Recepty · Sladká jídla; dezerty

Pohankové lívance s ovocným tvarohem

Nemusíte jíst stále jen snídaňové cereálie nebo pečivo. Je čas na změnu. Pokud si ale netroufáte vrhnout se do pečení koláče nebo třeba celozrnného bábovky, zkuste tuhle výbornou a hlavně také rychlou a jednoduchou snídani.

Suroviny:    / 1 – 2 porce

Těsto →

  • 60g celozrnné pohankové mouky
  • 150 ml mléka
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 1 polévkové lžíce oleje

Náplň

  • měkký polotučný tvaroh 250g
  • džem (dle vlastního výběru)

Příprava:  / doba přípravy 15 min.

Všechny suroviny na těsto (kromě oleje) smícháme a necháme při pokojové teplotě přibližně 1 hodinu odležet (není podmínkou). Na pánev s nepřilnavým povrchem kápneme trochu oleje a rozetřeme ho ubrouskem po celé ploše pánve. Těsto zamícháme a poté malou naběračkou vléváme na pánev a tvoříme lívance. Množství těsta vyjde na 8 – 9 ks lívanečků. Smažíme je přibližně 2 minuty z každé strany. Po vyjmutí z pánve potřeme lívance vrstvou džemu a na něj rozetřeme tvaroh. Místo džemu lze také lívance potřít nejprve tvarohem tvaroh, na který položíme kousky čerstvého ovoce. 

Dobrou chuť

8 komentářů: „Pohankové lívance s ovocným tvarohem

  1. Tak palačinky s tvarohem přímo zbožňuju.Dělávám si je o víkendu na snídani pro sebe a pro vnoučka.Já si do tvarohu přidávám sušený sójový nápoj s příchutí vanilky ,malému kapku javorového sirupu a sobě kapičku roztoku ze stévie.:-))

  2. Opět skvělý recept na snídani, díky. Vyzkoušela jsem i variantu se špaldovou moukou a lívance jsem potřela bílým jogurtem smíchaným s tahini (to je kombinace, která mi moc chutná). Je pravda, že je to trošku náročnější na konzumaci (na teplých lívancích je jogurt skoro tekutý), ale výsledek je nadmíru uspokojující:-).
    A ještě bych se chtěla zeptat na vaření pohanky. V prodejně U Slavíka visí na stěně návod na úpravu pohanky, kde se píše, že pohanka se vařit nemusí, že stačí spařit a nechat odstát. Jaký je váš názor?

    1. Děkuji. S pohankou je to tak, že já radím ji vařit 3 minuty a pak nechat odstát, ale jelikož jde o tak krátký čas, je možné ji jenom spařit a nechat dojít. S tahini jste mě inspirovala, já si smíchám kakaovou dobrou vlákninu s jogurtem a na vrch nakapu tahini, je to moc dobré. Jinak do konce týdne bude na stránkách nový recept na velmi zdravou sladkou snídani či svačinku z vařeného ovsa, určitě doporučuji udělat. Recept se může zdát obyčejný, ale je výborný ;)

      1. Tak jsem včera zakoupila balíček bezpluchého ovsa a těším se na Váš další recept

      2. Koukám, že jste o krok na před ;) Tak ještě prozradím, že budete potřebovat jedno větší jablko, sekané mandle a mořskou řasu Kombu (laminaria japonica – ta ale není nepostradatelná, já to poprvé také vařila bez ní. Tak, teď už budete vyzbrojená a v pátek to všechno můžete smíchat až vznikne ta slibovaná dobrota.

  3. Dneska jsem „vyráběla“ lívance z celozrnné pohankové mouky a už nikdy jiné:-))) Krásně voněly a ještě lépe chutnaly. Dala jsem na ně bílý jogurt s nadrobno nakrájenou hruškou a byla to mňamka.

    1. Tak to moc ráda slyším :-)) Jeden klient zkoušel dát půl mouky pohankové a půl mouky špaldové, obě jsou vhodné na sladké pečení, tak to můžete příště také vyzkoušet. Já sama se na to teprve chystám. Možná díky špaldové mouce budou jemnější.

Napsat komentář