RSS

Špenátová bramborová kaše s uzeným tofu

17 led

I maličkost může znamenat velkou změnu. Tak je to i v případě obměny běžné bramborové kaše obohacením o špenát. Nejen, že výborně chutná, ale na talíři také velmi dobře vypadá a ve spojení s tofu je to výborný pokrm, ke kterému se určitě budete rádi vracet.

Suroviny:  / 2 porce

  • 3 velké brambory
  • 1/2 balení mražených špenátových listů Bonduelle (225g)
  • 4 lžičky sušeného sojového nápoje Zajíc
  • 150 ml horké vody
  • solčanka
  • sůl
  • 1 balení uzeného tofu (200g)

Příprava:

Pár hodin před přípravou si vyndáme z mrazáku špenát a necháme při pokojové teplotě pomalu přirozeně rozmrznout. Brambory oškrábeme, důkladně promyjeme, nakrájíme na menší kousky a dáme vařit do slané vody. Mezitím si připravíme špenát a sojové mléko. Špenát vyndáme z obalu, vložíme na suchou pánev s nepřilnavým povrchem, posypeme solčankou a podusíme, dokud se ze špenátu nevypaří voda. Do menšího hrnečku nasypeme sušený nápoj, zalijeme vodou a dobře rozmícháme (sušený nápoj může dělat hrudky, proto je lepší nalít do hrnku jen poloviční množství vody, rozmíchat na kašičku a poté teprve dolít zbytek vody). Uvařené brambory slijeme, rozšťoucháme, přidáme mléčný nápoj a vyšleháme jemnou kaši. Poté do ní přidáme špenátové listy a dobře zamícháme, ale nešleháme. Uzené tofu rozkrojíme podélně na dva plátky, pánev potřeme trochou oleje a tofu bez jakýchkoliv úprav zlehka osmahneme na mírném ohni.

Rady tipy:

  • Místo bramborové kaše můžete zvolit šťouchané brambory.
  • Kaši si nejlépe vychutnáte ihned po uvaření, proto si ji udělejte raději v den volna, kdy nejste nuceni si vařené jídlo nosit například do práce a tam ho ohřívat.
  • Místo Zajíce je samozřejmě možné použít i běžné mléko. Ale → pokud mléko běžně nekonzumujete, zbytečně byste kupovali celé balení mléka, které nevyužijete, navíc sušený nápoj máte kdykoliv k dispozici a v kuchyni pro něj najdete mnoho jiných využití. Doporučuji koupit zajíce Plus (modrý obal).
  • Pro změnu můžete příště zaměnit tofu za plátek lososa, či jinou rybku.
  • Oběd je vhodný pro vegetariány a vegany.
Advertisements
 

Vlastnosti: , , , , , , , ,

4 responses to “Špenátová bramborová kaše s uzeným tofu

  1. Jana

    19/01/2012 at 12:40

    Dobrý den,dneska jsem udělala Vaší „zelenou“ kaši s treskou a můj malý 20měs. syn,který jídlu moc nedá,seděl v židličce,čekal,jesli mu ještě dám a říkal : ňam ňam.. myslím,že to hovoří za vše,takže posíláme moc pozdravů a veliké díííky!! Hezký den,Jana

     
    • Jana Škramlíková, DiS.

      19/01/2012 at 14:40

      Jééé, to je super. Děkuji za komentář, udělal mi radost a jsem moc ráda, že kaše měla úspěch, také ji mám velmi ráda. Vám také příjemný den.

       
  2. Miroslav Sázovský

    23/01/2012 at 00:10

    Ahoj Jani, Někdy bych potřeboval ve tvých receptech krátkou informaci s dobou přípravy. Zítra si zajdu nakoupit špenát. Mám ho rád s kuřecím masem a zalitý smetanou, ale to mi asi v mém jídelníčku neschválíš… :-)

     
    • Jana Škramlíková, DiS.

      23/01/2012 at 08:35

      Ahoj Míro, dobře, budu uvádět dobu přípravy ;) A s tím špenátem se smetanou, když se bude jednat o 12% smetanu a nebudeš to s ní přehánět, není to zas takový stravovací průšvih. Jinak by jsi také mohl zaměnit smetanu za tofunézu, a rázem tak vyměníš živočišný tuk za zdravější rostlinný ;)

       

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

 
%d bloggers like this: