RSS

Bělidla a leštící látky – seznamte se s méně známou skupinou přídatných látek

05 srp

Bělidla i leštící látky spadají do látek upravujících vzhled potravin. I když obě skupiny tvoří jen malou část z používaných přídatných látek,  přesto je dobré tuto skupiny znát.  Pro připomenutí a lepší orientaci v rozdělení  přídatných látek do jednotlivých skupin můžete nahlédnout do uceleného seznamu.

Bělidla

      Bělidla jsou v některých státech používána k bělení mouky. Používají se hlavně bromičnany, perboráty, kysličníky chlóru, kysličníky dusíku aj. Jsou to silná oxidovadla. Některá z nich jsou potencionálně škodlivá zdraví.

      V České republice není bělení mouky povoleno.

Leštící látky (E 901 – 914)

      Leštící látky vytvářejí ochranný film na povrchu potraviny nebo dodávají povrchu lesk. Lesklý povrch je často žádán u cukrovinek, například oříšků v čokoládě, bonbónů a dražé, kde udržují tvar a zvyšují chuť a přitažlivost. Povrchové filmy se také často používají k ošetření ovoce a zeleniny. Citrusovým plodům, jablkům a hruškám dodávají lesk, zabraňují zmenšování hmotnosti a v případě citrusů účinkují jako nosiče fungicidů. U zeleniny zabraňují povrchové filmy ztrátám vody a poškození povrchu během transportu, zlepšují vzhled a tím i prodejnost. Nejčastěji se takto upravují rajčata, okurky, někde i papriky, dýně a další druhy.

      Ochranné povrchové filmy mohou obsahovat různé přídatné látky, které mají za úkol chránit povrch potraviny. Jedná se například o konzervanty a antioxidanty.

      Jedlé povrchové filmy mohou v některých potravinách napomáhat aplikaci aromatických látek (účinkovat jako nosiče aroma), které jsou většinou kapalné.

       K leštění a úpravě povrchu se používají hlavně vosky – včelí vosk (E 901), vosk candelilla (E 902), karnaubský vosk (E 903) a šelak (E 904).

      Zákon definuje leštící látky jako látky, které po nanesení na vnější povrch udělují potravině lesklý vzhled nebo vytváří ochranný povlak. Povlaky, které jsou jedlé nebo které jsou snadno odstranitelné, se nepovažují za leštící látky.

Rozdělení leštících látek podle vlivu na lidské zdraví:

1. kategorie – aditiva, která nezpůsobují žádné zdravotní problémy

 Do první skupiny lze řadit látky, které nezpůsobují žádné zdravotní problémy a mohou někdy působit i příznivě. Patří sem látky, které jsou získávány z přírodních zdrojů, nebo jsou vyrobené tak, že jejich chemická struktura je stejná, jako u přírodní látky.

E 902   Vosk Candelilla

2. kategorie – aditiva méně vhodná, jejichž užívání je sporné

Do druhé kategorie můžeme zařadit látky, které již nejsou vhodné či jsou podezřelé z negativního dopadu na zdraví, tj. látky, které již nejsou zdraví tolik prospěšné a jejich užívání je sporné zejména při častém a nadměrném použití.

E 901   Včelí vosk
E 903   Karnaubský vosk
E 904   Šelak


3. kategorie – aditiva nevhodná

Do třetí kategorie jsou řazeny látky, jejichž konzumace je spojována s rizikem vzniku přecitlivělosti či intolerance. Patří sem zejména látky syntetické, tedy uměle vyrobené.

—-

 4. Nezařazené   

E 912   Estery montanových kyselin
E 914   Oxidovaný polyethylenový vosk

Pro zajímavost →

      E 901 Včelí vosk

      Včelí vosk je stavební materiál pláství sloužící včelám k uchovávání medu. Potravinářský vosk se získává po odstranění medu roztavením pláství a přefiltrováním. Používá se k vytvoření lesklého povrchového filmu či polevy u čerstvého ovoce a zeleniny, cukrovinek (např. v bonbónech Starburst a Haribo a v lentilkách), dále u sušeného ovoce, pekařských výrobků, sýrů, skořápek vajec a instantní kávy. Mezi nepotravinářské aplikace patří použití v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu, při výrobě svíček a drogistických výrobků.

      V některých případech může včelí vosk způsobovat alergické reakce a citliví jedinci by měli být opatrní. Jinak nejsou známy žádné nežádoucí účinky a vosk se považuje za bezpečnou přídatnou látku.

      E 912 Estery montanových kyselin

      Patří mezi minerální vosky a získávají se z rašeliny a hnědého uhlí. Používají se k ošetření povrchu citrusových plodů. Setkáme se s nimi také při výrobě svíček a leštěnek. 
     Estery montanových kyselin se v České republice smějí používat výhradně k úpravě povrchu čerstvých citrusových plodů.  
     Látky se obecně řadí do skupiny, která nepředstavuje žádné riziko pro naše zdraví, protože se používají k nejedlé části citrusových plodů. Jenže kůra citrusových plodů je pórovitá, což může usnadnit průchod cizorodých látek.

      E 914 Oxidovaný polyethylenový vosk

      Tento vosk se vyrábí oxidací polyethylenu, což je vedlejší produkt při zpracování ropy. Látka se používá k vytváření povrchových filmů na zemědělských produktech, u nichž se obvykle nekonzumuje slupka (citrusové ovoce, avokáda, banány, manga, melouny, ananasy, dýně, papája atd.) a na neloupaných skořápkových plodech. 
     Oxidovaný polyethylenový vosk se v České republice smí používat výhradně k úpravě povrchu čerstvých citrusových plodů.  
     Zdravotní rizika jsou stejná jako u Esterů montanových kyselin.

Advertisements
 

Vlastnosti: , , , ,

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

 
%d bloggers like this: