RSS

Tuk v sušině a celkový tuk, vyznejte se v tom

14 zář

Stojíte v obchodě před chladícím regálem plným sýrů a chcete si vybrat ten, co má nejnižší obsah tuku. Na obale jednoho vidíte napsáno 17% tuku a na obale druhého 20% tuku. Jenže když se podíváte na složení obou sýrů, zjistíte, že 17% sýr má ve skutečnosti více tuku než ten 20%. Jak je to možné? Je to tím, že jeden výrobek na titulní straně znázorňuje údaj o celkovém procentu tuku v sýru, ale ten druhý poskytuje informaci o tuku v sušině a v tom je velký rozdíl.

I když je na obalu napsáno 45% sýr, nemusí to znamenat, že se jedná o vysokotučný sýr, důležitý je obsah sušiny.

           

Co je to sušina?

Pokud bychom ze sýra odstranili veškerou vodu, zbyde nám jen sušina a v té je obsažen tuk. Obsah sušiny je rovněž důležitým ukazatelem jakosti sýra. Sušina je u každého druhu sýra normována a její hodnota je uváděna na obalu výrobku. Uvádí se celým názvem  př.: 30% tuku v sušině, nebo ve zkratce př.: 30% t. v s.

K tomu, abychom zjistili celkový obsah tuku v gramech z údaje o procentuálním obsahu tuku v sušině, bude zapotřebí trochu matematiky. Ovšem není se čeho bát, jelikož mobilní telefon dnes při sobě nosí téměř každý z nás a snad každý telefon má ve své nabídce kalkulačku.

Spočítejte si skutečný obsah tuku ve výrobku →

Domácí sýrsušina 60%, tuk v sušině 40%

1. Nejprve je potřeba zjistit, jaký je obsah sušiny v gramech. Sušina 60% → první údaj nám říká, že ve 100g sýra je 60% sušiny. 60% ze 100g je 60g. (Kolik je sušiny v procentech, tolik je jí i v gramech, jelikož hodnota sušiny je vždy myšlena ve 100g výrobku)
2. Další informace říká, že v těchto 60g sušiny je 40% tuku → tuk v sušině 40%
Abychom zjistili, kolik je 40% tuku ze sušiny, nejdříve si spočítáme kolik je tuku v 1% sušiny → 60 : 100 = 0,6g
3. 1 % tuku v sušině je tedy 0,6g. Náš sýr má ale 40% tuku v sušině, takže hodnotu znásobíme 40x → 0.6 x 40 =
24 g tuku ve 100g výrobku.

  • Eidam 20%: sušina 50%, tuk v sušině 20%

50:100 = 0,5  → 0,5 x 20 = 10 g tuku ve 100g výrobku

  • Eidam 30%:  sušina 50%, tuk v sušině 30%

50:100 = 0,5  → 0,5 x 30 = 15 g tuku ve 100g výrobku

  • Eidam 45%:  sušina 56%, tuk v sušině 45%

56:100 = 0,56  → 0,56 x 45 = 25 g tuku ve 100g výrobku

  • Balkánský sýr:  sušina 38%, tuk v sušině 41%

38:100 = 0,38  → 0,38 x 41 =16 g tuku ve 100g výrobku
(všimněte si – stejný obsah tuku jako eidam 30% i když má tuku v sušině 41 %)

  • Parenica: sušina 47%, tuk v sušině 35%

47:100 = 0,47  → 0,47 x 35 = 17 g tuku ve 100g výrobku

  • Niva: sušina 52%, tuk v sušině 50%

52:100 = 0,52  → 0,52 x 50 = 26 g tuku ve 100g výrobku

  • Hermelín: sušina 46%, tuk v sušině 46%

46:100 = 0,46  → 0,46 x 46 = 21 g tuku ve 100g výrobku

  • Cotage: sušina 21%, tuk v sušině 20%

21:100 = 0,21  → 0,21 x 20 = 4,2 g tuku ve 100g výrobku

Pozor výjimka →

Někdy výrobce udává obsah sušiny, za kterým však následuje celkový obsah tuku, né tuk v sušině → příklad: sušina 20%, tuk 4% → v tomto případě už nic nemusíte počítat, ve 100g výrobku jsou 4% tuku = 4g.

Nejlepší řešení →

Úplně nejjednodušší však pro vás bude zapamatovat si obsah tuku ve 100g. V současné době totiž naleznete už jen malé množství sýrů, které na zadní straně obalu nemají tabulku s výživovými hodnotami ve 100g. A pokud tam tabulka náhodou nebude, už nebudete mít problém, obsah tuku si spočítat ;)

Pro běžnou stravu jsou vhodné sýry, které mají kolem 10 – 18g tuku ve 100g (Eidam 20 a 30% t. v s., hermelín figura, camembert light, parenica, mozarella light, balkánský sýr…)

Advertisements
 

Vlastnosti: , , , , ,

27 responses to “Tuk v sušině a celkový tuk, vyznejte se v tom

  1. Jan Hošek

    16/03/2012 at 09:18

    Konečně je mi to jasné :o)) díky za článek :o))

     
  2. Vít Pajdla

    20/03/2012 at 21:39

    Dobrý den, děkuji za vysvětlení, teď je mi to o něco jasnější. Mám ale otázku, co když je na sýru uvedena informace jen o tuku v sušině? př: Císařský sýr 45% t. v s. Jaký je obsah sušiny se zde nepíše. Jak poznat kolik je tam tuku? Děkuji za odpověd

     
    • Jana Škramlíková, DiS.

      21/03/2012 at 10:57

      Dobrý den, pokud je na obale uveden pouze údaj o tuku v sušině, ale chybí množství sušiny, tak bych v první řadě koukla, jestli je tam tabulka hodnot ve 100g. Například Eidam 30% má 16g tuku ve 100g, takže jestli tento sýr bude mít třeba 18g, tak je to skoro stejné a není co řešit. Pokud ale chybí i tato tabulka, tak si dobře prohlédněte složení a charakteristiku daného sýra a zkuste v regále najít jiný, ale totožný sýr s Vaším a na tom už by hodnoty být mohly. Hezký den, s pozdravem Jana

       
      • Jana Škramlíková, DiS.

        02/04/2012 at 09:12

        Dobrý den, velmi Vám děkuji za reakci. Vidím, že jste se opravdu zamyslel, to je dobře.
        Ona ta pravidla jsou, ale podle norem má výrobce povinnost uvádět obsah sušiny a obsah tuku v sušině. Už ale nemá povinnost uvádět energetickou hodnotu a hodnoty jednotlivých živin, kde by se bez počítání mohl zákazník dozvědět o faktickém množství tuku ve výrobku aj.
        Článek se týkal pouze výpočtu tuku, proto jsem ho nerozváděla dále v otázce obsahu barviv atd. Ale máte naprostou pravdu. Je to absurdní, nemůžeme se jako spotřebitelé absolutně spolehnout na stát, nemůžeme si být jistí, že výrobky, které stát povolil prodávat na našem trhu jsou pro nás bezpečné. Je to pro to, že se vymýšlí opravdu směšné normy. Například pokud má snídaňové mysli ve 100g 0,6g jablka, což je úplné nic, už se na obal může napsat, že je to müsli s jablky. A tak je to se vším. Psala jsem absolventskou práci na téma chemie v potravinách, takže na téma potravin bych Vám tu mohla napsat román, jelikož jsem z toho velmi rozhořčená. Ale zjistila jsem, že je prostě nejlepší, spolehnout se sám na sebe, nenechat si ukrást zdravý rozum reklamou a jinými bludy z médií, které se snaží vnutit nám nekvalitní výrobek jen pro naplnění vlastní kapsy penezi. A tak nám nezbývá nic jiného, než vzít zodpovědnost za své zdraví do vlastních rukou a být informovaný spotřebitel.
        Příjemné dny a nakupování, Jana

         
  3. Honza

    28/03/2012 at 10:15

    Děkuji za článek. Zajímalo by mě, proč když všichni chceme vědět tu jednu hodnotu, tak není platné nařízení státu (nebo příslušné organizace) pro tyto výrobky, aby je tam výrobce dodával – popř. aby byly čitelné. Nechápu, proč já jako zákazník bych si měl vypočítávat kalkulačkou (i kdyby z mobilu nebo z hlavy) nějakou hodnotu. kdyby tam ta hodnota byla rovnou … potom si jednoduše mohu zvolit, jestli chci levný sýr, který není kvalitní a nebo ten dražší a lepší (pokud tedy platí, že cena odpovídá kvalitě). Většina lidí je od rána do večera v práci. Jdou nakoupit a pokud si chtějí vybrat kvalitní zboží, musí si detailně číst a počítat obsah čeho v čem je u většiny potravin. Nadáváme, že je politika netransparentní a přitom v obchodech je to to samé. Navíc ve většině obchodů ani dobré zboží nemají, je drahé a nekvalitní oproti třeba Německu a Rakousku. České výrobky se vůbec na trhu ztratily. Z článku jsem pochopil, že čísla mají být, co největší, podle toho budu vybírat. Děkuji za vysvětlení. Možná by stálo za to ještě zmínit více detailů o sušině, tuku a tom zbytku. Určitě není sušina jako sušina a není tuk jako tuk. Takže dva stejné výrobky mohou být rozdílné. Jsem laik, ale logicky se domnívám, že když napíše Coca Cola, že nápoj je bez cukru a přitom je sladký, tak v něm je prostě nějaká náhražka cukru. Takže nebudu tloustnout, ale každý už asi dnes viděl, jak reaguje cola light s mentoskou. Chci říct, že tam je zase něco jiného. Musí tam být nějaké konzervační prvky atd., jejich kvalita se také liší. Takže si mohu nakonec dle čísel z článku vypočítat, že je tam hodně tuku, ale jestli tam je nějaké škodlivé barvivo nebo jiná chemická složka, která je horší než u sýru s nižším obsahem tuku se nedovím. Takže se dostanu zase na začátek a jdu hledat na googlu více detailů. Každopádně článek mě nasměroval správným směrem. Omlouvám se za tak dlouhou reakci, jsem strašně ukecaný. Hezký den Honza

     
  4. Pavla

    14/04/2012 at 21:08

    Dobrý den, opravdu super a velmi užitečný článek. po přečtení jsem hned běžela k lednici a začala přepočítávat ….. Zjistila jsem, že né vždy toto vaše pravidlo sedí (sušina/100x t.v s.) s etiketou výrobce, tak jsem z toho jelen. Jak je to možné? Zkoušela jsem toto pravidlo použít i tam, kde výrobce uváděl obojí údaje to zn.: sušinu a t. v s. a pak i přepočet – tuku v g na 100g sýra případně i %-ální vyjádření. Např: apetito linie uvádí: sušina 32%, t. v s. 29% – což by podle vašeho přepočtu mělo být 9,28g ve 100g výrobku; ale pak výrobce dále nabízí na balení i přočtenou tabulku a v té jsou hodnoty trochu jiné a to: 10,2g na 100g výrobku. Lišila jsem se i přepočtu u dalšího sýra a to mozzarelly, kde výrobce rovněž udává obojí hodnoty. Máte pro to někdo rozumné vysvětlení? Děkuji……

     
    • Jana Škramlíková, DiS.

      16/04/2012 at 13:24

      Dobrý den, píšete, že u sýra Apetito linie jste vypočítala hodnotu tuku ve 100g 9,28 ale v tabulce bylo 10,2. To je rozdíl 1g, což je témeř nic, takže to není problém. Výpočet se liší většinou o 1 – 3g na 100g, a to je opravdu zanedbatelné množství, v poměru k tomu, kolik sýra sníte. Také si všimněte, že je mnohdy psáno minimální/ maximální obsah tuku, nebo sušiny. Takže i výrobce má povolené jisté odchylky. Snad jsem Vám odpověděla uspokojivě. Jana

       
  5. Martina

    10/06/2012 at 10:48

    Moc dobrý článek, srozumitelný!

     
  6. Lenka

    08/11/2012 at 10:18

    Přidávám se ke chválení a také moc děkuji za tento článek. Jsem teď hned o moc moudřejší.

     
  7. Mariana

    26/12/2012 at 14:39

    Dobrý den,
    děkuji za tento článek,po dlouhé době mám jasno.Ráda bych se Vás zeptala.Když nechám z 3% bílého jogurtu odkapat tekutinu,zda mi zůstane pořád 3% sušina.Mnohokrát děkuji.Mariana

     
  8. Martina

    22/01/2013 at 18:26

    Dobrý večer,
    měla bych na Vás,prosím,dotaz.Živočišné máslo má obsah tuku cca 82%.Já si máslo někdy dělám doma a to z 33% smetany.A to šleháním smetany ,do té doby,než se mi odstředí veškerá syrovátka a zůstane prakticky jen máslo.Zajímalo by mě,zda obsah tuku je stále 33%.Přitom má téměř stejnou konzistenci jako to 82%.
    Děkuji za odpověď.
    Martina

     
    • Jana Škramlíková, DiS.

      23/01/2013 at 09:44

      Dobrý den, bohužel vyrobené máslo nemá 33% tuku, ale přibližně kolem těch 80%. Dejme tomu, že budete vyrábět máslo ze 100g smetany s 33% tuku. Po odstředění kdy se odebere syrovátka Vám zbude například 40g másla a většina tuku z původní smetany je ve vzniklém másle, takže nyní je v těch 40g másla 33g tuku, což na 100g vychází 82,5g.

       
  9. Zuzka

    08/04/2013 at 12:50

    Dobrý den,
    děkuji za vysvětlení. Já jsem teď obdržela jídelníček, kde mám napsáno, že mám jíst měkké sýry s 20-30% tuku v sušině. Tak když vím např. že žervé má 32% sušiny a tuk 19,5%, tak jak zjistím tuk v sušině?

     
    • Jana Škramlíková, DiS.

      09/04/2013 at 09:46

      Dobrý den, pokud je zápis napsán takto, tak tuk ve 100g je 19,5g tuku, což neodpovídá doporučení. U termizovaných sýrů by se měla hodnota tuku ve 100g pohybovat max. do 16g tuku ve 100g.

       
  10. Jirka

    21/09/2014 at 21:18

    Také se přidávám k pochvalám za užitečný článek, k němuž jsem se po určité době vrátil znovu.

    Byl bych rád, kdybyste mi mohla vysvětlit, jaký je rozdíl v hodnocení tuku u sýrů na jedné straně a jogurtů a tvarohů na druhé straně. Zatímco sýr s 10 g tuku ve 100 g výrobku je nízkotučný, jogurt nebo tvaroh s 10 g tuku ve 100 g je plnotučný, přestože se jedná pořád o stejný mléčný tuk… Kdybych smetanový jogurt s 10 g tuku ve 100 g výrobku hodnotil podle Vašeho článku, vyšel by mi jako nízkotučný.

    A s tím souvisí druhá otázka: Cottage cheese vypadá spíš jako tvaroh, Ricotta nebo Almette taky. Mají se pak tyhle sýry tvarohového typu s tukem do 18 g ve 100 g výrobku považovat spíš za nízkotučný = dietní sýr (Cottage uvádíte jako příklad sýra, ale co například ta Ricotta) nebo za plnotučný = dietně nevhodný tvaroh? A jaké je dělící kritérium pro sýry a tvarohy?

    Předem děkuji za odpověď,

    Jirka

     
    • Jana Škramlíková, DiS. Kopírování obsahu stránek, nebo jejich částí je bez souhlasu autora zakázáno!

      01/10/2014 at 09:06

      Dobrý den, jsem ráda, že Vám byl článek užitečný. K Vašim dotazům:
      1. I když jogurt, kefír, i sýr jsou z mléka, a mají i stejný tuk, jedná se o odlišný výrobek. Mléčné produkty nám ve stravě slouží jako zdroj bílkovin. Jogurt má ve 100g cca 3,5 g bílkovin, ale tvrdý sýr například eidam má ve 100g cca 27g bílkovin. To je značný rozdíl (1kg sýra je vyrobeno z 16 litrů mléka a jedná se o velmi koncentrovaný produkt odlišný od jogurtu). Na jednu porci jogurtu, nebo kefíru je ideální 150 – 200g, ale na jednu porci sýra 40 – 60g. Aby jste dostal do stravy bílkovinu z jogurtu, musíte ho sníst několika násobně více, než sýra a proto je kritérium pro obsah tuku u jogurtů mnohem menší než u sýrů, kterých sníte podstatně méně. Ve výsledku pak v ideální porci sýra i jogurtu sníte stejné množství tuku.

      2. Cottage nevypadá jako tvaroh, ale je to tvaroh. Kdyby nebyl zalitý ve smetaně, na obale by nebylo napsáno 5g tuku ve 100g, ale téměř 0g tuku. Kdežto například Almete je termizovaný sýr vyráběný ze smetany a obashuje minimálně 20g tuku ve 100g. Takže je zase u každého z nich stanovené jiné ideální množství na jednu porci.

      Při výběru sýru a mléčných produktů se můžete řídit těmito kritérii:
      Tvrdé, polotvrdé, poloměkké a mekké sýry mají mít tuk do 18g ve 100g
      Termizované sýry do 14g tuku ve 100g
      Tvaroh do 3,5g tuku ve 100g
      Jogurty a kefíry do 3,5g tuku ve 100g

      Doufám, že je má odpověď dostatečná ;-)

      Hezký den, J.

       
      • Jirka

        04/11/2014 at 15:21

        Zdravím a děkuji za opravdu vyčerpávající a přehlednou odpověď! Mám k ní jednu doplňující otázku. Vaše kritéria se týkají zdravého člověka, mně však lékařka doporučila vzhledem k vysokému cholesterolu dietu ke snížení hladiny krevních tuků. Např. jogurty mohu jíst do 1,5 % tuku, sýr do 20 % tuku v sušině, což je podle mě kolem 10 g tuku na 100 g sýra. Mohla byste mi prosím sdělit, kolik gramů tuku mohou obsahovat jednotlivé kategorie potravin, které jste uvedla ve Vaší odpovědi, v tomto případě?

        Předem Vám děkuji za odpověď

        Jirka

         
      • Jana Škramlíková, DiS. Kopírování obsahu stránek, nebo jejich částí je bez souhlasu autora zakázáno!

        12/11/2014 at 15:29

        Dobrý den,

        kategorie které jsem Vám psala jsou sice pro zdravého člověka, ale jsou pro něj zároveň prevencí, takže pro Vás zůstávají stejné. Jogurty jezte kolem 3%, sýry klidně do oněch 18g tuku ve 100g, ale nezapomínejte na pestrost. Zařazujte často pomazánky z luštěnin a tvarohu. Celkově zvyště podíl luštěnin a rostlinných tuků (oříšky a semínka denně jedu hrst a jídla připravujte na rostlinných olejích). Také zařaďte rybí tuk ;-)

         
  11. Jaa Herrová

    27/01/2015 at 14:41

    Dobrý den, ráda bych se zeptala na tohle, když si koupím 2 jogurty o velikosti 400 ml s obsahem tuku 2,7 %, přidám k tomu smetanu na vaření o velikosti 200 ml, s obsahem tuku 11 nebo 12 %, nechám to 24 hodin vykapat, kolik procen tuku bude mít výsledný domácí sýr. Možná je to jen matematický úkol, ale ráda bych věděla, jak to opravdu je. děkuji

     
  12. Lucie Hraskova

    27/06/2015 at 15:19

    dobry den, chtela bych se zeptat: MAm sestaveny jidelnicek a resim take ricottu. NEvim, k cemu si ji pripodobnit. JE svym slozenim podobna cottage syru ci eidamu? Dale si mam na chleba mazat sur mekky roztiratelny-Lucina nebo Gervais…obsah tuku 20-30% ale ne tavene syry. Co je mozne si jeste mazat krome te Luciny a Gervais? Trochu v obchode tapu. NEchci pored jist Luciny a Gervais:)Diky za odpoved. Lucie

     

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

 
%d bloggers like this: