RSS

Sojová salsa se žampiony a čerstvou bazalkou

02 úno

Zkoušeli jste doma připravovat sojové maso, ale nebylo to ono? Pak jste možná neměli ten správný recept. Sojové maso samo o sobě nemá žádnou chuť. Snadno ale pojímá chutě koření či ostatních potravin, proto jej musíte vhodně zkombinovat.

Sojové maso, na rozdíl od běžného masa, neobsahuje živočišný tuk, tedy ani nasycené mastné kyseliny a cholesterol. Také obsahuje značné množství vlákniny. Je vhodnou volbo pro vyrovnání poměru mezi množstvím živočišných a rostlinných bílkovin ve vašem jídelníčku.

Suroviny:  / 3 – 4 porce

  • rajčatové pyré bez cukru 690g (Allnatura)
  • 2 středně velké cibule
  • čerstvé žampiony 250g
  • sojové maso 100g (v suchém stavu)
  • rostlinný olej vhodný pro tepelnou úpravu (řepkový, olivový…)
  • solčanka
  • 4 barevný pepř (jemně mletý)
  • čerstvé lístky bazalky

Příprava: / doba přípravy 30 minut

Jako první si dáme vařit vodu na sojové maso, do které přidáme lžičku solčanky. Sojové maso vložíme do vroucí vody a vaříme 15 minut. Během toho si nakrájíme cibuli na menší kousky a žampiony na čtvrtiny. Oboje dohromady pak vložíme do větší pánve s nepřilnavým povrchem, podlijeme slabě olejem, posypeme solčankou, mletým čtyřbarevným pepřem a zlehka smažíme přibližně 8 – 10 minut. Sojové maso po uvaření slijeme přes cedník, vymačkáme z něj přebytečnou vodu a poté rozkrájíme nožem na drobné kousíčky (případně ho můžeme projet mlýnkem na maso). Sojové maso přidáme do pánve ke směsi cibule a žampionů, chvíli smažíme a poté zalijeme rajčatovým pyré. Necháme 5 minut povařit a na závěr přidáme na jemno nakrájené lístky bazalky. Podáváme s těstovinami (špagety, penne, farfale…)

Rady a Tipy:

  • Omáčka je vhodná také na lazaně (lasagne), v to případě bych ale radila nakrájet žampiony na malé kousky aby se plátky lazaní dobře pokládaly.
  • Na vrch hotového pokrmu můžete nasypat malé množství nízkotučného tvrdého sýru.
  • Pokud vaříte jen sami pro sebe, rozdělte si porce do krabiček a vezměte s sebou do práce. Dva další dny se tak nemusíte starat o přípravu oběda a ušetřený čas můžete využít třeba na zábavu.
Reklamy
 

Vlastnosti: , , , ,

3 responses to “Sojová salsa se žampiony a čerstvou bazalkou

  1. Hana Merklová

    16/03/2012 at 15:52

    Dnes jsem zkusila uvařit i tento pokrm a musím říct,že mi chutnal.Čekám dneska děti (jsou již dospělé),tak čekám jestli jim to bude chutnat-nejsou totiž moc na zdravou výživu :-( .S pozdravem Hanka

     
    • Jana Škramlíková, DiS.

      16/03/2012 at 20:10

      Možná konečně zjistí, že jíst zdravě, muže znamenat i jíst chutně a že na té zdravé stravě přeci jen něco bude ;)

       
  2. Jana

    21/10/2012 at 12:44

    Já si včera vůbec nestihla nakoupit, tak jsem večer mrkla na Vaše stránky, jestli tu nenajdu nějakou inspiraci…..a našla. Sice žampiony byly mražené,ale myslím, že to nevadilo. Je to příjemná změna oproti naší oblíbené omáčce s tuňákem. Takže díky za tip, jídlo bylo výborný. J.

     

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

 
%d bloggers like this: