RSS

Pochutnejte si na pudinku bez výčitek

09 srp

Běžně prodávané hotové pudinky mají velmi vysoký obsah cukru ve formě prázdných kalorii.  Stejné je to i v případě, když si děláte pudink doma. Podle návodu do něj patří stejně tak velká hromada prázdného cukru.  Kdybyste se ale cukru chtěli zbavit, a z přípravy ho zcela vyškrtli, vůbec si nepochutnáte. Co s tím? Udělejte si pudink podle mého receptu → Obsahuje vyšší množství bílkovin, méně tuku, přírodní cukr a vlákninu.

Srovnání běžného pudinku s pudinkem podle mého receptu:

Produkt Množství kJ Kcal B S T Vl.

Běžný
pudinkový dezert se šlehačkou

Balení
200g

840

201

6 34 4

0

Čokoládový pudink s banány
a tvarohem

1 porce
250g
775 184 13,2 28,2 2,4 2,6

Vysvětlivky zkratek: B – bílkoviny; S – sacharidy; T – Tuky; Vl. – vláknina


Čokoládový pudink s banány a tvarohem

Suroviny:   / 2 – 3 porce

  • 26g (1/2 sáčku) PREMIUM PUDINK Hořká čokoláda, Dr. Oetker
  • 250 ml polotučného mléka
  • 250g odtučněného měkkého tvarohu 
  • 2 středně velké banány (cca 260g)

Příprava:

Ve větší misce rozmixujeme tvaroh a na kolečka nakrájené banány.
V malém kastrůlku rozmícháme do studeného mléka pudinkový prášek a dáme vařit. Za stálého míchání vaříme, dokud pudink nezhoustne, poté ho vlijeme do misky s našlehaným tvarohem a banány  a ještě jednou celé promixujeme. Rozlijeme do dvou až tří stejně velkých mističek, necháme při pokojové teplotě zchladnout, poté uzavřeme a vložíme přímo do chladničky.

Typy a rady:

  • Místo čokoládového pudinku můžete použít také PREMIUM PUDINK Pravá vanilkaPravý karamel Dr. Oetker, nebo kterýkoliv jiný pudink.
  • Pokud děláte pudink jen pro sebe, vystačíte si právě s půlkou pudinkového prášku. Zbylou půlku pečlivě uzavřete a schovejte na příště.
  • V případě, že chcete udělat 4 – 6 porcí, použijte celý pudinkový prášek a ostatní suroviny zdvojnásobte.
  • Pudink není dobré jíst ještě za tepla, jelikož se jedná o horký škrob, který negativně ovlivňuje hladinu krevního cukru, tedy má vysoký glykemický index.
  • Příprava zabere pár minut. Ráno pak vložíte krabičku do pracovní tašky a o svačinu je postaráno ;)
  • Pudink je vhodný i pro děti, zejména díky obsahu přírodních cukrů, místo prázdných kalorií.
Advertisements
 

Vlastnosti: , , , ,

26 responses to “Pochutnejte si na pudinku bez výčitek

  1. Witch

    10/08/2011 at 09:07

    Dodala bych jen, že u doma vařeného pudingu můžete dát cukru mnohem méně, než uvádí předpis. Kdo se bojí pucků nerozmíchaného prášku, může nejdříve promíchat pudingový prášek s cukrem (krupice) a zalít mlékem, rozmíchat. Nezašpiní metličku.
    Teplý puding se nejí také proto, že může tížit v žaludku, vyvolat nadýmání. Pokud se udělá hustý puding s polovinou mléka, po vychladnutí a stažení škraloupu se dá vmíhat máslo a udělat jeden z nejchutnějších krémů na dětský (hlavně) dort. Třeba z bábovky, kam se do středun zapíchne nahá panenka a dozdobí se jí krinolínové šatičky právě pudingem. :-)
    No a ten kupovaný výtvor s rostlinnou šlehačkou ani není pořádným mléčným výrobkem, ten jenom z dálky pozdravil několik škatulí na lince…

     
  2. Hanka

    11/09/2011 at 19:20

    vyzkoušela jsem karamelovou variantu a zařadila jsem jí do kolonky „oblíbené“

     
  3. Eliška

    17/02/2012 at 17:34

    Když nepočítám vlákninu, tak stačí pudink osladit umělým sladidlem a je to, ne? Uvědomme si, že tvaroh je sice OK, ale je kyselynotvorný a zase je problém na straně druhé. Možná ještě není špatné tvaroh nahradit velkým jogurtem. Stačí jej nechat přes noc odkapat na plátně, a vznikne krásně mazlavá hmota jako povolené máslo. Běžně to tak používáme na pomazánky – stačí dochutit dle libosti. Zbavili jsme se tak kyselosti tvarohu, a přesto máme zdravé a dietní pomazánky. Asi vyzkoušim ten pudink s takto upraveným jogurtem. Možná to bude ještě lepší, protože takový jogurt je navíc lahodnější a jemnější. Hezký den všem :-)

     
    • Jana Škramlíková, DiS.

      24/02/2012 at 10:13

      Dobrý den, děkuji za Váš názor ohledně kyselonotvornosti tvarohu a také za tip, jak místo něj použít jogurt. Určitě zkusím takto vyrobit pomazánku, jak píšte. S umělým sladidlem však souhlasit nemohu. Přidáním umělého sladidla by byl zase problém na straně třetí. Rozkládá se v těle na rakovinotvorné látky, také zvyuje chuť na sladké a způsobuje zbytečné vyplavování inzulinu. J.

       
      • Eliška

        24/02/2012 at 11:18

        Plně s Vámi Jano souhlasím pokud jde o umělé sladidlo, ale stejně se domnívám, že bílý cukr je mnohem větší zlo, nežli umělé sladidlo. Je taky pravdou, že sladké obecně zvyšuje zase chuť na sladké. Stejné je to i u soli. Stačí mesíc nesolit a v našem případě nepřeslaďovat a už to nikomu ani nepříjde. Dovoluji si ale ve vší uctě nesouhlasit s tím, že umělé sladidlo vyplavuje inzulín. To je přesně reakce právě na cukr. Hezký den.

         
      • Jana Škramlíková, DiS.

        24/02/2012 at 12:47

        Bohužel Vám musím znovu oponovat. Naš organismus neví, co je to umělé sladidlo. Vnímá jen sladkou chuť, ale nedokáže rozlišit, zda pochází z cukru nebo z umělého sladidla a tak i v případě umelého sladidla, po tom co chuťové pohárky zaregistrují sladkou chuť, vyplaví slinivla do krve inzulin. Jenže do krve žádný cukr nepřijde, a tak inzulin začne v krvi zpracovávat přitozeně se vyskytující hladinu cukru až se dostaneme do hypoglykemie a přichází chutě a hlad. O sladidlech a jejich dopadu jsem již napsala článek, pokud by Vás zajímal, tady posílám odkaz https://skramlikova.wordpress.com/2011/08/24/proc-umela-sladidla-nejsou-vhodnym-pomocnikem-pri-hubnuti-a-proc-je-dobre-se-jim-vyhnout/
        Je sporné, zda víc škodí sladidlo nebo cukr. Příliš mnoho cukru může mít za následek hlavně obezitu a cukrovku. Ale příli mnoho sladidla může kvůli působení na slinivku také způsobit cukrovku, v horším případě rakovinu. V dnešní době už není umělé sladidlo doporučováno ani pro diabetiky.

         
    • Hanka

      05/06/2012 at 07:45

      Dobrý den, ohledně sladidla bych doporučila najít si něco o E951. http://www.emulgatory.cz/seznam-ecek?prisada=E951
      Hanka

       
      • Eliška

        10/06/2012 at 19:46

        Dobrý den přátelé, Hanko. Asi jsem byla špatně pochopena, nebo spíše jsem se já špatně vyjádřila. Rozhodně je nejlepší se vyhnou všemu, naše prababičky např. nedělaly marmelády s cukrem, ale otázka zní: „Jestli to z jakéhokoli důvodu nejde vyhnout, a musím si vybrat buď cukr bílý a nebo sladidlo, co je menší zlo. PS: Sladidlo a sladidlo je taky rozdíl a 951 se můžu vyhnout.

         
  4. Jana

    29/10/2012 at 21:09

    Tak pudink jsem dneska zkusila a je výborný, chutnal celé naší rodině. Ty banány ho krásně osladí. Myslím si, že už ho jinak ani dělat nebudu. A ještě zkusím ten s musli:-)

     
  5. Jana

    30/10/2012 at 15:26

    Tak to už se těším :-)

     
  6. Aneta

    12/11/2012 at 19:04

    Dobrý den, ohledně pudinků bych měla jeden malý dotaz. Mezi regály v Tescu jsem objevila tento vanilkový delight: http://www.tesco.com/groceries/Product/Details/?id=256546647 . Zkoušela jsem ho smíchat se šťávou cca ze 3 mandarinek smíchanou s vodou (plus pár rozinek, kiwi) jen za studena a nechat v chladničce ztuhnout. Výsledek vůbec není špatný, je to snadné a podle obsahu KJ na obalu výrobku by se to jako sladký dezert, po kterém nenakyneme, dalo počítat. Nějak k tomu ale nejsem důvěřivá: na 100g prášku zde uvádějí 435kJ, tj. 218 KJ na jeden pytlík. Když místo mléka přidáme vodu (i s mlékem je to ale v pohodě, všeho se dá kdyžtak ubrat ;)), potom ovoce a třeba rozinky, výsledek mě až zaráží, jak málo kalorické to nakonec může být a jestli tomu můžu vůběc věřit :D Nemáte zkušneost s něčím podobným? Děkuji za odpověď.

     
    • Jana Škramlíková, DiS.

      14/11/2012 at 18:19

      Dobrý den, tak jsem si pudink „proklepla“
      Složení vanilkový delight: Maltodextrin, modifikovaný bramborový škrob, rostlinný olej, sušená syrovátka, emulgátory (prapan 1,2 – diol, estery mastných kyselin, sojový lecitin), želírující látky (tetra fosforečnan sodný, difosforečnan sodný), mléčná bílkoviny, protispékavá látka oxid křemičitý, sladidlo (sukralóza), aroma, barvivo (směs karotenů)
      Složení běžného vanilkového pudinku: kukuřičný škrob, aroma, barvivo (karoten).
      Takže ten první, s umělým sladidlem, bramborovým škrobem a dalšími zbytečnostmi bych určitě nekupovala. Pudinkový prášek sám o sobě obsahuje málo kJ, na jeden pytlík 37g je to 131 Kcal/ 555 kJ. Hodnotu zvyšuje pak mléko a hlavně přidání cukru. Do svého ovocného dezertu raději zvolte běžný pudinkový prášek, o tolik energie navíc oproti delight nemá a je mnohem vhodnější svým složením.

       
  7. Amy

    21/12/2012 at 11:10

    Dobrý den,

    chtěla bych se zeptat, jakou energetickou hodnoty má pudinkový prášek bez uvaření (tj. bez mléka a cukru/ sáček cca 47g – např. Oetker, Amylon) . Na http://www.kaloricketabulky.cz jsou různé hodnoty, pokaždé jiné.

    Děkuji za odpoved, Amy:-)

     
  8. michilichy @centrum.cz

    05/04/2013 at 14:14

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, kolik je to teda porcí ? (Kvůli přepočtu kj)

     
    • Jana Škramlíková, DiS.

      05/04/2013 at 16:27

      Dobrý den, pudink lze rozdělit na 2-3 porce. Pokud ho rozdělíte na 3 porce, jedna porce má cca 250g a její energetická hodnota je uvedená v tabulce. Pokud tedy chcete znát hodnotu energie v celém množství pudinku, stačí čísla z tabulky vynásobit třemi.

       
  9. Kamila

    17/04/2013 at 08:04

    místo cukru používáme Stevii – sladkou trávu a nemáme problém :) jinak dobrý recept, u nás oblíbený

     
  10. Jana Kovaříková

    25/04/2013 at 17:52

    Pudink mi dříve chutnal, byl akorát hustý. Nyní vznikne ze stejného množství daleko řidší hmota, pokud chci docílit správné hustoty, musím dát méně mléka. Ale i ta chuť je nějaká jiná. Mohu to posoudit, pudink jsem dělávala i dělám poměrně často.

     
    • Jana Škramlíková, DiS.

      26/04/2013 at 09:08

      Pokud byl dříve pudink v pořádku, tak bude problém v surovinách. Nepoužila jste rýžové mléko? V tom totiž pudink vůbec nehoustne. Nejideálnější je mléko ovesné, případně, pokud se mu nevyhýbáte, můžete použít kravské mléko. Je také možné, že výrobce snížil množství pudinkového prášku ve svém výrobku oproti původnímu.

       
  11. Simča

    06/06/2013 at 09:28

    Já si dělám pudink domácí úplně bez cukru,jen si tam nakrájím na malinké kousky banán,ten to také osladí.Když už cukr (třeba do kávy,protože čaj nesladím) tak třtinový.Kolik asi má Kcal domácí pudink bez cukru,,půl litru???Nikde to nemohu najít :-( Děkuji za odpověd Simča

     
    • Jana Škramlíková, DiS.

      06/06/2013 at 16:57

      Dobrý den, pytlík pudinkového prášku má obvykle 37g. V těch je 131 Kcal/ 555 kJ. A k tomu si připočítejte energetickou hodnotu mléka, podle toho, které pro přípravu používáte. Hezký den

       
  12. Lenka

    27/08/2013 at 16:52

    Dobrý den,můžete mi prosím napsat,pokud budu dělat pudink podle Vašeho návodu jestli bude mít nižší glykemický index než klasicky uvařený a oslazený stévií.
    A když peču bábovku bez mouky ale s přidáním právě pudinkového prášku,jak je to s glyk. indexem?
    Děkuji za odpověď

     
    • Jana Škramlíková, DiS.

      02/09/2013 at 15:40

      Dobrý den, glykemický index pudinku se stévií a sladem bude přibližně stejný. Pokud ho ale budete konzumovat teplý, bude index oproti vychladlému v obou případech o dost vyšší. Co se týče bábovky, to už bude rozdíl. Kukuřičný škrob, který je základní složkou pudinkového prášku má vysoký GI, takže bábovka z celozrnné mouky na tom bude lépe. J.

       
      • ela

        02/09/2013 at 16:21

        Dobrý den vážení. Já jen doufám, že si rozumíme, a oddělujeme potravinu od Stévie v hodnocení. Pokud má již nějaká potravina vysoký GI, tak přidáním Stévie se nezvedne, ale ani nesníží. Samotná Stévie GI nezvedá. Je tedy nutné z mého pohledu jíst už potravinu s nízkým GI, a pokud musím sladit, tak Stévie GI nezvedne. Dobrým příkladem je zmíněná bábovka. Pokud u ní chci nižší GI, není nic jednodušího než bílou mouku nahradit celozrnnou. Obávám se, že je lépe co se pudinku týče se jej vzdát. Už samotný pudink ná vysoký GI a tak mu bohužel nepomůže ani Stévie. Doporučuji odkapat velký bílý jogurt a ochutit dle chuti – nemyslím cukrem a Grankem :-)

        Stévie: http://ocinastopkach.cz/aktuality/pestujete-doma-stevii

         

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

 
%d bloggers like this: