RSS

Existují vůbec potraviny, do kterých chemie nesmí?

09 úno

ANO, do některých potravin se většina přídatných látek ze zákona přidávat nesmí.

Do této kategorie patří například:

  • běžné chleby
  • neemulgované tuky
  • oleje
  • zahuštěné mléko a tepelně opracovaná smetana
  • stoprocentní ovocné džusy
  • zavařeniny (džemy, rosoly, marmelády a povidla)
  • zmrazené neopracované ovoce a zelenina
  • čokoláda
  • předvařená rýže
  • čerstvé ryby, korýši a měkkýši (včetně zmrazených)
  • měkké zrající sýry
  • nesušené (čerstvé) těstoviny
  • tepelně neopracované, balené polotovary z mletého masa

Některé potraviny nesmí obsahovat žádné přídatné látky (kromě balicích plynů a propelantů, které se smějí používat v nezbytném množství).

Patří sem:

  • nezpracované potraviny*
  • med
  • neemulgované tuky a oleje
  • máslo
  • pasterované nebo sterilované mléko a smetana
  • neochucené mléčné kysané produkty
  • minerální vody
  • káva (kromě instantní)
  • nearomatizovaný čaj
  • cukr
  • těstoviny (kromě bezlepkových těstovin nebo těstovin pro hypoproteinové diety)
  • neochucené podmáslí

I zde však existují výjimky, kde je použití přídatné látky povoleno v další části vyhlášky.

* Nezpracované potraviny jsou potraviny, které neprošly technologickým pochodem, který by způsobil podstatnou změnu původního stavu potraviny. Mohou to být potraviny očištěné, dělené, loupané, zbavené skořápek, mleté, řezané, krájené, upravené, chlazené a zmrazené, bez ohledu na to, zda jsou nebalené, balené nebo potraviny v ochranné atmosféře.

      Další skupinou potravin, kde je použití přídatných látek značně omezeno, je dětská výživa. V těchto potravinách je povoleno použít pouze několik málo aditiv, které se všeobecně považují za látky bez vedlejších účinků.

Zvláštní skupinu tvoří BIO potraviny

 V bio kvalitě si dnes můžete koupit téměř cokoliv. Tedy zdaleka nejen obiloviny a luštěniny, ale i maso, máslo a mléčné výrobky, zeleninu, kvalitní celozrnné i bílé těstoviny, ale i pochoutky jako jsou biokečup, biochipsy, biovíno, biočokoláda nebo biouherák. Biopotraviny jsou jakékoli potraviny, které vznikly co nejpřirozenějším a zároveň kontrolovaným způsobem v rámci ekologického zemědělství. Při pěstování plodin v ekologickém zemědělství se na rozdíl od běžné zemědělské praxe nesmí používat umělá hnojiva, škodlivé chemické postřiky (často označované jako tzv. pesticidy), geneticky modifikované organismy (GMO). Zvířata v ekologickém zemědělství musí být chována v souladu se svými přirozenými potřebami, neznají velkochovy, mají možnost výběhu na pastvu a přirozenou potravu. Nesmí dostávat růstové hormony ani preventivní dávky antibiotik. Při zpracování biopotravin je oproti konvenčním potravinám zakázáno používat určitá aditiva, která mění přirozené vlastnosti potravin a mohla by mít nežádoucí účinky na zdraví. Navíc výrobci nesmí při zpracování biopotravin používat ani ozařování, bělení či mikrovlnný ohřev.

Jak poznat v obchodě biopotraviny?

U Českých biopotravin najdete na obalu biozebru – grafický znak BIO s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“ a kódem CZ-KEZ nebo CZ-ABCERT: Tento symbol zaručuje, že certifikované biopotraviny byly kontrolovány na každém kroku od zemědělce a výrobce až ke konečnému spotřebiteli. U nebaleného zboží vám musí prodavač doložit platné osvědčení a bio původu nebalených potravin.

 Všechny biopotraviny jsou vyrobeny podle Zákona o ekologickém zemědělství č. 242/2000 Sb. a Nařízení rady EHS č. 2029/91. Dozor nad dodržováním legislativy vykonává Ministerstvo zemědělství ČR prostřednictvím nezávislé kontrolní mezinárodně akreditované inspekční a certifikační organizace KEZ, o.p.s. Každý ekologický zemědělec či výrobce splní všechny přísné podmínky, obdrží certifikát a možnost používat značku bio na jeden rok. Pravidelně i namátkově jsou zemědělci i výrobci kontrolováni.

Mnoho lidí si stěžuje na cenu biopotravin. Proč jsou biopotraviny dražší? Kvalitní výrobky vždy odráží svou reálnou cenu. Opravdu věříte reklamním sloganům, které nabízejí skvělou kvalitu za pár korun? Každý, kdo zkusil ručně natrhat lesní maliny a připravit z nich malinový džem nebo vypěstovat rajčata a uvařit z nich domácí kečup, určitě chápe, že dnešní levné průmyslově vyrobené džemy a kečupy moc malin ani rajčat obsahovat nemohou. Produkce biopotravin vyžaduje více ruční práce, což je mnohem dražší, než když tuto práci dělají stroje. Biopotraviny mají také několikanásobně nižší trvanlivost než produkty s konzervační úpravou. To přináší složitější a náročnější organizaci, především při odhadu množství pro objednávky nebo manipulaci s nimi. Tento fakt je podmíněn skutečností, že jsou zákazníci zvyklí na dlouhé záruční lhůty u průmyslově vyráběných, ochucených a stabilizovaných potravin a u produktů s kratší dobou použitelnosti jsou zaskočeni a mnohdy ho odmítají s představou, že je nižší kvality. Hlavním problémem české populace je i přejídání. Kdybychom nakupovali menší množství jídla, mohli bychom si dovolit jíst více v bio kvalitě, a to za stejný obnos, jako dáváme za kupování velkých, extra výhodných balení.

V celé Evropě zájem o biopotraviny roste. Výzkum z roku 2004 ukázal, že průměrný občan vyspělých zemí Evropské unie utratí ročně za biopotraviny cca 800 Kč, zatímco český spotřebitel jen kolem 27 Kč. I u nás však o té doby poptávka po biopotravinách stoupla. Jednak v řetězcích potravinových obchodů vzrostlo zastoupení potravin v biokvalitě, ale zvýšil se i počet domácích ekologických zemědělců a tak už téměř každý může ve svém okolí vyhledat Bio farmu, s možností místního odběru.   

Advertisements
 

Vlastnosti: , ,

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s

 
%d bloggers like this: