RSS

Česneková pohanka s tempehem

08 bře

Pokud někdo přechází na zdravější stravu, začne do jídelníčku zařazovat vhodnější zdroje sacharidů – obilovin tak, že knedlíky vymění za rýži, těstoviny či brambory. Jenže na této trojkombinaci to většinou končí. Výběr obilnin je ale mnohem pestřejší a byla by škoda je do svého jídelníčku nezařadit. Jednou z velice chutných a cenných obilovin je právě pohanka.

Pohanka plní v těle zahřívací funkci a proto je vhodná zejména pro chladnější období roku. Obsahuje řadu minerálních látek jako například vápník, fosfor, draslík, železo, selen, zinek aj. Velmi významnou obsahovou látkou pohanky je rutin. Podílí se na zvýšení pružnosti cév, pomáhá lidem trpícím nad měrnou tvorbou modřin, praskáním žilek nebo hemoroidy. Doporučuje se lidem s trávicími obtížemi, neboť je lehce stravitelná. Zároveň  se hodí pro osoby trpící celiakií, jelikož neobsahuje lepek.

Biologická hodnota bílkovin obsažených v pohance je vyšší, než u jiných druhů obilovin, protože nabízí 2-3x více esenciálních aminokyselin.*

Pro kuchařské účely se používá pohanka loupaná, ve formě krup, lámanky, krupice či pohankové mouky. Z pohanky se vyrábí i sušené mléko, které ocení zejména ti, kdo běžné mléko pít nemohou. Samotnou pohanku můžeme upravovat jako přílohu, stejně jako třeba rýži, nebo z ní udělat kaši, pro kterou je ovšem lepší použít pohanku ve formě lámanky či krupice. Ještě bych chtěla dodat, že pohanka není pravou obilninou. Pochází z čeledi rdesnovitých a je příbuznou rebarbory a šťovíku.

Tempeh je fermentovaný sojový produkt, který se používá jako náhrada masa. Pokud máte problémy s trávením luštěnin, ale nechcete se jich vzdát, může být právě tempeh správnou volbou. Fermentací soji se velice zlepšuje její stravitelnost. Tempeh se připravuje z uvařených, do bloku slisovaných sojových bobů. Ty jsou naočkovány, podobně jako třeba hermelín, bakteriální kulturou.  V tomto případě jde o kulturu rhyzopus oryzae. Tempeh je cenným zdrojem vápníku, fosforu a železa. Obsahuje též vitamin B12. Je ideální náhradou živočišných bílkovin, kterých je v našem jídelníčku více, než by být mělo.

Zkuste si připravit tento recept a přesvědčit se tak, že i bez masa, může jídlo chutnat skvěle →

Suroviny:   / 2 porce

  • 120g pohankových krup (v nevařeném stavu)
  • 1 balení smaženého nebo uzeného Tempehu (cca 210g)
  • 250g brokolice
  • 1 velká mrkev
  • 2 – 3 stroužky česneku
  • sůl
  • řepkový olej

Příprava:   / délka přípravy 40 minut

Příprava pohanky je velice snadná. Odváženou pohanku nasypeme do vroucí osolené vody a necháme 3 minuty vařit. Poté odstavíme z tepla a necháme 27 minut dojít. Pohanku nemícháme. Mezitím si můžeme očistit a nakrájet zeleninu, kterou následně též uvaříme v osolené vodě (místo soli můžeme pro lepší chuť použít solčanku.) Hotovou pohanku dáme na pánev, lehce polijeme olejem, přidáme utřené stroužky česneku a na malé kostičky nakrájený tempeh. Vše spolu pár minut osmahneme. Česnekovou pohanku podáváme s vařenou zeleninou, kterou můžeme smíchat s pohankou, nebo podávat zvlášť. Na talíř také můžeme přidat 2 lžíce mléčně kvašené zeleniny.

Rady a tipy:

  • Pokud byste měli obavy o svojí linii, nepřidávejte na pánev s pohankou olej. Tempeh je dost mastný sám od sebe, takže o ty správné tuky se ani tak neošidíte.
  • Česneku můžete přidat více, či méně, záleží na vaší chuti.
  • V lednici uvidíte vedle tempehu smaženého a uzeného také tempeh natural. K tomu je ovšem nutné „se projíst“.

Věřím, že si tempeh oblíbíte, proto se můžete těšit na další recepty s touto pochoutkou.

* Aminokyseliny = součásti bílkovin. Esenciální aminokyseliny jsou ty, které organismus nedokáže sám syntetizovat (vytvořit) a proto je nezbytný jejich příjem potravou.  Z nich pohanka obsahuje zejména lysin a tryptofan.

Advertisements
 

Vlastnosti: , , , ,

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

 
%d bloggers like this: