RSS

Z čeho vznikají a co vlastně jsou přídatné látky?

16 úno

Přídatnými látkami se rozumí látky, které se bez ohledu na jejich výživovou hodnotu, zpravidla nepoužívají samostatně ani jako potravina, ani jako charakteristická potravní přísada. Přidávají se do potravin při výrobě, balení, přepravě nebo skladování, čímž se samy stávají součástí konečné potraviny.

ZDROJE ADITIVNÍCH (PŘÍDATNÝCH) LÁTEK →

Přídatné látky se dělí podle toho, z jakých zdrojů jsou získávány na:

aditiva přírodního původu, např.:

  • zahušťovadla ze semen (karubin), ovoce (pektin) a mořských řas (agar)
  • barviva ze semen (bixin), ovoce (anthokyany) a zelenina (karoteny)
  • okyselovadla z ovoce (kyselina vinná)

Jsou to látky přírodního původu, tudíž pro naše tělo obecně neškodné, někdy dokonce prospěšné. Platí to ale v případě, že se používají samostatně. Někdy se v potravinách nachází v kombinacích, ve kterých je v přírodě nenajdeme a ve zcela odlišných koncentracích.

aditiva přírodně identická (vyráběná synteticky nebo pomocí mikroorganismů) např:

  • antioxidanty (kyselina askorbová, tokoferoly)
  • barviva (karoteny)
  • okyselovadla (kyselina citronová)

Přírodně identické neznamená přírodní. Jedná se o synteticky vyrobené látky, které by svým chemickým složením měly odpovídat požadované přírodní látce. Hlavní důvodem, proč se tyto přírodně identické látky vyrábějí a nezískávají se z přírodních zdrojů, je pořizovací cena. Pro příklad lze uvést výrobu přírodně identického aroma vanilky. Získat kilogram vanilinu z vanilkových lusků stojí skoro sedm tisíc eur. V laboratoři se vyrábí z vedlejších produktů papírenského či petrochemického průmyslu a výroba stejného množství stojí jen devět eur. V obou případech je přitom výsledná sloučenina 4-hydroxy-3-metoxybenzaldehyd.

      aditiva získaná modifikací přírodních látek, např.:

  • emulgátory (z jedlých olejů a organických kyselin)
  • zahušťovadla (modifikované škroby, modifikovaná celulóza)
  • sladidla (sorbitol, manitol)

Z latinského slova modificátió – úprava, přizpůsobení. Modifikace může být chemická (kyselinami, zásadami), fyzikální (teplotou) nebo za použití enzymů. Provádí se za účelem zlepšení vlastností přídatných látek, například škrobů.

Poznámka: Tato modifikace není totéž, co genetická modifikace (GMO), při níž dochází ke změně genetického kódu rostliny.

aditiva vyráběná synteticky, např.:

  • antioxidanty
  • barviva (tartrazin, chinolinová žluť)
  • sladidla (sacharin)

Jsou to látky nepřírodního původu, vznikají prostou syntézou chemických látek. Jsou to substance, které se v přírodě nevyskytují a vyrábějí se uměle. Jelikož nemají nic společného s přirozenými látkami a mnohdy se spolu různě kombinují v jedné potravině, měli bychom být před těmito látkami na pozoru.

Takže čtěte obaly, čtěte etikety, čtěte…. Nevědomost a nevšímavost je horší než samotná chemie.

Reklamy
 

Vlastnosti: , , ,

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

 
%d bloggers like this: