RSS

Mrkvový salát s ovocem

18 bře

Pouhé čtyři suroviny a pět minut času 

Připravte pro sebe i své děti výbornou svačinku plnou vitamínů, minerálů a vlákniny. Jedná se o jeden z  nejprostších salátu, zároveň je však velmi chutný a osvěžující a  našel by se málokdo, komu by nechutnal. Ale položte si otázku, kolikrát jste si ho za poslední rok připravili? Všude se hledají složitosti a na prosté věci se zapomíná.

Suroviny:   / 2 porce

  • jedna větší mrkev
  • jablko
  • banán
  • 2 – 3 lžíce jablečného octa

Příprava:   / délka přípravy 10 minut

Mrkev oškrábeme (pokud se jedná o bio zeleninu, stačí ji jemným kartáčkem omýt) a nastrouháme na jemném struhadle. Jablko omyjeme, rozkrojíme na půl, zbavíme jádřince a nastrouháme na hrubém struhadle. Banán zbavíme slupky a nakrájíme na půlměsíčky asi 0,5 – 1 cm široké. Přidáme jablečný ocet a všechny suroviny smícháme. Před konzumací je dobré nechat salát chvilinku odležet, ovoce a zelenina se krásně proloží s jablečným octem a pustí šťávu. Salát není třeba doslazovat cukrem, stačí cukry, které jsou přirozeně obsažené v ovoci.

Rady a tipy:

  • Ovoce a zeleninu nemusíte jen strouhat, pokud je vám to sympatičtější, můžete si je pokrájet jakýmkoliv způsoben i obohatit o další suroviny.
  • K mrkvi můžete místo banánu a jablka přidat ananas či pomeranč, a nebo si salát nakombinovat různě, podle vaší chuti.
  • K základní směsi přidejte nasekané vlašské ořechy, obohatíte tak salát o prospěšné nenasycené mastné kyseliny (součást „dobrých“ tuků).
  •  Kromě vlašských ořechů, můžete přidat i celou směs ořechu či semínek – vhodné jsou zejména lískové oříšky, mandle, slunečnicová nebo dýňová semínka, goji (kustovnice čínská)
  • Salát je vhodný jako součást dopolední či odpolední svačiny. Můžete ho přidat například k plátku knäckebrotu s kouskem sýra nebo k bílému jogurtu.
  • Jako příloha může být i součástí snídaně, místo samotného ovoce.
  • Až bude vy dospěláci sedět už pár hodin po obědě například ve své kanceláři a začne vás honit mlsná nebo hlad, nejste odkázáni na „bufet v prvním patře“. Sáhnete do lednice a vyndáte svůj výborný salát, nejenže si pochutnáte, ale bude vám chutnat i dobrý pocit z toho, že jste pro sebe něco udělali a ani to moc nebolelo, že?
  • Salátu si klidně udělejte větší množství a můžete si ho vzít do práce nebo přidat dětem k svačině  i vícekrát.
Reklamy
 

Vlastnosti: , , ,

6 responses to “Mrkvový salát s ovocem

  1. Lenny

    24/04/2011 at 19:20

    Výborné! Díky za recept. Je skvělé, že jsou stále častější různé recepty s přídavkem kustovnice čínské.

     
  2. Jana

    09/10/2012 at 09:22

    Tak tenhle salát je fakt mňam, taková kombinace by mě asi nikdy nenapadla. Já tam místo jablečného octa, který doma zatím nemám, dala citr.šťávu a bylo to také ok. Chutnal i mému manželovi, takže to je také super!

     
  3. Jana

    09/10/2012 at 14:24

    A musím ještě napsat, že jsem ho dneska dala i mému ročnímu „miminku“ a jakpa baštilo!

     
  4. Marki

    19/03/2016 at 13:00

    Salát je samozřejmě výborný, jen mě zajímá, co si myslíte o kombinaci ovoce a zeleniny? Z několika zdrojů jsem slyšela/četla, že ovoce se má jíst nejlépe samotné. Zatím jsem kombinaci potravin moc neřešila, ale snažím se jíst mnohem zdravěji než dříve. Děkuji :)

     

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

 
%d bloggers like this: