RSS

Opravdu víte, co jsou to cereálie?

21 zář

Když se řekne slovo cereálie, většinu lidí v této souvislosti hned napadnou dvě slova “ müsli“ a „zdravý“. Jen málokdo by ale spojoval cereálie s bílým rohlíkem, nebo houskovým knedlíkem a přece tyto potraviny patří mezi cereálie.

Cereálie neznamená, müsli, nebo zdraví, a cereální neznamená ani celozrnný →

Cereálie = obiloviny
Cereální = obilný, vyrobený z obilovin 

Všechny výrobky z obilovin jsou tedy cereální. Takže i již zmíněný bílý rohlík, houskový knedlík, chléb, těstoviny, povidlové buchty a další  jsou cereálními výrobky.

Müsli je druh pokrmu z obilovin. Základní müsli se skláda z tepelně nezpracovaných vloček a sušeného ovoce. Často bývá ještě doplněné ořechy, kousky čokolády a jinými přísadami. Cereálie tvoří tedy jen součást müsli.

Jaký je původ slova cereálie?

Obilí se nazývalo latinsky, podle jména jedné z nejstarších  římských bohyň, která se jmenovala Ceres. Byla sestrou nejvyššího boha Jupitera a kromě obilí měla na starosti polní úrodu a orbu. Na její počest se v Římě konaly slavnosti zvané cereálie.

Nyní už víte, že cereální výrobek nemusí znamenat nic extra zdravého a vhodného pro výživu. Co by vás ale u cereálních výrobků mělo zajímat je, zda se jedná o celozrnnou nebo necelozrnnou cereálii (obilovinu), to je důležité. O tom už ale bude jiný článek.

Advertisements
 

Vlastnosti: , , ,

7 responses to “Opravdu víte, co jsou to cereálie?

  1. Miroslav Sázovský

    25/09/2011 at 23:40

    Kazdou zpravou jsou tve clanky lepsi a lepsi… Tenhle me docala obohatil a jsem hrdy, ze te znam i osobne!

     
  2. Martin

    21/10/2011 at 06:28

    Ďakujem za článok. Potvrdil mi moje tušenie. :)

     
  3. Jojo Polívka

    09/05/2016 at 11:57

    dobrý den prosím vás předností těchto výrobků je, že dodávají lidskému organismu co ???

     
    • Jana Škramlíková, DiS. Kopírování obsahu stránek, nebo jejich částí je bez souhlasu autora zakázáno!

      11/07/2016 at 11:36

      Jejich předností je,že se hodí pro lidi, kteří nejsou schopni dávat si jen obilniny bez přidaného cukru.Takže jsou tyto produkty vhodné jako kompromis mezi sladkostmi a neslazenými obilnými výrobky. Jsou sice stále zdrojem jednoduchého cukru, ale alespoň ho obsahují méně, v případě že si tedy dobře vyberete. Také jsou zdrojem vlákniny a vitaminů. Samozřejmě by bylo lepší přejít od sladkostí k cereáliím a poté k neslazeným obilninám. J.

       

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

 
%d bloggers like this: