Recepty · Saláty; dresinky

Bramborový salát s tofunézou

Vánoce se rychle blíží a už příští týden se ve většině našich kuchyní bude připravovat bramborový salát. Jak to udělat, aby z této pochoutky nebyla kalorická bomba?

Tofunéza

Nejkaloričtější surovinou při výrobě bramborového salátu je majonéza, proto si ušetříte velké množství zbytečně přijaté energie, pokud ji nahradíte tofunézou.
O tofunéze jsem již napsala článek, který srovnává tofunézu s klasickou majonézou a zároveň popisuje výhody samotné tofunézy. Přečíst si jej můžete zde.

A jaký je tedy recept na odlehčený bramborový salát?

Je to jednoduché, každá rodina má ten svůj. Není důvod, zcela se vzdát svého oblíbeného bramborového salátu připravovaného podle rodinné receptury. Jen pár surovin je třeba změnit →

  • Vyměňte majonézu za tofunézu. Pokud necháte salát uležet, nepoznáte rozdíl.
  • Poté se podívejte do receptu, co dále zvyšuje energetickou hodnotu salátu. Zpravidla to bývá salám a velké množství vajec. Proto salám vybírejte s vysokým podílem masa a nízkým obsahem tuku a přídatných látek. Zároveň to nepřehánějte s množstvím vajec.
  • Zkuste si odebrat část salátu, do které nezamícháte žádný salám. Smíchejte s tofunézou a nechte uležet. Možná zjistíte, že vám ve výsledku salám v salátu vůbec neschází.
  • Kdo se zdravé výživě věnuje více, určitě už někdy slyšel o náhradě brambor za polentu. Určitě to stojí za vyzkoušení.
  • Salátu nedělejte zbytečně velké množství, jak se říká „všeho s mírou“.

Poznámka k tofunéze: Jelikož je teď před Vánocemi po ní velká poptávka, může být celkem rychle vyprodaná. Mnohé obchůdky se zdravou výživou ale nabízí tofunézu na objednání, proto neotálejte a sežeňte si ji co nejdříve.

Kdyby se vám přeci jen nepovedlo tofunézu sehnat, můžete si ji zkusit doma vyrobit podle receptu,který pro zveřejnění poskytla majitelka Bio restaurace Zahrada v Teplicích, Lucie Tomášková →

Domácí tofunéza

Kostku bílého tofu (natural) vložíme na minutku do vroucí vody.Vyndáme, rozmačkáme a dáme do mixéru. Přidáme šalotku 1-2 podle velikosti a chuti. Nakládanou okurku (sterilovanou), lžíci ume octa, sůl podle chuti, sójovou smetanu pro zjemnění textury a vodu podle požadované konzistence. Rozmixujeme a můžeme ještě kápnout pár kapek citrónové šťávy. Jedna z mých oblíbených variat a můj vlastní recept. Také pro salátovou tofunézu přidávám dijónskou horčici, cca polévkovou lžíci zarovnanou, pro pikantnější chuť.

 

6 komentářů: „Bramborový salát s tofunézou

  1. zrovna včera jsem tak přemítala, jak to s tím salátem udělám a tofunéza byla jedna z variant, takže díky za recept, dám vědět, jak to dopadlo

  2. Zpráva z bojiště: salát s tofunézou je naprosto bezchybný!!! Připravila jsem ho den dopředu a fakt žádný rozdíl.Chutnali ho i ostatní u stolu (vesměs zavilí odpůrci tofu a podobných věcí) a museli uznat, že salát je výtečný – někteří si dokonce i přidali a tím mi udělali velkou radost.

    1. A proto se nebojím nikde říct, že salát s tofunézou je opravdu výborný a kdyby někdo nevěděl, že je v něm místo majonézy tofunéza, nic by nepoznal. A jak koukám, praxe to stále potvrzuje ;)

  3. Dobrý den,

    děkuju za recept na vlasní tofunézu, tedy z tofu. Jeden čas jsem kupovala sojanézu od Kalmy, ale nelíbí se mi její složení. Takže díky, jsem nadšena.

Zanechat odpověď na Hanka Zrušit odpověď na komentář