RSS

Rychlá ovesná kaše

03 lis

Stává se vám, že jste si nestihli připravit do práce svačinu? Nevadí, v tomto receptu použiji dvě suroviny, které mohou být součástí vašeho pracovního stolu, skříňky nebo kuchyňky a vždy vám poslouží jako výborná, energeticky bohatá svačinka v případě nouze i mimo ní.

Suroviny:

  • 60 g jemných ovesných vloček (4 vrchovaté polévkové lžíce)
  • 10 g sojového nápoje ZAJÍC plus (2 vrchovaté čajové lžičky)
  • Horká voda

Příprava:

Do malé misky či hrnku nasypeme ovesné vločky a sojový nápoj. Poté zalíváme za stálého míchání horkou vodou, až vznikne kaše (vločky ještě i po zalití a zamíchání do sebe vsakují vodu, proto je lepší kaši udělat řidší a nechat tři minutky dojít, poté krásně zhoustne).

Tipy a rady:

  • Vše o nápojích ZAJÍC se dozvíte ZDE.
  • Sušený nápoj ZAJÍC můžete použít v jakékoliv variantě. Bezvadně poslouží i jako náhrady smetany do kávy.
  • Použít můžete ale i klasické tekuté sojové, obilné nebo rýžové mléko.
  • Do kaše můžete přidat i ovoce, třeba rozmačkaný banán dodá kaši příjemnou vůni a vynikající chuť.
  • Ovesné vločky pro přímou konzumaci kupujte zásadně jemné, ostatní jsou totiž tvrdé a vyžadují mnohem delší tepelnou úpravu (takové se hodí spíše do polévek a jiných pokrmů). Výborné vločky vyrábí firma Emco, oboje jsou jemné a jedny ještě s přídavkem vlákniny.
  • V zimním období vaše tělo uvítá teplou ovesnou kaší víc jak studený jogurt.
  • Kaše je vhodnou snídaní i svačinou.

 

Reklamy
 

Vlastnosti: , , , ,

8 responses to “Rychlá ovesná kaše

  1. Pepa

    09/04/2012 at 18:55

    Dobrý den, dnes se koupit celá řada instantních obilných nebo ovocných kaší. Zajímal by mě Váš názor na tyto kaše – Nomina (ta bude asi nejkvalitnější), dále Emco kaše, Bona Vita, Marks & Spencer… Do jaké míry už tyto kaše nejsou vhodné pro zdravý životní styl, hubnutí, racionální výživu…? Obsahují příliš mnoho chemie (samo od sebe to asi nenabyde), druhotných sacharidů apod., nebo se s nimi dá ve zdravém jídelníčku počítat? Díky za odpověď.

     
    • Jana Škramlíková, DiS.

      11/04/2012 at 15:37

      Dobrý den, děkuji za pěkný dotaz. Nejkvalitnější jsou kaše Nomina, ať už jáhlová, pohanková, kukuřičná atd. Po nich následuje kaše vyrobená doma z ovesných vloček (případně vloček pohankových a dalších). Její složení je totiž 100% vloček, mléko, případně ještě ovoce. Ostatní instantní kaše jako Emco, Bona Vita… obashují jen přibližně 50% vloček, zbytek tvoří bramborový škrob, místo ovoce mají aroma a prázdný cukr. Mnohdy také obsahují konzervační látku. Takže bych je pro zdravou výživu nedoporučila.

       
  2. Jana

    14/09/2012 at 08:22

    Dobrý den Jano, zkusila jsem kaši od Bona Vity, byla dobrá, ale také jsem přemýšlela,zda je to ono.Takže jsem dodělala krabici a nakoupila jemné vločky a Zajíce a dnes si ji udělala dle Vašeho návodu. Přidala jsem si do ní borůvky.Kaše byla výborná,jen bych ji „potřebovala“ mít o něco sladší. Je vhodný například med? Nebo čím jiným bych si ji mohla osladit, aby to bylo zdravé? Děkuji za odpověď.

     
    • Jana Škramlíková, DiS.

      17/09/2012 at 13:02

      Dobrý den, ano, hotové kaše v pytlíku, které se prodávají nejčastěji od značky bonavita, nebo emco, mají spoustu jednoduchého cukru, žádné ovoce a půlka pytlíku je bramborový škrob. Co se týče výroby domácí ovesné kaše a jejího případného doslazování, koukněte sem https://skramlikova.wordpress.com/2011/02/17/zdrava-snidane-tip-c-4/ Kaše se zajícem by měla být jen rychlo kaše v případě spěchu, nebo že doma nemáte koupené rostlinné mléko. Hezký den

       
  3. Jana

    16/09/2012 at 11:31

    Už jsem to našla-ječmeným nebo rýžovým sladem…..:-)

     
  4. Jana

    19/09/2012 at 19:57

    Aha,takže není dobré si tu rychlou kaši dělat každý den? Já totiž skoro nikdy ráno nestíhám….

     
    • Jana Škramlíková, DiS.

      21/09/2012 at 09:27

      Úplně nejvhodnější to není. Sojový nápoj zajíc by měl totiž být jen doplňkem, ne základem jídelníčku. Ovesné nebo jiné obilné mléko je přirozenějším produktem, a uvařit horkou vodu na zalití rychlé kaše trvá stejně jako ohřát ovesné mléko na zalití jemných vloček ;-)

       

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

 
%d bloggers like this: