RSS

Pohanková kaše s mákem a švestkami

05 zář

Když se mluví o snídaňové kaši, většina lidí si hned představí tu ovesnou. K přípravě lahodných kaší ale můžete použít i jiné obiloviny, než jen ovesné vločky. Nebojte se experimentovat, vyzkoušejte i méně známe druhy obilnin a čerpejte z jejich benefitů, jakou jsou například vysoký obsah výživných látek, vitaminů, vlákniny a v neposlední řadě i výborná chuť. Začněte váš den výbornou pohankovou kaší →

Pohanková kaše s mákem a švestkami

Suroviny:

  • 250ml sojového mléka
  • 60g pohankové lámanky nebo krupice
  • 3 velké čerstvé švestky
  • 3 vrchovaté čajové lžičky mletého máku

Příprava:

Mléko nalijeme do menšího kastrůlku a přivedeme k varu. Poté k němu přidáme pohanku, na malé kousky nakrájené švestky a mák. Společně vaříme přibližně 15 minut, dokud pohanka nezměkne. Okamžitě podáváme.  

Tipy a rady: 

  • Pohanku můžete zaměnit za jáhly, nebo si namíchat pohanku s jáhly v poměru 1:1
  • Ovoce můžete použít kterékoliv, podle vlastní chuti, a mák můžete zaměnit například za mleté vlašské ořechy nebo sezamová semínka
  • Kaši krásně osladí vařené ovoce, ale pokud i to je pro vás stále málo, můžete si ji dosladit například javorovým sirupem
  • Kaši si můžete připravit i jako svačinu do školy či práce, ale nejlepší je konzumovat ji hned po uvaření
  • Tato snídaně je vhodná pro vegetariány i vegany
  • Neobsahuje laktózu ani lepek
Advertisements
 

Vlastnosti: , , , , , ,

14 responses to “Pohanková kaše s mákem a švestkami

  1. Hanka

    07/09/2011 at 07:02

    I když jsem použila sušené sojové mléko, tak výsledek byl víc než uspokojující:-))) Díky za další zpestření jídelníčku.

     
  2. Hanka

    03/10/2011 at 09:25

    Tak jsem včera opět vařila tuhle kaši a zřejmě švestky byly dobře vyzrálé nebo nějak jinak speciální, prostě kromě toho, že byla výborná, měla ještě krásnou růžovofialovou barvu, takže lahodila i oku.

    Hanka

     
  3. Hanka

    06/11/2011 at 14:14

    dneska jsem si moc pochutnala na variaci s banánem a skořicí

     
  4. Vasco

    02/11/2012 at 16:37

    Co to je pohnaka lamanka………….ja kupuji bio v prirodni podobe………….jaky je v tom rozdil?
    Diky za odpoved
    Vasco

     
    • Jana Škramlíková, DiS.

      05/11/2012 at 11:03

      Lámanka je nalámaná pohanka, ať už bio nebo nebio.. Vaří se proto menší dobu a tvoří kašovitou konzistenci.

       
  5. Vasco

    02/11/2012 at 16:40

    Jano a prosim Te jeste o jednu informaci……………..ze se pohanka varenim znehodnocuje jak by jsi resila tento recept bez vareni pohanky aby neztracela hodnotu……….Diky, Vasco

     
    • Jana Škramlíková, DiS.

      05/11/2012 at 11:04

      V tom případě bych ji večer zalila horkým mlékem, na hodinu zabalila do peřin a poté do rána nechala v kuchyni při pokojové teplotě. Ráno bych ji už jen ohřála.

       
  6. Vasco

    28/05/2013 at 12:01

    Jano ahoj, ja ziju v Recku, zabyvam se zdravim zpusobem zivota skoro 30 let = zdravou vyzivou a sportem, byl jsem 15 roku vegetarianem, ted roky se stravuji jenom Bio…super market nevim jak vypada, ted momentalne Raw Food, blahopreji za to jak jsi to dokazala najit cestu sama a ted predavas sve zkusenosti druhym, ja delam to stejne a radim i doktorum, oni sice prisahali na Hyppokratesa ale jenom jeho nenasleduji!!!!!!!!!!!
    Preji Vse Nej, protoze to co delas je poslani, s Laskou Jezise, Vasco

     
  7. Vasco

    28/05/2013 at 12:03

    Otazka, tady dostanu jenom neloupanou pohanku, jak se da pripravit? Treba i bez vareni,nebo jak se da ocistit. diky predem za odpoved

     
  8. Jirka

    13/04/2014 at 12:28

    Nejlepší zkušenost jsem udělal s kaší z pohankových vloček. Stačí uvést do varu, odstavit a nechat asi 10 minut pod pokličkou. Je to jednoduché, rychlé a chutné.

     

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

 
%d bloggers like this: