RSS

Sezónní ovoce a zelenina – PODZIM, ZIMA

29 lis

Jaké druhy ovoce a zeleniny si vybírat na podzim a v zimě?

Možná vás nejprve napadne, proč se takovou otázkou vůbec zabývat? Protože pokud si budete vybírat takové druhy zeleniny, které se v tu danou dobu sklízí, nebo mohou být uskladněné a zároveň pochází z naší země, můžete z nich čerpat mnoho zdraví prospěšných látek. Pokud si ale v zimě koupíte například salátovou okurku, nebo rajče ze Španělska, které byste u nás touto dobou na zahrádce asi těžko hledali, nečekejte od nich žádné zázraky.

Například takový ledový salátje vhodný především v létě, jelikož napomáhá k ochlazení těla, pokud ho tedy konzumujete v zimě, nedivte se, když se nebudete moci zahřát. V době jeho sklizně si můžete koupit salát, který byl vypěstovaný v naší zemi a  nemusel  tak absolvovat zdlouhavou cestu z jiné části světa, což se ve výsledku odráží nejen na kvalitě, ale také jeho ceně (v zimě stojí 50,- Kč a v létě 10,- Kč).

Pro více informací, proč je při výběru ovoce a zeleniny vhodné respektovat roční období si přečtěte tento článek: Sezónní ovoce a zelenina – JARO

Zelenina a ovoce, které můžeme konzumovat celoročně:
(jedná se o zeleninu a ovoce, které se dá mimo období sklizně skladovat, a proto je k dostání po celý rok)

  • brambory
  • celer (bulva)
  • cibule
  • česnek
  • mrkev
  • pórek
  • řepa červená
  • řeřicha
  • zelí bílé a červené
  • Jablka

Zelenina a ovoce, které přísluší podzimu a zimě (podle doby sklizně, uskladnění):

Začátek podzimu (září, říjen)

  • brambory
  • brokolice
  • celer
  • cibule
  • cuketa
  • česnek
  • čekanka
  • červená řepa
  • dýně
  • fenykl
  • kapusta hlávková
  • kapusta růžičková
  • kedlubna
  • květák
  • lilek
  • mrkev
  • okurka
  • paprika
  • pastinák
  • petržel
  • pórek
  • rajče
  • ředkev bílá
  • ředkvička
  • řeřicha
  • salát hlávkový
  • salát ledový
  • špenát
  • tykev
  • zelí bílé, červené
  • broskve
  • brusinky
  • hrušky
  • jablka
  • jahody
  • kdoule
  • ostružiny
  • maliny
  • mirabelky
  • hroznové víno
  • slívy
  • švestky

Konec podzimu / začátek zimy (listopad, prosinec)

  • celer
  • cibule
  • česnek
  • čekanka
  • černý kořen
  • červená řepa
  • kapusta hlávková
  • kapusta růžičková
  • mrkev
  • pastinák
  • petržel
  • pórek
  • ředkev bílá
  • řeřicha
  • špenát
  • zelí bílé, červené
  • hrušky
  • jablka

Zima (prosinec, leden, únor)

  • celer
  • cibule
  • česnek
  • černý kořen
  • červená řepa
  • kapusta růžičková
  • mrkev
  • pastinák
  • petržel
  • pórek
  • ředkev bílá
  • ředkev černá
  • tuřín
  • zelí bílé a červené
  • jablka

Od začátku podzimu až k zimě samotné se výběr zeleniny a hlavně ovoce zmenšuje, i tak je ale stále z čeho vybírat. Během zimy je k dispozici především zelenina uskladněná. Bohužel budete mít při nákupech v obchodě problém, najít plodiny, které by pocházeli z naší zemědělské produkce. I tak si ale všímejte etiket a dejte takovým druhům ovoce či zeleniny přednost.

Kromě výběru správných druhů ovoce a zeleniny, se v jednotlivých ročních období také liší forma, v jaké by měli být konzumovány. Jaká jsou specifika přípravy ovoce a zeleniny na podzim a v zimě se dozvíte v příštím článku.

Reklamy
 

Vlastnosti: , , , , ,

5 responses to “Sezónní ovoce a zelenina – PODZIM, ZIMA

  1. Carrie

    19/11/2012 at 13:36

    Jak je to u pomerančů, mandarinek, banánů a ananasu? :)

     
    • Jana Škramlíková, DiS.

      19/11/2012 at 20:15

      To jsou exotické plody, je vhodné je jíst v létě, jelikož mají ochlazující vliv na tělo, takže v zimě moc vhodné nejdou, jako zdroj vitaminu C je v zimě vhodnější mléčně kvašená zelenina ;-)

       

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

 
%d bloggers like this: