňová semínka. Pokud chléb ze šrotu zkusíte upéct, dejte vědět jak to dopadlo, nejste první, kdo se mě na to ptá, tak ať Vaši doufám povedenou zkušenost mohu poslat dál. Příjemný den.

       
  5. Káča

    23/03/2013 at 18:08

    Dobrý den, náhodou jsem narazila na Vaší stránku a chci se zeptat jaký podíl obilného šrotu v tom chlebu musí být, aby se jednalo o celozrnný chléb? Často si kupuji chléb žitnýhealthy living z tesca, ale i chleby, které tu máte vystavené. Nikdy jsem nekoukala na složení, protože tyto chleby považuji za kvalitní a zjistila jsem, že zrovna u tohoto zmiňovaného je tam žitný celozrnný šrot (56,6%), lněná semínka (5,1%), jedlá sůl jodidovaná, droždí. Tak se chci poradit jak tyto chleby vybírat v závislosti na tom složení a jaké výrobky jsou na trhu k dostání při bezlepkové dietě? U celozrnného pečiva se řídím tím, aby tam bylo zastoupení 80% celozrnné mouky jak je to tedy i těchto chlebů? A co se týká toho plesnivění chleba do ledničky nedávám a snad se mi nestalo, že by zplesnivěl, ale je asi něco špatně když říkáte, že by v ledničce měl být :-) Děkuji moc za odpověďi

     
    • Jana Škramlíková, DiS.

      25/03/2013 at 10:04

      Dobrý den, většinou tyto chleby vyhovují, někdy mají pouze 35% celozrnného šrotu, ale další složkou je celozrnná mouka a pak většinou nějaká semínka atd. V tabulce energetických hodnot se dívejte na obsah vlákniny, ta by se měla pohybovat kolem 9g ve 100g. Jinak s tím plesnivěním záleží na tom, jaká je teplota v domácnosti, jaká je vlhkost v vzduchu a také, jak dlouho je chleba otevřený, než se spotřebuje. Spoustě mých klientů i mě už se opravdu stalo, že chléb začal plesnivět.

       
  6. Zdeněk

    06/06/2016 at 08:52

     

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

 
%d bloggers like this: