RSS

Vyznejte se v potravinové chemii

17 bře

Vyznat se ve spleti potravinové chemie není zrovna snadné. Nyní máte možnost zorientovat se a udělat si pořádek v tomto velkém množství látek přidávaných do potravin.

   Do této chvíle jsem vás seznamovala s Éčky jako takovými – mohli jste si přečíst, co to vlastně éčka jsou, jak se vyrábějí, historii jejich používání, testování, legislativu, možné vlivy na lidské zdraví, nežádoucí účinky atd.  Nyní se dostáváme k jejich samotnému rozdělení a použití. Skupinu po skupině probereme jejich charakteristiku, využití a samotné látky, které do příslušné skupiny patří. Dozvíte se, v jakých potravinách se s nimi můžete setkat a jak si obstály v testech.

ROZDĚLENÍ PŘÍDATNÝCH LÁTEK

Pro lepší orientaci se nejdříve podívejte, do jakých skupin a podskupin jsou aditivní látky řazené, abyste si udělali obrázek o tom, co všechno se do potravin přidává a mohli se tak těšit na každý další článek, který vám přinese hodnotné informace.                                                                                                                    

  1. Látky prodlužující trvanlivost                                                                            

1. Konzervační nebo-li antimikrobiální látky
2.  Antioxidanty

2. Látky upravující vzhled

1. Barviva
2. Bělidla
3. Leštící látky

3. Látky upravující vůni – Aromatické látky

4. Látky upravující chuť                                                                                           

1. Sladidla
2. Okyselující látky a regulátory kyselosti
3. Látky hořké
4. Látky zvýrazňující chuť a vůni

5. Látky upravující fyzikální vlastnosti                                                                

1.  Zahušťující látky
2.  Modifikované škroby
3.  Rostlinné gumy
4.  Želírující látky
5.  Emulgátory
6.  Stabilizátory
7.  Tavící soli
8.  Protispékavé látky
9.  Kypřící látky
10.  Látky zlepšující vlastnosti mouky
11.  Sekvestranty
12.  Zpevňující látky
13.  Zvlhčující látky
14.  Čiřidla
15.  Odpěňovače a pěnotvorné látky
16.  Nosiče a rozpouštědla

6. Pomocné látky

1. Balící plyny a propelanty
2. Plnidla
3. Lubrikanty a látky zabraňující přichycení

7. Látky zlepšující nutriční vlastnosti                                                                    

Zařazení přídatných látek do jednotlivých kategorií upravuje vyhláška Ministerstva zdravotnictví, která reaguje na vstup naší republiky do EU č.304/2004 Sb., kterou se stanoví druhy a podmínky pouţití přídatných a pomocných látek při výrobě potravin ve znění vyhlášek č. 152/2005 Sb. a č. 431/2005 Sb.

Advertisements
 

Vlastnosti: , , ,

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

 
%d bloggers like this: