RSS

Sezónní ovoce a zelenina – JARO

27 kvě

Sezónní ovoce a zelenina se v dnešní době stala téměř zapomenutou, neakceptovanou skutečností.

Kdybyste přišli v zimě do obchodu s oblečením a na ramínkách vysely plavky a kraťasy nebo v obuvi byly místo sněhulí plážové žabky, asi byste kroutili hlavou. Když ale přijdete v zimě v supermarketu do oddělení se zeleninou a v regálech jsou naskládaná rajčata, salátové okurky a jiná letní zelenina, nikomu to divné nepřipadá.

Přijde nám naprosto přirozené, měnit podle ročního období náš šatník, ale stejně tak by se měla podle toho měnit i naše strava.

Zelenina má mnoho významných vlastností. Kromě toho, že je zásadotvorná, a tudíž je nenahraditelná pro udržení pH našeho vnitřního prostředí, přináší nám spoustu důležitých látek, jako jsou vitaminy, minerály a enzymy a je významným zdrojem vlákniny. Jenže o obsahu zdraví prospěšných látek můžeme mluvit pouze u zeleniny, která je pěstovaná za přirozených přírodních podmínek a ne uměle ve sklenících za pomoci chemických postřiků a v místě tisíce kilometrů vzdáleném našemu podnebnímu pásmu.  Pokud si v rámci doporučení „jezte hodně zeleniny“ koupíme v zimě ledový salát nebo rajče ze Španělska a máme pocit, že jsme něco udělali pro naše zdraví, není tomu tak. (Prospěch by taková zelenina měla jen v případě, že bychom ji snědli místo klobásy, a i tak by se dalo polemizovat, v čem je obsah potravinové chemie vyšší a co je tedy horší).

Jak si vybírat zeleninu a ovoce podle ročního období?

Problém je, že všechna sezónní zelenina je k dostání po celý rok, a tak vlastně nemáme možnost zjistit podle nabídky, která zelenina do jaké sezóny patří.
K orientaci Vám poslouží následující rozdělení →

Zelenina a ovoce, které můžeme konzumovat celoročně:
(jedná se o zeleninu a ovoce, které se dá mimo období sklizně skladovat, a proto je k dostání po celý rok)

  • Cibule
  • Česnek
  • Mrkev
  • Celer (bulva)
  • Červená řepa
  • Zelí bílé a červené
  • Pórek
  • Brambory
  • Řeřicha
  • Jablka

Zelenina a ovoce, které patří k jaru (podle doby sklizně):

Začátek jara: (duben)

  • Ředkvičky
  • Polníček

Pozdní jaro: (květen, červen)

  • Špenát
  • Salát hlávkový
  • Salát ledový
  • Mangold
  • Kedlubna
  • Květák
  • Celer (řapíkatý)
  • Pažitka
  • Řeřicha
  • Ředkve
  • Brokolice
  • Mrkev (s natí)
  • Kadeřávek
  • Hrášek
  • Rajčata
  • Zelené fazolky
  • Cuketa
  • Kapusta
  • Okurky
  • Chřest
  • Černý kořen
  • Jahody

Rady a Typy:

  • Pokud se jedná o nebalenou zeleninu nebo ovoce, nad prodejními regály nebo přímo na nich by měla být umístěna cedulka, která obsahuje kromě názvu a třídy jakosti také zemi původu. U balených plodů hledejte tyto informace přímo na obalech.
  • Vybírejte si plody vypěstované v České republice. Takové plody se většinou na trh dostanou v době své sezóny a nesklízí se ještě dávnou před tím, než dozrají. Jelikož se nemusí převážet přes půl světa, klesá podíl obsahu chemických látek, potřebných jinak na udržení čerstvosti při transportech. Navíc plodiny vypěstované u nás jsou pro naše tělo nejpřirozenější.
  • V lepším případě vyhledejte v okolí svého bydliště místní ekofarmu a domluvte se na odběru čerstvé sezónní zeleniny.
  • Restaurace ZAHRADA  nabízí prodej Bio-bedýnek, a to nejen se zeleninou nebo ovocem – více informací naleznete zde.
Reklamy
 

Vlastnosti: , , ,

6 responses to “Sezónní ovoce a zelenina – JARO

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

 
%d bloggers like this: