RSS

Káva – zloděj životní energie

27 zář

Díky své jedinečné vůni a povzbuzujícím účinkům je dnes káva rozšířená po celém světě. Den co den doprovází život většiny z nás. Ovšem kofein obsažený v kávě sebou přináší spíše negativa, jejichž důsledky si málokdo uvědomuje →

Problém není ani tak v kávě samotné, ale spíše v tom, jak přistupujeme k její konzumaci →

Spotřebitele kávy můžeme rozdělit nejčastěji na ty, kteří pijí:

  • pouze svátečně a jediný šálek kávy si dokážou nesmírně vychutnat
  • denně 1-3 šálky kávy a mnozí by se jich jen těžko vzdávali
  • denně 15 šálků kávy s pocitem, že bez nich by nepřežili den

První skupina si nemusí dělat starosti, ovšem další dvě skupiny už by se měli zajímat →

Negativní účinky kávy

  • Káva nepřináší žádné kalorie, výživné látky ani žádné vitaminy.
  • Při vyšší dávce kofeinu dochází ke zrychlení srdeční činnosti a také mírně stoupá krevní tlak. V kombinaci se stresem je to významný rizikový faktor při vzniku infarktu.
  • Působí močopudně, stimuluje totiž ledviny k vyšší filtraci, proto po kávě chodíme častěji na záchod.
  • Přispívá k překyselení organismu a následnému odvápňování kostí (tělo se snaží překyselení organismu vykompenzovat vyplavováním vápníku z kostí)
  • Kofein v ní obsažený je návykový, tělo si na dávku kofeinu rychle zvyká a k dosažení účinku je nutné zvyšovat dávky.
  • Káva na lačný žaludek (ještě hůře v kombinaci s cigaretou) stimuluje žaludeční sliznici k produkci žaludečních šťáv, ale není schopná je na sebe navázat, takže tyto kyselé šťávy zůstávají v žaludku a dráždí sliznici. Tímto způsobem často vznikají žaludeční vředy.
  • To jsou však jen okamžité účinky, které nastávají bezprostředně po konzumu kávy, jenže káva má i dlouhodobé negativní účinky → čtěte dál

                                                                                     

Únava není nepřítel

Únava je signál těla, který nám říká, že je čas si odpočinout. Jenže místo toho, abychom tělu podělovali, že nás upozornilo na skutečnost, že naše energie je vyčerpaná a je tedy nutné věnovat se odpočinku, bereme únavu jako překážku, která nám brání ve splnění všech plánovaných úkolů. A tak, než bychom se na chvíli odpoutali od pracovní činnosti a dopřáli tělu chvilku uvolnění, jdeme si dát šálek kávy, která nás zase únavy rychle zbaví. Co ale ve skutečnosti děláme??? Je to, jako bychom bičovali unaveného koně. Takový kůň se pod vlivem bolesti také bude pohybovat rychleji, ale nebude o nic méně unavený. Pouze ho nutíme k tomu, aby se vydal ze svých energetických rezerv. Děláme často víc, než na co máme a tak si neustále vyčerpáváme své energetické zásoby, jedeme na dluh. Takové počínání samozřejmě nemůže zůstat bez následku, jednou nám to tělo vrátí i s úroky. 

Chuť něco změnit

Můžete si při čtení článku zanaříkat, že taková je prostě dnešní doba, neustálé zrychlování, navyšování práce a úkolů na hlavu každého z nás. Je pravda, že tento fakt do jisté míry ovlivnit nemůžeme, jenže my sami si ještě situaci zhoršujeme. Chodíme spát pozdě večer, nevěnujeme se kvalitní stravě, relaxaci, kouříme atd. a to jsou věci, na kterých se rozhodně zapracovat dá.  Jde jen o to, udělat si v životě priority, a když pak nalezneme správnou motivaci ke změně způsobu života, je pak mnohem snadnější tyto změny do svého denního plánu zahrnout a následně si začít užívat jejich prospěchu.

Co takhle kávu zdravěji?

Ať už je pití kávy spojeno s přísunem kofeinu nebo jen s rituálem posedět nad šálkem, nemusíte se kávy zcela vzdávat. Na trhu je spousta obilných káv, které neobsahují kofein a naopak obsahují výživné látky →

Druhy instantních obilných káv:

Caro (Nestle)
složení: ječmen, slad z ječmene, čekanka, žito

Špaldové kafe s cikorkou (BIOLINIE)
složení: pšenice špalda 80%, cikorka 20%

Špaldové kafe (Zlatý klas, BIO HARMONIE)
složení: pšenice špalda

            

Bio Gabonakávé (Biopont)
složení: ječmen, žito, čekanka

Babbiččina arabika (bio*kvalita)
složení: kořen čekanky, ječmen, žito

Guaroma (SCHULDT & WEBER)
složení: 80% (žitný slad, cikorka, ječmenný slad, žaludy, fíky) 20% prášek guarany

VITAKÁVA (Kávoviny)
složení: čekanka, žito, ječmen

Žádná droga nedokáže VYLÉČIT únavu. Vyléčí ji jen vhodná životospráva, strava bohatá na kvalitní živiny, přiměřená fyzická aktivita a odpočinek.

Advertisements
 

Vlastnosti: , , , , , ,

22 responses to “Káva – zloděj životní energie

  1. Miroslav Sázovský

    16/10/2011 at 12:22

    A to jsem si teď chtěl dát svou polední kávu o druhé… Jdu si teda raději dát šlofíka :-) a pak zaběhat…

     
  2. David

    03/11/2011 at 07:46

    to je ale hodně zavádějící článek. V článku zcela pomíjíte pozitovní účinky kávy, přičemž její negativa jde eliminovat vhodnou přípravou. Doporučuji vyhledat termín „zdravá káva“. V článku dokola opakujete chybnou mantru. Káva není zdrojem kofeinu, ale chuti. Pokud chcete kofein z kávy, dejte si cascarru. v případě potřeby kofeinu energetické nápoje. Káva je o chuti. Doporučuji i jiné zdroje ke studiu např. http://www.institutkavy.cz/

     
    • Jana Škramlíková, DiS.

      03/11/2011 at 08:59

      Nemyslím, že je článěk zavádějící. Je to článek na mém blogu a je vyjádřením mého pohledu na věc. Každý, kdo chce najít nějaké inofrmace o kávě, má stejně tak možnost, přečíst si můj nebo Váš článek a udělat si svůj obrázek. Už název článku napovídá, že bude o negativních účincích kávy a je psán z pohlednu mě, výživového poradce, který přichází denně do styku s lidmi, jimž káva otravuje život, s těmi, kterým už káva nepřináší potěšení ale problém. Zárověň je to ještě spojení s pohledme makrobiotiky a čínské medicíny na kávu. Je to asi to samé, jako pohled společnosti na mléko, jedni ho ortodoxně uznávají jako velmi hodnotnou a kvalitní potravinu, která by měla tvořit součást našeho jídelníčku a druzí ho zase striktně odmítají. Děkuji za Váš názor, příjemný den, Škramlíková Jana

       
      • Marcela

        26/10/2016 at 08:38

        Dobrý den,
        zajímalo by mě, jak je to s obsahem nebezpečného akrylamid v obilných kávách, děkuji.

         
      • Jana Škramlíková, DiS. Kopírování obsahu stránek, nebo jejich částí je bez souhlasu autora zakázáno!

        03/01/2017 at 21:23

        Dobrý den, pravdou je, že akrylamid se může vyskytovat jak v obilné kávě, tak v normální a nejen v nich. Vzniká při pražení, pečení, smažení. Takže by bylo lepší přejít z káv na nepražený čaj a když už praženou kávu, zjistit si, jak dlouho a na kolik stupnů je pražená, protože eakrylamyd vzniká při delším pražení a teplotách vyšších než 180 °C. J.

         
    • Zdenek

      14/02/2015 at 16:42

      Káva skutečně škodí, mám to po letech vyzkoušeno a ověřeno, Po kávě jsem se vždy cítil unavený, přestal jsem s kávou a jsem čilej jako rybička, a o chuti už vůbec pochybuji, je to droga..

       
  3. ivana

    28/09/2012 at 21:43

    Dobry den,
    chcela by som sa opytat, nakolko kyselinotvorne su tieto „alternativy“ kavy. Mam totiz problem s prekyslenim organizmu, ale kava je taky ritual, takze by som sa jej nerada vzdavala, ale skusila by som ju nahradit tymto alternativami. Len si nie som ista ci to nebude z kaluze do blata. A este ma otazku – su tieto nahrady kavy nejak aj zdraviu prospesne? Lebo s chutou kavy maju velmi malo spolocne, potrebujem zapojit velmu davku fantazie aby mi to navodilo pocit pitia kavy, ale co clovek neurobi pre zdravie… preto by ma zaujimalo aky maju prinos tieto „kavy“ (okrem toho ze nemaju kofein)
    pekny den,
    ivana

     
    • Jana Škramlíková, DiS.

      11/10/2012 at 10:48

      Dobrý den, co se týče kyselinotvornosti obilných káv, obiloviny celkově jsou kyselinotvorné, takže i obilné kávy jsou lehce kyselinotvorné, ale ne nijak výrazně. Kromě toho, že neobsahují kofein, obsahují vlákninu, nedráždí žaludek ani ledviny. Doporučuji vyzkoušet více druhů, uvidíte, že Vám některá zachutná. Obilné kávy také piji. Běžně si dávám směs ječmene, žita a čekanky, a když chci silnější kávu, přidám do té běžné 1/4 lžičky ajurvédské kávy, která má podle druhu různé prospěšné účinky na tělo. Pokud máte problém s překyselením, volte jako pitný režim zelené čaje s tříletých větviček: bancha, hojicha, nebo kukicha. Jsou zásadotvorné a neobsahují na rozdíl od běžných zelených čajů kofein ani thein.

       
  4. Han Ka

    22/10/2012 at 20:43

    Dobrý den Jani,moc a moc Vám a Vašemu blogu fandím.Co se týká kávy,ano je to rozhodně zloděj energie-pozoruji na sobě každý den.Napsala jsem do googlu „energie bez kávy“ a jedny ze stránek které mi vyjely jsou ty Vaše.Naprosto souhlasím s Vaším názorem.Přehled náhražek káv je úžasný,moc děkuji.Chtěla jsem se zeptat co Melta,patří také do tohoto seznamu?Také mi káva moc voní a je to spíš takový rituál,tak přemýšlím,že si ji občas jen uvařím a budu slabě jen „inhalovat“-abych tedy upokojila smysly.No nějak ošálit jít musí.Pak už je to asi jen o vůli se nenapít?:-)

     
    • Jana Škramlíková, DiS.

      23/10/2012 at 08:06

      Moc Vám děkuji za příjemný komentář a jsem ráda, že se Vám článek o kávě líbí. Ano, melta do seznamu také patří. A co se týče vůle nenapít se kávy. Já bych Vám spíše doporučovala koupit si Vaší nejoblíbenější kávu a třeba 1 – 2x týdně si ji udělat a pořádně si ji vychutnat. Při konzumaci 1-2x týdně Vám nijak neublíží a určitě si na ni pochutnáte mnohem více, než kdyby jste ji pila každý den i několikrát. Já si ji dávám většinou o víkendu, kdy mám doma pohodu a ne v pracovním spěchu, kdy káva většinou není konzumována pro její chuť, ale budivé účinky. Chystám se psát článek „umění hřešit“, aby se lidé naučili zahrnout do zdravého životního stylu i to nezdravé a nerozdělovali tak potraviny na zakázané a dovolené, to je omezující a pak se také člověk může dostat do bodu „odpíraného největší kus“. To je zbytečné. Tak si pořádně vychutnejte šálek kávy ;-) Přeji Vám krásný podzim.

       
  5. Jana

    29/10/2012 at 21:44

    Dobrý večer, Jani. Já bych se chtěla zeptat, zda se melta počítá do pitného režimu? Já ji piji každé ráno už 7 let a snídani bez melty si neumím představit. A ajurvedskou kávu piji také, mám tu s tou bylinou garcinia a mně moc chutná. A občas připraví manžel kávu v kafetieře a tu si s ním pak vychutnám. A Váš článek se mi také moc líbí a souhlasím s ním. Hezký večer, Jana

     
  6. Magda

    14/02/2014 at 16:21

    Rostlinné oleje jsou pro studenou kuchyni a vaření (do 100°C) ideální ve formě lisované za studena (panenské, extra panenské). Naopak pro smažení a fritování se nehodí, protože mají výrazně nižší smoke point (bod přepalování), kdy dochází k uvolňování akroleinu, transformaci nenasycených vazeb do zakřiveného trans-izomeru až aromatických uhlovodíkových vazeb atd. Toto nehrozí u již nasycených vazeb.

    Ve spojení s vysokou teplotou je třeba dávat pozor i na sacharidy, kdy se při zahřívání nad 120°C vytváří mutagen akrylamid, v březnu 2010 zařazen Evropskou agenturou pro chemické látky na seznam látek vzbuzujících mimořádné obavy (ECHA 2010, EUFIC 2008, Ruprich 2003). Ten vzniká na základě „Maillardovy reakce, což je chemická reakce mezi aminokyselinou (stavebním kamenem bílkovin) a sacharidem jako je glukosa, fruktosa nebo laktosa“ (EUFIC 2008). Problematické jsou například chipsy, toasty, ale i jakékoli další pražené potraviny vč. tolik populární obilné kávy či pražených oříšků a semínek.

     
  7. Maruska

    30/06/2014 at 13:32

    Caro mohu určitě doporučit! :) Velmi chutná a zdravá alternativa kávy. A mimochodem dobrý pomocník v kuchyni při přípravě dezertů :)

     
  8. Katka

    28/08/2014 at 08:57

    Já osobně začínám den snídaní s Vitakávou nebo Carem, chuť je dle mých chuťových buněk u obou identická, podotýkám, že tuto alternativu připravuji především do plnotučného mléka a bez vody z jednou až dvěma lžičkami třtinového cukru (prý to také není žádný zázrak). Dělám si větší množství se stejným počtem lžiček – cca 300ml mléka a 1-2 lžičky Vitakávy. ,,Klasickou“ kávu si dávám po oběde, respektive odpoledne. Připravuji rozpustnou (což prý s kávou moc společného nemá) 1-2 lžičky do 200-250ml vody + 50-100ml mléka. Mimo to piju zelené čaje, čistou vodu ze studánky (ověřené hygieniky a z té taky připravuji nápoje) a semtam ovocný čaj. Snad je to méně zatěžkávající alternativa, než pít denně jen kávu :-D.

     
    • lída

      20/01/2015 at 15:50

      Dobrý den , domnívám se že Váš příspěvek je jedním z nezdravých, neboť používáte mléko, cukr a též instantní kávy nejsou nic zdravého.
      Zajímal by mě názor paní výživové poradkyně na tento váš příspěvek.

       
  9. Stanislav Puffler, DiS.

    25/02/2016 at 14:16

    Co si myslíte o posledních výzkumech a jak se stavíte k pozitivním účinkům kávy, které jsou více a více prokazovány? Netvrdím, že je jen dobrá – nic na tomto světě není černé nebo jen bílé, ale zatracovat kávu jako výhradně špatnou mi také nepřijde vpořádku. Mrkněte třeba sem – http://naturalsociety.com/amazing-health-benefits-coffee/

     
  10. Vojta

    12/10/2016 at 19:01

    A co byste pane autore dělal na mém místě, dělám v práci jednou za čas noční 12ti hodinovou směnu a není možné se při mé práci udržet vzhůru, zkoušel jsem to bez kávy a usnul jsem, což je v práci docela problém a jsou za to pokuty, takže mi nezbývá nic jiného, než si uvařit kávu, jak byste ji vy na mém místě nahradil pokud je to teda možné?

     

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

 
%d bloggers like this: